У Кіровограді відкрилась Демократична школа (ФОТО, ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

5-6  квітня в Кіровоградській СЗОСШ №6 стартувала Всеукраїнська програма освіти демократичного громадянства «Демократична школа».

Програма розрахована на 3 роки: 2015 – 2018.  На участь в проекті подали заявки близько 400 шкіл України і лише 32-ві вибороли право пройти далі. На наступному етапі ці заклади за підтримки експертів і тренерів готують власні проекти з демократизації школи. При цьому вони мають брати до уваги проблеми, слабкі місця, переваги та родзинки свого навчального закладу, щоб покращити демократичну атмосферу в колективі, реалізувати навчання з прав людини і засад демократичного суспільства.

До списку з 32-ох щасливчиків потрапила і кіровоградська школа №6. Про проект педагоги дізналися з інформації на сайті Міністерства освіти і науки України.

«Коли оголосили конкурсну програму, ми подали заявку й мали таку радість потрапити в програму. Наша робоча група пройшла вже 4-ох денний тренінг у Львові і ми вже маємо певні навички», –  розповіла директор школи Надія Кравченко.   

«В сучасних умовах потрібно по новому вибудовувати стосунки школи з батьківською громадою, учнівською, з громадою міста. Маємо надію, що, завдячуючи цьому проекту, кіровоградці отримають ці практичні навички», – переконана директор.

Надія Кравченко – у центрі фото

Детальніше про проект «Демократична школа» Першій електронній газеті розповіла тренер програми Олена Арутюнян: «Демократична школа – це школа, яка впроваджує, виховує, навчає дітей, педагогів, батьків і громаду саме в напрямку демократичного перетворення. Адже в освітньому і виховному процесі має брати повноцінну учать вся громада».

Як пояснила Олена Арутюнян, принципи цієї програми –  толерантність, дотримання прав усіх учасників навчально-виховного процесу, відкритість, можливість мати свою думку і вміти її висловлювати, можливість спілкування та партнерства. «Проект дозволяє учням вільно обирати предмети для вивчення, які допоможуть їм з формуванням їх життєвих компетенцій. Ці принципи вже розвиненні в країнах Європи і будуть розвиватися в Україні», – зазначила Олена.

За словами тренера програми «Демократична школа» Наталі Кідалової, проект не може мати кінцевої мети, адже це не те чого можна досягти і зупинитися. «Цей проект буде тривати, навіть після закінчення. Його впроваджують у практику, потім відбувається процес оцінювання –  наскільки ці зміни були корисними, чи були вони  ефективними»,  – пояснила жінка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар