14 лютого: день військових хіміків, зниклі 13 днів історії, заборона на шлюб з іноземцями

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 14 лютого, українці, як і мешканці більшості країн світу відзначають міжнародне свято – День Святого Валентина. Захоплені виром червоних кульок, сердечок-валентинок, м’яких іграшок, солодких цукерок та інших атрибутів Дня закоханих, більшість українців навіть не здогадуються про те, що цього ж дня, але в різні роки наш народ переживав не менш знаменні події, які заслуговують того, щоб про них пам’ятали.

Наприклад, 2008 року за розпорядженням Президента України 14 лютого було оголошено професійним днем військових хіміків. Офіційно назва звучить як День військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту Збройних Сил України.

Хімічна зброя, як і інша зброя масового ураження, у світі заборонена. Однак це не означає, що її не існує. А відтак, залишається імовірність, що її хтось колись таки використає. Особливої актуальності така загроза набуває сьогодні, коли сусідня РФ веде аж ніяк не адекватну і не мирну зовнішню політику і вже захопила частину українського Донбасу.

Якщо копнути глибше в історію, то 14 лютого пов’язано із такими подіями:

1874 року — народився Писаржевський Лев Володимирович, український хімік. Академік АН УРСР та АН СРСР. Лауреат Ленінської та Ломоносовської премії. Відомий тим, що заклав основи електронної теорії гетерогенного каталізу.

1897 року — помер Пантелеймон Куліш, український письменник, фольклорист, етнограф, перекладач, критик, редактор та видавець, громадський діяч — член Кирило-Мефодіївського товариства.

1918 року — в Україні було змінено офіційний календар. Тоді наша країна була нерозривно пов’язана з імперською Росією і разом з нею переживала зміну влади на радянсько-більшовицьку. Більшовики ж ініціювали зміну літочислення і за рішенням Наркому партії після 31 січня по старому стилю наступило не 1 лютого, а відразу 14-те. Таким чином 13 днів просто випали з історії.

1943 року — радянські війська звільнили Луганськ (Ворошиловград) від фашистських окупаційних військ.

1947 року – в СРСР вийшов Указ Президії Верховної Ради «Про заборону шлюбів між громадянами СРСР та іноземцями». Цим документом шлюби з іноземцями були заборонені, а укладені раніше шлюби визнати недійсними.

1956 року — у Москві відкрився XX з’їзд КПРС, під час якого члени компартії публічно засудили ідеологію й політику Сталіна, повинного у геноциді українського народу, створенні штучних голодоморів, Холокості.

1992 року — на офіційному рівні було встановлені мирні дипломатичні відносини між незалежною Україною та Російською Федерацією.

1993 року — Україна, Польща та Угорщина підписали договір про співпрацю народів Карпатського регіону. В результаті, була створена міжрегіональна асоціація «Карпатський Єврорегіон», яка стала першою транскордонною організацією на пострадянському просторі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар