Одесити перевіряли знання української мови на тексті уродженця Кіровоградщини

В Одесі вперше біля пам’ятника Дюку організували імпровізований клас з партами та стільцями і запросили усіх охочих одеситів та гостей міста перевірити свої знання з державної мови. 120 людей писали під диктовку есе уродженця Кіровоградщини Юрія Яновського, життя якого тісно пов’язане з “перлиною біля моря”. 

Захід відбувався в рамках Вишиванкового фестивалю, який стартував в місті вихідними. На реєстрацію вишикувалася величезна черга тож кількість учасників довелося обмежити.

Детальніше – у сюжеті ТСН.

ЮРІЙ ЯНОВСЬКИЙ (1902 — 1954)

Юрій Іванович Яновський народився 27 серпня 1902р. в с. Нечаївці (Компаніївський район Кіровоградської області), де колись був хутір пана Майєра. У квітні 1945р. Ю. Яновський з уст матері записав деякі подробиці про свій родовід та місце народження, а опубліковані вони повністю 1983р.

Сім’я мала дев’ятеро дітей; злидні й нестатки змушували її кілька разів змінювати місце свого мешкання, з 1917р. жили в Єлисаветграді, де батько працював на заводі сільськогосподарських машин.

Спадщина письменника здобула широке визнання читачів. Двічі виходили його твори п’ятитомними виданнями. Кращі з них перекладені багатьма мовами, опубліковані в Болгарії, НДР, Польщі, Угорщині, Чехословаччині, Австрії, Італії, Франції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар