Підполковник генштабу, якого засудили за співпрацю з ДНР, вимагає через суд компенсацію за звільнення

Офіцер-зрадник вирішив отримати належні “підйомні” при звільненні з посади.

Підполковник Генштабу Михайло Чорнобай, якого засудили за співпрацю з терористами, вимагає через суд компенсацію за звільнення зі служби, а також гроші за невикористану відпустку за рік, що провів у СІЗО. Його вирок – 5 років позбавлення волі з відтермінуванням – уже набрав чинності, йдеться у сюжеті ТСН.

“Саме грошові претензії до Генштабу. У зв’язку з тим, що Генштаб не надав розрахунок, я не маю морального права називати якусь суму”, – пояснив позивач.

З нами ж генштабівці діляться прогнозами. Військовослужбовець при звільненні отримує “підйомних” половину місячного заробітка за кожен рік вислуги.

“Якщо брати 15 тисяч десь була зарплати, ділимо на два – це 7,5 тисяч. І помножуємо на 22 – це близько 170 тисяч гривень”, – розповів юридичний представник Генерального штабу Збройних сил України Леонід Рибалко.

І це при тому, що підполковника Чорнобая Шевченківський райсуд Києва засудив на 5 років позбавлення волі за співпрацю із терористичною організацією. Щоправда, з відстрочкою. Офіцер вирок не оскаржував, свою провину визнав.

Його затримали 4 лютого разом із поплічником, якому передавав секретну інформацію із усіх секторів АТО, – розміщення бойових підрозділів, забезпечення озброєнням та стан проведення першого етапу 4-ї хвилі мобілізації. Вже цей посередник далі передавав папери на непідконтрольну територію. При чому контакти з “іншою стороною” були системні, запевняє слідство.

Підполковник все підтвердив на суді. Коли справа дійшла до компенсації, заговорив про невинуватість.

“А хтось пробував розібратися, а може, я правий, а може я невинуватий?”, – питає він.

І додає: щоби зрозуміти, чому він сам визнав провину – “треба пройти весь шлях, що я пройшов”. Його захисник посилається на два накази про звільнення відськовослужбовця. Перший — за станом здоров’я. Мовляв, підполковник просто не пройшов медогляд, а суду та вироку ніби взагалі й не було.

“Військова частина сама, з яких причин — нехай самі в себе розбираються, не звільняла, навпаки хотіли цього військовослужбовця в себе залишити. Самі визнали, що було декілька підстав, в тому числі за станом здоров’я. І звільнили за станом здоров’я. Хто їм винен тепер — нехай виконують свої зобов’язання”, – пояснює адвокат Євген Кушнеренко.

У генштабі були спантеличені таким формулюванням. Призначили службову перевірку у військовій частині. Кадровиків уже покарали дисциплінарно, адже припустили, що це помилка, а не навмисний злочин. А в підсумку, зваживши доводи сторін, суддя вирішив відмовити підполковнику у позові, мовляв, нема підстав виплачувати йому “підйомні”.

Нагадаємо, минулого року в серпні СБУ спільно з військовою прокуратурою затримали “на гарячому” полковника юстиції, заступника начальника слідчого відділу управління СБУ в Донецькій області під час передачі ним матеріалів з обмеженим доступом агенту бойовиків “ДНР”. Зрадник збирав інформацію щодо оперативно-службової діяльності СБУ в зоні АТО.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар