Робітничі колективи готові організувати свої народні дружини

Воєнні дії на Сході щодня наштовхують на думку, що від подібних ситуацій не застрахована жодна інша територія України. Різноманітні диверсії можуть стати реальністю навіть для нашого Кіровограда – адже він знаходиться на перехресті найважливіших українських шляхів. А з уваги на його промисловий потенціал – тим паче…

Ось що показує досвід інших міст: Києва, Запоріжжя, Маріуполя, Одеси, Львова та Херсона. Насамперед, спільне патрулювання добровольців та міліціонерів на вулицях значно знижує рівень злочинності. Власне, аби убезпечити своє місто від злочинів бандитів та мародерів, працівники Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча та підприємства «Азовсталь» організувалися в народну дружину, що нараховує сьогодні близько 1000 членів. Подібно зробила і громада Запоріжжя, де нині разом із правоохоронцями cпівпрацюють 9 добровільних народних дружин, створених на базі комунальних підприємств (головною базою цих формувань став місцевий «Водоканал»). А в Івано-Франківську, наприклад, сотні «служивих» чоловіків також об’єдналися в народні дружини, щоб у разі чого активно протидіяти будь-яким проявам громадського безладу чи диверсійної діяльності. Робітники, інженери та менеджери у вільний час організовуються і відновлюють свої бойові навички.

Враховуючи позитивний досвід діяльності добровільних народних дружин у різних містах України, кіровоградці також вирішили самоорганізуватися для охорони свого міста від можливих провокацій та безладу.

Минулого тижня виконком Кіровоградської міської ради погодив Статут громадського формування «Кіровоградська народна дружина». Планується, що це добровільне формування разом із правоохоронними органами запобігатиме будь-яким правопорушенням на території обласного центру. Ініціатором створення дружини став народний депутат України Станіслав Березкін. Одним із перших цю ініціативу підтримав на сесії Кіровоградської міськради депутат Олександр Горбунов. Підхопив цей почин колектив компанії «Креатив Груп» (лідер вітчизняної олійно-жирової промисловості, на підприємствах якого працює близько трьох тисяч робітників).

– Вже в перші дні до народної дружини записалося близько сотні добровольців, переважно віком від 25 до 40 років, хоча є і добровольці передпенсійного віку, – розповідає начальник штабу «Народної дружини» ПАТ «Креатив Груп», офіцер запасу, майор, Володимир Литвин. – Усіх об’єднало одне прагнення – захистити свої родини і наше місто від можливих провокацій, злочинів і будь-яких правопорушень. Звісно, робота нашого формування неможлива без співпраці з правоохоронними органами. Тому вже зараз ми готуємося до спільного навчання, до роботи із спецзасобами тощо. Наші хлопці підсилять загони міліціонерів, це, вважаю, полегшить роботу правоохоронців.

_DSC1396-1

Як розповів начальник штабу, перевагу надають тим, хто служив у Збройних Силах, займався фізичною підготовкою чи просто має добре здоров’я.

Нині на «Креативі» вирішують питання додаткової доплати тим працівникам, які будуть брати участь у патрулюванні міста. Також готують спеціальну уніформу для добровольців. Члени дружини не приховують: вони сподіваються, що за їхнім прикладом і на інших підприємствах самоорганізуються чоловіки, здатні охороняти спокій міста.

Що важливо: народна дружина, створена на базі «Креативу», складається не тільки з працівників цього підприємства – в її лави записуються також мешканці навколишніх мікрорайонів. Адже «Креатив» – це тільки своєрідна «база»: вона забезпечуватиме уніформу, спецзасоби, навчання, транспорт тощо. Народна дружина охоче приймає до своїх лав усіх чоловіків, готових захищати лад і спокій у Кіровограді.

– Те, що трапилося в Луганську і Донецьку, не повинно повторитися в Кіровограді – це основний мотив моєї участі в «Народній дружині». Допомогти своїй країні можна не тільки на полі бою: можна і треба організовуватися, допомагати міліції та спецслужбам слідкувати за порядком на вулицях нашого міста. Я готовий пройти навчання, курси чи тренінги, виділити на це свій час, пожертвувати вихідними. Новини останніх днів підтверджують: те, що ми бачимо по телевізору, вже завтра, не дай Боже, може стати реальністю за нашими вікнами. Чи впораються правоохоронці наодинці з цією реальністю, якщо наша армія і переважна більшість міліціонерів – на Сході? Тоді боронити місто буде, фактично, нікому?! Я разом із колегами готовий взяти на себе частину такої відповідальності, – каже Борис Смірнов-Довженко, член народної дружини, створеної на базі «Креативу». Його колега Вадим Гаркуша вважає, що подібні загони повинні працювати в кожному районі міста: – На словах багато хто готовий воювати, але насправді на передову ніхто не рветься – надіючись, що на Сході швидко все закінчиться і «до Кіровограда не дійде». Ми разом із міліцією будемо охороняти громадський порядок – і так зробимо свій внесок у спільну справу спокою у своєму місті. Якби кожне велике підприємство так робило, кіровоградці б відчували себе більше захищеними. Я, наприклад, мешкаю в мікрорайоні Жадова: раніше там досить часто можна було побачити міліціонерів, а зараз їх не видно – очевидно, вони воюють на Сході. То хто ж захищатиме наш «непростий» район? І хто контролюватиме порядок в інших районах? Ось вам і відповідь – навіщо потрібно створювати «Народну дружину». Звертаюся до всіх свідомих чоловіків: хто захистить наші сім’ї, якщо не ми самі?

…За словами депутата Кіровоградської міської ради Олександра Горбунова, організація роботи подібних формувань – це робота не одного дня. Все навчання та інструктажі проводитимуть працівники міліції. Лише після перевірки знань та практичних навичок добровольців допустять до патрулювань.

Незабаром розпочне свою роботу штаб, де цілодобово будуть нести службу оперативні чергові. А загальну подальшу фінансову підтримку народній дружині при «Креативі» надаватиме народний депутат України Станіслав Березкін. Він також закликав кіровоградських бізнесменів та керівників підприємств долучитися до цієї ініціативи і зробити свій внесок у забезпечення правопорядку на вулицях Кіровограда. Адже досвід інших міст свідчить, що такі формування конче необхідні у цей непростий час.

Олександра МУШКЕТ, “Нова газета”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар