Кращої назви, ніж Кропивницький, для Кіровограда не вигадати, — Стригун

Марко Кропивницький

Перейменування міста Кіровоград на Кропивницький коментує художній керівник, режисер-постановник та актор Львівського національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, член-кореспондент Академії мистецтв України Федір Стригун.

Василь Шандро: Як ви ставитеся до цього перейменування?

СтригунФедір Стригун: Багато акторів брали псевдоніми, залежно від місця народження. Заньковецька, наприклад, взяла псевдонім від назви села Заньки.

Кропивницький теж прославив весь український театр і народ. Те, що він зробив для українського театру, абсолютно ніхто ще оцінити не може. Мені здається, кращої назви, як Кропивницький, для Кіровограда зараз вигадати не можна.

Василь Шандро: Чи посилить це потребу в пізнанні того, ким був Кропивницький?

Федір Стригун: Коли називали Івано-Франківськ, почали називати Франківськ. Люди знаходять найкращі форми. Імені Кропивницького це нічого не додасть, а Україні, нашим людям може. Хтось подумає, хто ж це такий.

Ви думаєте, що більшовики були дурні, що називали міста іменами своїх вождів?

Я вважаю, що Кропивницький додасть честі цьому краю, цьому місту, річці Інгул. Гарні назви були – Златопіль, Інгульськ. Кропивницький за будь-якої влади буде Кропивницьким. А якщо не цю назву, то треба використати якісь абстрактні імена.

За матеріалами “Громадського радіо”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар