Хірург зі Львова розповів про враження від кропивницької кардіохірургії та плани на майбутнє

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Олег Бохонко

Із початку серпня штат Кіровоградського обласного кардіодиспансеру поповнився ще одним кардіохірургом. Лікар зі Львова переїхав до Кропивницького місяць тому. Своїми враженнями про місто на Інгулі та сучасну операційну кардіохірург поділився із Першою електронною.

Олег Ігорович Бохонко – лікар першої категорії, член Європейської асоціації кардіо-торакальної хірургії, член  Європейської асоціації ритму серця. Серцево-судинний хірург із 2004 року. Щороку робить близько 200 операцій. Спеціалізується на операціях на відкритому серці. Донедавна працював у Львівському кардіоцентрі в кардіохіргічному відділенні. Переїхав до Кропивницького, аби поділитись знаннями та досвідом.

За словами лікаря, потреба в кардіохірургічних операціях на мільйон населення – 1000 операцій у рік. Тож клініки такого рівня, як у Кропивницькому, повинні існувати в різних регіонах, адже їхати лікуватись за 300-500 км – просто незручно.

“До Польщі, яка недалеко від нас знаходиться, ми недотягуємо більш як в три рази за кількістю операцій. Не кажучи вже про Німеччину, Фінляндію, ті всі цивілізовані країни, до яких ми недотягуємось більше як в 10 разів. А пацієнті ті ж самі, і відсоток захворювання такий самий. У нас кількість операцій така не тому, що ми, населення наше, такі класні і здорові, а тому що захворювання просто не виявляється – багато  речей є не доступними. Зараз тут, в кардіодиспансері, є бюджетні штучні водії ритму серця, клапани, оксигенатори. Тобто вартість операції для пацієнтів є суттєво нижчою, до того ж не треба нікуди їхати”.

P41211-162926

Проте новому хірургу кардіоцентру є що запропонувати пацієнтам Кіровоградщини, аби підняти кардіогірургію Кропивницького до ще вищого рівня:

“Я думаю, що тут треба запропонувати повний спектр так званих “імплантованих приладів”- штучних водіїв ритму серця. Тому що це надзвичайно важливо для пацієнтів, які цього потребують. Це одно-, двокамерні частотно-адаптовані кардіостимулятори, ресинхронізуюча терапія – трикамерні, кардіовертер-дефібрилятори. Власне, по приладах тут є багато роботи. Адже до цього тут ставили тільки однокамерні та зрідка двокамерні кардіостимулятори – це найпростіше, що може бути у цій галузі. Іншими словами, такі прилади продовжують тривалість життя, а не якість. Ті ж стимулятори, про які говорю я – впливають і на якість життя. Вони розганяються при збільшенні навантажень, потім сповільнюються – у стані спокою. Тобто є наближені до звичайного ритму серця. Пацієнт не відчуває, що він має штучний кардіостимулятор. Він просто живе і насолоджується життям. Тут є відповідна апаратура для проведення таких операцій”, – розповідає лікар.

Кардіохірург стажувався у багатьох клініках України та за кордоном, тож може дати компетентну оцінку рівню операційної у кардіоцентрі:

“Найбільше враження, звісно, справляє якість операційних: кардіохірургічної, рентген-операційний блок. Все знаходиться на дуже високому рівні. Я стажувався в багатьох клініках, бачив безліч операційних: Бельгія, Німеччина, Словаччина, Польща. І в Україні: Одеса, Харків, Київ – у всіх великих кардіохірургічних центрах. Тож впевнено можу сказати, що тут дуже великі можливості і потенціал. І найкраще, що є – це бажання людей працювати, сприяння адміністрації, повна підтримка. До того ж Кропивницький – це затишне місто. “, – ділиться враженнями Олег Бохонко.

 P51030-134325 P41211-162852

P41014-182346

Читайте також: 

Кардіохірурги кропивницького проводять операції, за які береться не кожна клініка в Україні

За покликом серця: як кіровоградські кардіохірурги не дають життю обірватись передчасно

Поширити:

Залишити коментар:

коментар