Шляхи газової незалежності (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Мине всього кілька тижнів, і перші нічні заморозки нагадуватимуть нам, що без опалення взимку буде сутужно. Вже зараз українці масово шукають альтернативу російському газу, задумуються над зміною системи опалення у власних будинках, порівнюючи варіанти і прагнучи лише одного: незалежності від газу.  «Нова газета» проаналізувала можливі шляхи газової незалежності.

Для приватного сектору реальним варіантом може стати твердопаливний котел, який можна використовувати як заміну газовому. Прикладом найпростішого твердопаливного котла є буржуйка, проте існують і більш модернізовані, сучасні аналоги. За принципом роботи такі пристрої подібні до буржуйки: тепло виділяється за рахунок згорання певного матеріалу (вугілля, дров, пелетів, брикетованої стружки, щепи). Залежно від типу різниться і ціна.

Твердопаливний котел на колісниковій решітці працює на вугіллі та дровах, із ручною подачею палива, призначений для роботи у відкритих системах опалення. Спалювання відбувається на водяній колісниковій решітці у нижній частині камери згорання.

Виділене тепло нагріває теплообмінник. Потім датчик, що відстежує температуру води у котлі, впливає на механізм, що відкриває чи закриває заслінку, відповідно, так регулюється процес горіння. Господарю також доведеться слідкувати за паливом і підкидати його в котел раз на кілька годин або й частіше (термін горіння залежить від матеріалу). У новітніх моделях є вентилятор надування, електронні датчики температури, автоматична подача палива і пульт управління.

Твердопаливні котли тривалого горіння. Паливо горить зверху вниз пошарово. Це дозволяє закладати його набагато рідше, ніж у попередньому типі котла. Теплообмінником у котлів тривалого горіння є сам корпус. Він має подвійні стінки, простір між якими заповнений водою, яка потім і обігріває дім.

Газогенераторні (піролізні) котли. У котел завантажується паливо. За браку повітря і під дією високої температури (200-800°C і вище) відбувається обвуглювання і виділення деревного газу, тобто власне піроліз. Під дією штучної тяги газ надходить у нижню камеру, змішується з повітрям і згорає при температурі 800-1200°С, утворюючи набагато більшу кількість теплової енергії, ніж у випадку прямого спалювання палива. Частина тепла при цьому повертається до нижнього шару дров і підтримує піроліз. Отримане тепло може бути використане для нагріву будь-яких теплоносіїв – води, повітря. Більшість таких котлів необхідно підключати до електромережі, що призводить до додаткових витрат на електроенергію.

Котли також поділяються на однотопочні і двотопочні. Останні можуть працювати як за рахунок твердого палива, так і за рахунок газу.

Однак, твердопаливні котли – об’ємні. Якщо ви плануєте поставити котел з автоматичною подачею палива, то така «розкіш» узагалі потребує окремого приміщення.

Де купити?

Ринок пропонує котли як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва. Є виробники і на теренах області. Зокрема, на підприємстві Кіровоградської виправної колонії №6 впровадили виготовлення котлів для опалення на відходах деревини.

Зазначений котел придатний до опалення приміщення до 30 м2, використовуючи в якості палива відходи деревини (тирса, обрізки, хмиз, тріски тощо) або вугілля. Відпускна ціна – у межах 1,5 тисячі гривень. Оглянути і замовити його можна у виставковому центрі у Кіровограді за адресою: вул. Яновського, 50.

Пропонує котли і кіровоградський завод «Дозавтоматів». Придбати його можна у Кіровограді (пров. Експериментальний, 2, маг. «Полум’я», вул. Гоголя, 131, маг. «Санремо», вул. Шевченка, 51) та магазинах Бобринця та Новоукраїнки. Завод пропонує побутові котли без автоматики, ціна яких варіюється від 5 до 9 тисяч гривень, та автоматичні на пелетах, розраховані на площу від 150 до 3000 метрів квадратних. Ціна останніх – від 30 до 240 тисяч гривень.

Чим топити?

Проблема виникає із самим паливом. Через ситуацію на Сході Кіровоградщина поки що повністю не забезпечена вугіллям навіть для соцзакладів, тим паче немає де його брати населенню.

Підприємства, які мають вторсировину або виготовляють брикети, зазвичай самі ж використовують їх, а надлишок продають за кордон. Тож купити мішок-два пелетів у супермаркеті чи на ринку – справа нереальна. Хоча широкі можливості дає інтернет. Тонну пелет можна придбати від 900 гривень, упаковку пелетів – за 30 гривень, стільки ж коштує мішок паливних брикетів.

На Кіровоградщині біопаливо виготовляють кілька підприємств. Зокрема промислова група «Креатив», «Інтерресурс», «Таравет», «Антарес» та низка дрібних підприємств, вони реалізують свою продукцію в Кіровограді, Знам’янці, Олександрії, Новоукраїнці.

Зігріє електрика

Хоча чиновники і лякають, що з відключенням газу неминучими стануть перебої з електрикою і запросто можна чекати електрозамикань, особливо у старих будинках, адже навантаження на електромережі зросте, відкидати варіант електрокотла теж не варто, адже, наприклад, для квартири твердопаливний котел – це нонсенс.

Зручно і те, що електрокотел може бути як основним, так і «запасним» джерелом теплопостачання. Електрокотли поділяються на ТЕНові (з трубчастим електронагрівачем) та електродні. У ТЕНових нагріта вода рухається по трубах і віддає тепло приміщенню через радіатори. Електродні ж нагрівають воду за рахунок нагріву без тену: заряджерні іони рухаються між електродами і утворюють тепло. Катод і анод постійно змінюються з частотою електричної мережі, тому явища електролізу не виникає.

Відповідно, для різного розміру приміщення необхідна різна потужність котла: для квартири досить потужності в 9 кВт, для приватного будинку – 30 кВт і більше. У міжсезоння, швидше за все, не будуть припадати пилом електрообігрівачі і тепловентилятори, але доведеться звикнути до помірності в опалюванні і споживанні електрики загалом. Як це зробити, «Нова газета» розкаже в наступному номері.

Анастасія Дзюбак, Нова газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар