Комунальники і громада: Діалог не склався

Основним питанням порядку денного чергового засідання Громадської ради при Світловодському міськвиконкомі, яке відбулося 24 жовтня у «депутатській кімнаті» міськвиконкому мало стати обговорення проміжних результатів реформування ЖКГ міста в площині ліквідації п’ятьох ЖЕКів і створення на їхній базі у травні поточного року двох комунальних підприємств – «Житлосвіт-2012» і «Житлосервіс-2012».

Адже, на переконання переважної більшості членів ГР, подібні дії міської влади не що інше, як окозамилювання. Хоча б тому, що очільництво цих підприємств перейшло у спадок двом колишнім начальникам ЖЕКів, депутатам міськради від Партії регіонів Євгенові Кармаліті і Микиті Письменному, які регулярно потрапляли під шквал критики з боку громади…

Окрім них із боку влади на засіданні був присутній заступник міського голови з комунальних питань Олександр Сич, якому першому і надали слово. Розпочинаючи, він зазначив, що реорганізація ЖЕКів у місті – доконаний факт. Але питання залишаються. Тому він і прийшов на це обговорення разом із керівниками КП «Житлосвіт-2012» і «Житлосервіс-2012» та із «вузькими» спеціалістами, зайнятими на цих підприємствах, аби громада мала змогу отримати кваліфіковані відповіді на всі актуальні питання.

Доповідач нагадав, що означені КП були утворені з «чистого аркушу». Цим самим, за його словами, було виконано основне завдання – позбутися накопичених ЖЕКами боргів (в основному – перед Пенсійним фондом і ПДВ). Відтак ці новостворені КП було зареєстровано як підприємства, що працюють на спрощеній системі оподаткування (а не на загальній – як «спочилі» ЖЕКи). Тобто, у вигляді податків вони сплачують не 20% ПДВ, а лиш 5% від усіх видів надходжень. Що ж до самих ЖЕКів, то постала необхідність їхньої ліквідації шляхом банкрутства через суд. На сьогодні ця процедура вступила у свою завершальну стадію, сказав Сич.

Після чого голова ГР Надія Мальцева запитала у доповідача: оскільки у місті офіційними надавачами комунальних послуг визнано ці два КП, до чого тут два ТОВ – «ЯРК-комфорт» і «Світлопромексперт», з якими населення змушують укладати договори на обслуговування? Сич відповів, що КП «Житлосвіт-2012» і «Житлосервіс-2012» вправі винаймати різні сторонні організації задля виконання комунальних робіт. Але йому заперечив присутній на засіданні голова профільної депутатської комісії з питань ЖКГ Володимир Дем’янюк, на переконання якого подібний примус з боку сторонніх приватних структур є незаконним.

Слідом за Сичем виступив Кармаліта. Він розпочав з того, що на сайті Міністерства з питань ЖКГ вже чітко розписаний механізм фінансового звітування комунальних підприємств по кожному будинку окремо, що ними обслуговуються. І до кінця року цей механізм набуде свого законного статусу. Потім він торкнувся результатів ЖЕКівської реорганізації. Так, зокрема, на прикладі очолюваного ним «Житлосервісу-2012», який утворився на базі злиття ЖЕКів №№ 1 і 2, значно скоротився адміністративно-управлінський апарат – з 27-ми до 10-ти, що є одним із прагнень громади.

Але доповідача перебила депутат міськради Людмила Безрукава… Те, що сталося з ЖЕКами вона навала не реорганізацією, а маніпуляцією, в результаті якої до п’яти ЖЕКів додалося ще й два комунальні підприємства. І чимало скорочених ЖЕКівських управлінців тихесенько «перетекли» до двох названих ТОВ. Пролунало ще кілька реплік щодо ймовірної небезпеки для мешканців від «ЯРК-комфорту» і «Світлопромексперту» – не виключається з їхнього боку тарифний диктат, мовляв, відбирання квартир за борги (при наших-то злиднях) стане цілком реальним. На все це Кармаліта зауважив, що він прийшов сюди заради змістовного діалогу, а не вислуховувати різні гіпотези та страшилки. І залишив «депутатську кімнату» разом із своїм колегою і соратником Письменним, «вузькими» спеціалістами і головним міським комунальником.

Своєрідний підсумок підбив член ГР Вадим Степанець. Він звернув увагу на слова Сича щодо основного мотиву утворення КП «Житлосвіт-2012» і «Житлосервіс-2012» – не підвищення якості надання комунальних послуг, не чіткий розподіл функцій між їхнім наданням та контролем за їхнім виконанням, не бажане здешевлення комунальних тарифів, а всього лиш банальне уникнення ПДВ. Окрім того, підсумував він, присутні не почули конкретної відповіді, чи є чіткий затверджений план реформування ЖКГ, з урахуванням побажань громадськості, які озвучувалися на спільних з владою засіданнях, «круглих столах» тощо. Відтак логічним завершенням засідання стало рішення, у якому, зокрема, реформування ЖКГ у Світловодську визнано незадовільним, а названі ТОВ, як такі, що не пройшли регуляторну процедуру, не мають жодних прав укладати договори на обслуговування і збирання квартплати з мешканців.

Віталій Асауленко, спеціально для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар