Сьогодні виповнюється 2 роки, як кіровоградські кіборги стали на захист Донецького аеропорту

26 травня 2014 року вважається початком оборони Донецького аеропорту. Саме у цей день два роки тому сепаратистам за допомогою співробітника місцевого СБУ вдалося без бою  взяти під контроль будівлю. Основними захисниками Донецького аеропорту тоді стали “кіборги” – бійці кіровоградського 3-го полку спецпризначення.

За лічені години бойовики змушені були поспіхом залишити територію аеропорту. Сепаратисти не досягли успіху і зазнали численних втрат.

За словами опитаних військових, які 26 травня 2014 року були в аеропорту, у ході боїв були вбито близько сотні бойовиків. Такі ж дані наводять лідери “ДНР”, щоправда, за їхньою версією, серед загиблих є і мирні мешканці Донецька.

Українські силовики натомість вийшли з бою без втрат, надовго закріпившись на стратегічно важливому об’єкті. Таким був результат операції, яку за підтримки штурмової авіації та бойових гелікоптерів здійснили українські силовики.

Оборона аеропорту тривала 242 дні, а його захисників прозвали кіборгами.

Саме бійці 3-го окремого полку спеціального призначення з Кіровограда складали кістяк оборони летовища і брали участь в операції, що стала початком тривалих та кровопролитних боїв за Донецький аеропорт.

У березні координатор групи “Інформаційний спротив” Дмитро Тимчук повідомив, що бойовики готуються запустити в експлуатацію Донецький аеропорт.

За матеріалами “Радіо Свобода”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар