Єлисаветградців просили не кликати війну з Донбасу в наше місто (ФОТО, ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Противники української назви для Кіровограда вважають, що під час попереднього громадського опитування, на якому завзято проштовхували Єлисаветград, не було враховано їхню думку. Тому сьогодні, 7 квітня, вони вийшли під стіни Кіровоградської ОДА, щоб вимагати проведення нового опитування. Загалом на площі зібралося близько півсотні активістів з написами “Запитай мене, як назвати моє місто”. На противагу їм вийшли воїни АТО, які закликали боротись за українську назву для Кіровограда, а не кликати війну з Донбасу в наше місто.

Той референдум – «не коректний»…

Пікетуючі вимагали від народних депутатів, які брали участь у засіданні бюджетного комітету ВРУ в Кіровоградській ОДА, проведення ще одного опитування щодо перейменування міста. Разом з цим вони визнали, що опитування, проведене міською владою в день місцевих виборів (25 жовтня 2015 р.) було «некоректним».

“Треба піти до людей і спитати їх через ті засоби, які є. Адже опитування, яке провели у день виборів, на жаль, було організовано не дуже коректно. Недопрацювали, судячи з усього, люди. Або просто не хотіли, щоб був якийсь адекватний результат”, – зазначив ініціатор акції Андрій Трубачев.

Нагадаємо, на опитуванні, про яке говорить Андрій Трубачев, більшість голосів кіровоградці віддали за Єлисаветград, голосувавши по кілька разів на одній і тій же і на різних дільницях.

За його словами, учасники акції не підтримують якусь конкретну назву для Кіровограда. Та самі пікетувальники зізналися журналістам – вони наполягають на перейменуванні в Єлисаветград або збереженні Кіровограда.

І, якщо попередні акції проходили під гаслами “За український Єлисаветград”, то зараз пікетувальники взяли курс на Європу: “Ми вийшли підтримати ідею європейської України, де зважають на права людей, на думку людей, як це прийнято у Європі”, – додав Андрій Трубачев.

Нагадаємо, Кіровоградська міська рада цілком врахувала думку громадян, які висловилися під час громадського опитування 25 жовтня, надіславши на розгляд ВРУ всі сім варіантів нових назв для Кіровограда, серед яких був і забракований нардепами імперський Єлисаветград, і українські варіанти – Інгульськ і Кропивницький.

Спрасі_міня хто_тут_сєпар

На противагу мітингу щодо нового опитування вийшло близько 40 воїнів АТО, які підтримують українську назву. За словами бійців, такі мітинги проходять за підтримки проімперських сил на підтримку Єлисаветграда, «а Єлисаветград – це та сама біда, що і московський патріархат».

“Проукраїнську назву. Будь-яку проукраїнську. Кропивницький, Інгульськ – байдуже. Аби не Єлисаветград. Ми не проти опитування. Але раз у Кіровограді його вже проводили. Тих, хто проти Єлисаветграда – не питали. А хто «за» – брали в список, – розповідає учасник АТО, організатор проукраїнської акції Василь Чернійчук. – Це люди, які чесно не грають.  Вони продажні. Вони беруть ці гроші у кацапів, щоб тут зробить війну. Вони не хочуть нічого іншого, крім Лісавєтграда. І опитування вони роблять спеціально для того, щоб просунути цю назву”.

Учасники АТО вийшли до пікетувальників із написами: спросі_міня хто_тут_сєпар, спросі_міня хто_тут_ватнік і тд.

“Я там воював не за те, щоб війна прийшла у моє місто”, – додав Василь Чернійчук.

Окрім того, до пікетувальників із написами “Запитай мене, як назвати моє місто” підходили і перехожі кіровоградці. Запитували: “Скільки можна влаштовувати ці акції не зрозуміло навіщо?”. Зауважували, що назва для міста повинна бути перш за все українською. На подібні зауваження пікетувальники реагували агресивно і радили йти собі далі.

Як показала акція під ОДА, ідейність пікетувальників залишає бажати кращого, адже по закінченні «масовки» їхні заклики «запитай мене» комфортно розмістились у найближчих смітниках.

20160407_133204

Поширити:

Залишити коментар:

коментар