Самогубство АТОвця на Кіровоградщині: версії трагічних подій від матері померлого та поліції

Цього тижня усю Кіровоградщину, та й усю Україну, сколихнув скандал у Компаніївському районі. 25 вересня у селі Червона Слобода вкоротив собі віку 40-річний колишній боєць АТО Олексій Сніжко. Місцеві активісти та рідні померлого стверджують, що чоловік вчинив самогубство бо боявся знову йти до райвідділку поліції. Його там напередодні нібито побили.

Матір Олексія Катерина Іванівна Корнієць звернулася до прокуратури зі скаргою а обласна поліція почала розслідування факту ймовірного перевищення повноважень працівниками Компаніївського відділення Долинського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області. Керівника ж відділення поліції підполковника Володимира Гавриленка на час слідства усунули від виконання обов’язків.

Чи били поліцейські Олексія, встановить слідство. А от, побиття від чиїх рук призвело до гематоми мозку у  дружини Олексія Людмили, напевне скаже тільки вона, коли прийде до тями. Наразі Людмила перебуває у стані коми в обласній лікарні.

Жінка впала у кому через день після того, як її та чоловіка побили місцеві жителі, батько та син Юрій і Костянтин Прокопенки. Ще за життя Олексій Сніжко та усі його рідні звинувачували у тяжких травмах жінки саме Костянтина Прокопенка. Він нібито декілька разів вдарив Людмилу, і вона впала, нібито вдарившись головою.

Після інциденту вона була цілком притомна, навіть викликала поліцію і написала заяву на Прокопенків. Але вже наступної ночі Людмила впала у кому.

Це сталося о 1 год. ночі. А о 6 ранку жінку, яка без тями лежить на подвір’ї, побачив місцевий учитель. Принаймні так розповідає матір померлого Катерина Іванівна Корнієць. Чому Людмила у стані коми пролежала ніч на подвір’ї та інші деталі цієї трагічної історії Катерина Іванівна розповіла Першій електронній газеті.

Вдалося Першій електронній газеті поспілкуватися і з Костянтином Прокопенком, якого рідні Олексія та активісти звинувачують у нанесенні тяжких травм дружині померлого, через які вона впала у стан коми.

Молодший Прокопенко не заперечує факту бійки, навіть визнає, що першим вдарив Олексія біля їх подвір’я і вдарив, як він каже “по щоці” Людмилу. Але чоловік стверджує, що жінка навіть напередодні цього конфлікту була у синцях. Її нібито бив чоловік Олексій.

За словами Костянтина Прокопенка, того дня приводом до бійки стала давня образа на Олексія за те, що він вибив зуби його батькові Юрію Прокопенку. А за словами матері, між Олексієм та Прокопенками постійно виникали конфлікти через поїздки останніх на заробітки на Росію. Як колишній АТОвець, Олексій їх засуджував за це.

До речі, у коментарі нашому сайту Костянтин Прокопенко підтвердив слова місцевих, що його брат працює у райвідділку поліції. Активісти стверджують, що саме через зв’язки із правоохоронцями ті почали покладати вину за травми дружини на Олексія, а Прокопенків нібито покривати.

Але Костянтин запевнив, що його брат працює на рядовій посаді у поліцейськоу відділку.

Як розповіла Першій електронній мати померлого, після ймовірного побиття у райвідділку Олексій говорив, що всі катування над ним відбувалися під керівництвом очільника Компаніївського відділення Долинського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області підполковника Володимира Гавриленка. Так само вважають і місцеві активісти.

Відсторонений же від посади підполковник усе заперечує. Посилаючись на таємницю слідства він відмовився відповідати на запитання журналістів. Лише запевняв, що ніяких протиправних дій зі сторони поліції не було.

Матір же померлого Олексія стверджує, що її сина фактично викрали поліцейські і добу тримали у відділку, після чого той повернувся дуже побитий.

“Він тягнув одну ногу, нахилявся, бо йому важко було йти. Ноги, пах і спина були сині”, – розповіла Катерина Іванівна.

У обласній поліції у свою чергу запевнили, що розслідування буде проведено об’єктивно і неупереджено. 5 жовтня на позачерговій сесії Компаніївської райради, яку через скандал навколо трагічних подій ініціював голова РДА Олександр Мороз, на цьому наголосив заступник начальника ГУ Нацполіції в області полковник Дмитро Ткачонок. Він також розповів, що під час розслідування справи щодо побиття жінки, було зібрано багато доказів того, що саме Олексій спричинив їй ушкодження.

Олексій, який укоротив собі життя, нібито навіть показав під час слідчого експеритменту, як бив свою дружину. Дмитро Ткачонок наголосив, що всі покази та свідчення чоловік давав під відеозапис.

У підсумку заступник начальника ГУ Нацполіції в області пообіцяв, що через 10 діб особисто приїде до Компаніївки прозвітувати щодо результатів розслідування.

Чи дійсно удари Костянтина Прокопенка призвели до того, що через добу у Людмили сталася гематома мозку і вона впала у кому? Чи можливо її побив чоловік Олексій? Чому вкоротивший собі життя чоловік та сусідки винесли непритомну Людмилу на подвір’я і залишили її там на ніч? Чи дійсно жінка приходила до тями в лікарні і вказала, що її побив Олексій? Чи катували чоловіка у райвідділку поліції? Запитань у цій історії залишається більше, ніж відповідей.

А відповіді на усі ці питання рідні та друзі Олексія отримають після проведення судово-медичної експертизи щодо причин смерті та наявності тілесних ушкоджень на тілі чоловіка, яку призначено в рамках розслідування (за ч.115 КК У) та службового розслідування законності дій працівників районного відділу поліції при затриманні та проведенні слідчих дій з підозрюваним, в тому числі і застосування щодо нього заходів фізичного впливу. Проллє світло на ті події і Людмила, коли прийде до тями.

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар