Три питання містеру Сміту

Сьогодні в Кіровограді з офіційним візитом перебував Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Саймон Сміт. Після зустрічі з першим заступником голови ОДА Віктором Серпокриловим пан посол люб’язно погодився на коротке ексклюзивне інтерв’ю Першій електронній, під час якого він встиг відповісти на три запитання.

– Пане посол, яка основна мета вашого приїзду в Кіровоград?

– Головна мета мого візиту – дізнатися про особливості місцевої економіки. Для держави, яку я представляю, і Євросоюзу також, важливо чітко розуміти економічні умови не лише в столиці чи на державному рівні. Для мене було дуже корисним обговорити це з віце-губернатором, дізнатися, як ставляться бізнесмени регіону до можливості підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Спрогнозувати, які ризики і можливості для промисловості регіону можуть виникнути в межах зони вільної торгівлі. Я приїхав сюди й для того, щоб зрозуміти, наскільки місцевий бізнес зацікавлений у підписанні угоди.

Інша мета – зустрітися із представниками бізнесових кіл, студентами, просто із будь-якими людьми. Поспілкуватися з ними про зовнішньоекономічні зв’язки, міжнародні відносини. Щойно мав дуже цікаву зустріч зі студентами педуніверситету. Я почув багато цікавих запитань. І, звісно, сам багато дізнався про специфіку промисловості регіону, сільського господарства. Це дуже корисно для мене. Адже одне з моїх завдань, як керівника посольства в Україні, — підтримувати британських інвесторів, підтримувати ті компанії, які вже мають бізнес в Україні, а також – відшукувати нові можливості для розвитку партнерських відносин. Звісно, уряд не може змусити когось інвестувати капітал в іншу країну, тому необхідно британським бізнесменам надавати якомога повнішу інформацію, роз’яснювати умови роботи й особливості місцевої економіки. У цьому сенсі моя зустріч з віце-губернатором була дуже корисною.

– Які, на вашу думку, перспективи українського бізнесу і, зокрема, кіровоградського в умовах співпраці з Європейським Союзом. Чого варто очікувати більше: ризиків чи можливостей?

– Я абсолютно впевнений, що доступ до великого ринку дає великі переваги й можливості для української промисловості. Ми разом з українськими партнерами усвідомлюємо, що на перших порах для деяких галузей виникнуть складнощі. Так було завжди. Маємо досвід Угорщини, Польщі тощо. Процес трансформації не обов’язково має бути простим. Але, тим не менш, мені здається, що ринок, де є півмільярда споживачів, ринок, учасником якого є багато країн, ринок, де середній рівень доходів дуже високий, відкриває надзвичайно великі можливості і для українських компаній, і для української промисловості.

– Які галузі промисловості Кіровоградщини ви бачите перспективними для співпраці з Великобританією і Євросоюзом?

– Я знаю багатьох британських інвесторів, які упродовж останніх двадцяти років вкладали в Україні кошти в сільське господарство. І я переконаний, що аграрний сектор завжди є перспективним для будь-яких інвесторів. Це та галузь, потенціал якої далеко не використаний. Те, що я почув сьогодні про розробку на території області корисних копалин, мене також дуже зацікавило.

Олег Бондар, Перша електронна газета

Фото – «Український тиждень»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар