Люди, які мають волю: кропивницькі кіборги отримали відомчі нагороди

Сьогодні, 22 липня у військовій частині 3-го окремого полку спецпризначення відбулось нагородження бійців, які обороняли Донецький аеропорт.

“Я не знаю, хто захищає Донецький аеропорт, але ми їх вже три місяці вибити не можемо. Спробували штурмувати – нам таких “вломили”… Ми відійшли. Я не знаю, хто там сидить, але це не люди – це “кіборги”, – так на початку вересня 2014 року один із бійців «Новоросїі» описав українських військових.

Вогнем та несподіваним наступом наших підрозділів ворог був витіснений з території аеропорту. Під обстрілами майорів прапор України. За підрахунками військових експертів за весь період перебування українських військових в донецькому аеропорту загинуло понад 200 осіб, а поранено — понад 500.

DSC_0266

«Знаєте, я досі не припиняю дивуватись сміливості військових, які були в аеропорту у повному оточенні, з обмеженим запасом їжі і води. Я вперше в житті на той час зіткнувся з військами спецназу. Слів немає, щоб виразити вдячність”, – розповів підполковник Дмитро Кащенко. – Ніхто з бійців не опускав руки до останнього. Всі були налаштовані патріотично. Ми – люди. Майже кожен з нас одружений, має дітей. Наші думки теж людські – ми хочемо, щоб усе це скоро закінчилося. А поряд з тим кожен згадував про свою родину, де нас чекали і за нас молилися матері та дружини. Думки про це давали надію на повернення».

Після перегляду фільму, у якому розповідалось про травневі події захисту Донецького аеропорту, розпочалась урочиста частина заходу. Медалями нагороджений  51 військовий.

DSC_0251

DSC_0278

Особливими нагородами було відзначено тих бійців, які віддали своє життя за Україну. Волонтерські нагороди «Посмертно. Виконано з честю» отримали близькі п’ятьох кропивницьких героїв: капітана Кулигіна Олега Борисовича, старшого лейтенанта Подолянчука Євгена Петровича, капітана Літвінова Івана Олександровича, солдата Шешеня Вадима Ваперійовича та солдата Хруля Олександра Григоровича.

«Під час цієї операції усі прикривали спини один одного, незважаючи на вік і військове звання. Хотів би вибачитись перед батьками хлопців, які загинули. Я ніс, несу і буду нести свій хрест за це. Зараз не час зупинятись. Зупинимось на кордоні”, – зазначив полковник Збройних сил України, командир 3-го окремого полку спеціального призначення і керівник операції по обороні Донецького аеропорту Олександр Трепак.

DSC_0255

DSC_0280

Почесні нагороди отримали й волонтери, які завжди підтримували кропивницьких спецпризначенців. Зокрема, відзначили Лілію Кравченко – волонтерку з позивним «Сова», яка постійно опікувалась кропивничанами і їздила у заблокований аеропорт:

“Для мене війна почалась з ракетної установки “Зеніт”, тобто коли почався обстріл аеропорту, адже я сама з Донецька. Постійно була на передовій, фактично жила там і проводила розвідку.  Я вважаю, що нечесно, що ці медалі отримують усі, крім справжніх кіборгів з третього полку. Це відомча нагорода, яку запровадили повітряні сили України. Але зараз вже готуються документи, щоб зробити її державною».

Подвиг захисників аеропорту вже став найяскравішою сторінкою історії України. Донецький аеропорт – це місце, яке увійшло в історію як символ самовідданості, мужності та героїзму такого масштабу, від якого буде захоплювати дух у всього людства. Кіборги кров’ю вписали своє ім’я в сучасну історію незалежної України.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар