Як у Кропивницькому будували пам’ятник Жертвам Голодомору

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Меморіал встановили на місці, де, за свідченнями активістів, ховали жертв одного з голодоморів. Реалізувати проект спорудження монументу намагалися з 2001 року, коли на цьому місці встановили дерев’яний хрест.

Про це розповідається у відеосюжеті “Радіо Свобода”.

«Козацький хрест – це символ пам’яті про мирних і невинних нащадків козаків, знищених комуністичним режимом», – розповідає про творчий задум в основі нового меморіалу підприємець Людмила Шубіна.

На спорудження пам’ятника вона дала найбільше грошей – 130 тисяч гривень. Каже, що її рід – на прізвище Мацайбік – із козацького Кущівського куреня (поселення на території сучасного Кропивницького – ред.). У дитинстві від дідуся Людмила слухала історії про багатьох родичів, які загинули в Голодомор.

Читайте також: Фортечні вали у Кропивницькому засяяли лампадками пам’яті

У ще одного ініціатора громадського збору грошей на меморіал, голови Кіровоградського обласного товариства політичних в’язнів та репресованих Віктора Полтавця від Голодомору в дитячому віці загинули брат і сестри матері. Саме його організація 15 років тому встановила у місті перший пам’ятний знак — дерев’яний хрест.

«За основу тоді взяли плиту зі зруйнованого комуністами кладовища. На новому меморіалі центральна плита – це саме та, що тут стоїть з 2001 року», – зазначає Полтавець.

Колишня влада затвердила проект вартістю понад мільйон, а виділила 400 тисяч

Питання спорудження пам’ятника «Жертвам Голодомору» в обласному центрі Кіровоградщини постало ще в перші роки незалежності країни. Проте бюджетні кошти на спорудження меморіалу виділили аж у 2008 році. Тоді ж змінили і ймовірне місце встановлення пам’ятника. Його перенесли на набережну річки Інгул, ближче до центру і почали роботи, визначившись із проектом. Загальна сума, яку планували витратити, складала 1 мільйон 200 тисяч гривень. Відкриття планувалося до чергових роковин Голодомору. Урочистості нібито повинен був відвідати тодішній президент. Але, витративши всі виділені з обласного бюджету гроші, а це – 400 тисяч гривень, будівництво так і не завершили.

Через конфлікт на сході України, збір грошей довелося відкласти

У 2011 активісти створили організацію «Меморіал жертвам голодомору» та розпочали активний збір грошей. По місту розташували кілька наметів, де волонтери зі скриньками пропонували охочим долучитися до ініціативи. «Жителі міста зібрали трохи більш як 5 тисяч гривень. Все інше зібрала я зі своїми колегами, друзями, до кого я зверталася. Бізнес міста, на жаль, до цього поставився дуже індиферентно в 2013 році. Я не хочу озвучувати суми, які були ними внесені, я вважаю це ганьбою для них», – нарікає Людмила Шубіна.

Новий кам’яний хрест, за задумом головного архітектора міста Вадима Мездріна, буде не єдиною скульптурою «Меморіалу жертвам Голодомору», у майбутньому планують додати інші. Щоправда, про терміни та чи знайдуться на них гроші, він не уточняв. До того ж, на часі в Кропивницькому – ще пам’ятник «Героям Майдану». Там досі не можуть визначитися з місцем, де варто його встановити.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар