Тарифи на газ та соціальні “подушки безпеки”

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

1 травня 2014 року очікується поетапне підвищення тарифів на газ для населення та підприємств. Згідно з постановою КМУ від 25.03.14 р. №81 ціна залежатиме від кількості споживання блакитного палива. 

Так, при споживанні до 2,5 тис. куб. м на рік ціна складатиме 1,1970 грн./тис. куб. м (зараз – 0,7254 грн.), при використанні до 6 тис. куб. м – 1,9650 грн.(зараз – 1,0980 грн.), а понад 6 тис. куб. м – 4,0110 грн.(зараз – 2,2482 грн.). Для використання газу для приготування їжі або підігріву води в багатоквартирних будинках без теплопостачання та за відсутності газових лічильників ціна газу складе 1,2990 грн./тис. куб. м.

За словами заступника голови правління ВАТ «Кіровоградгаз» – директора департаменту по обліку та реалізації природного газу Андрія Петровського, тарифи є «рекомендованими до затвердження». «Остаточні тарифи обов’язково будуть погоджені Національною комісією регулювання енергетики наприкінці квітня і, як показує практика, навряд чи різнитимуться від тих, що опубліковані в урядовій пресі», – говорить Петровський.

У той же час Уряд запропонував варіанти допомоги для соціально незахищених громадян. Вони базуються на відшкодуванні збільшених витрат – субсидіях та компенсаціях. Чи допоможе це населенню, спробуємо розібратися.

За словами заступника директора департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА Валентини Линченко, минулого року департамент забезпечив субсидіями 49 тис. сімей на загальну суму 60 млн. грн., з них 13,6 млн. грн. використано мешканцями обласного центру (12841 сім’я). «Відповідно до планів Уряду, ці цифри до кінця 2014 року збільшаться втричі, тобто приблизно 150 тис. родин та об’єктів господарювання Кіровоградщини зможуть отримати грошові компенсації», – пояснила Линченко.

Перспектива не погана, але отримати субсидії часто буває дуже проблематично: навіть не через кількість виділених державою дотацій на регіон, а через вимоги, які висуваються до заявників.

Як зазначила Тетяна Лункан, начальник відділу прийому громадян Центру по наданню державної допомоги управління соціального захисту населення виконавчого комітету Кіровської районної у місті Кіровограді ради, змін у порядку прийому документів та заяв на оформлення субсидій немає. Також не спрощені і вимоги, яким має відповідати заявник.

Нині основні вимоги до претендентів на субсидію – це наявність документів, що посвідчують особу, підтверджують статус пенсіонера, інваліда чи іншої пільгової категорії, довідки про доходи за останні пів року з місця роботи, квитанції на оплату житлово-комунальних послуг.

За словами Тетяни Лункан, перелік документів спростили ще у 2010 році, і простіше бути не може.

Певна річ існують обмеження щодо призначення субсидій. Серед них: неофіційне працевлаштування, незадієність у будь-якій сфері (навчання, служба, робота), наявність більш ніж одного нерухомого майна, наявність автомобіля тощо. І вимоги також не спрощені.

«Звичайно, трапляються випадки, коли людина, якій справді потрібна субсидія, її не може отримати через невідповідність загальним підставам, які прописані у Постанові. Скажімо, не є власником житла чи має дві нерухомості, не працює офіційно», – пояснює начальник відділу.

В такому разі спеціалісти служби направляють справу до районної комісії з питань призначення держсоцдопомоги малозабезпеченим сім’ям, житлових субсидій населенню та надання пільг особам. І ця комісія ретельніше вивчає справу.

З огляду на це, можна сподіватися, що субсидію отримають усі, хто відповідатиме вимогам або пройде комісію. Кому ж субсидію не призначили через проблеми з пакетом документів – можуть сподіватися на інший вид допомоги – компенсацію. Щоправда, діє вона лише на послуги з постачання газу, гарячої води та опалення.

«Одна з різниць обчислення субсидії та компенсації у тому, що беруться до уваги різні показники. Субсидія обчислюється з урахуванням доходів на родину та витрати на житлово-комунальні послуги. Компенсація ж вираховується на основі сукупного прожиткового мінімуму усіх членів родини, доходів та оплати за комунальні послуги. Тому на субсидію ми вимагаємо довідку про доходи, а на компенсацію – ще й довідку про склад сім’ї», – продовжила розповідь пані Лункан.

Щодо самого процесу призначення відшкодування витрат, то працівники Центру отримали попередній порядок призначення і надання населенню компенсації, що затверджений постановою КМУ від 05.04.14р. №83, але в дію він вступить лише з 1 липня. Немає поки що електронної програми, яка обчислюватиме суми по кожному заявнику. Прийом заяв почнеться з 1 липня, проте сама компенсація буде враховувати і місяці травень та червень, тому споживачі, по суті, нічого не втратять.

Також варто зазначити, що компенсація розраховуватиметься до завершення опалювального сезону 2014-2015 років. Тоді як субсидія призначається на 12 місяців у будь-яку пору року, і заяву можна подавати у будь-який час.

Як уточнила Валентина Линченко, начальник управління соцзахисту, так як змін та спрощень не відбулося до порядку призначення субсидії, у 30% населення, які планує охопити Уряд, входитимуть і ті, хто не можуть отримати субсидію, але буде призначена компенсація.

Тож компенсацію можна назвати подушкою безпеки, яку надав Уряд у зв’язку з підвищенням тарифів на газ. Імовірно, що ця програма діятиме й надалі, адже збільшення ціни на блакитне паливо у травні 2014 року – це лише перший етап у газовій програмі, запланованій на 4 роки – до 2018-го.

Лідія Сиротюк для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар