У Криму знайшли залишки трьох солдат з Кіровоградщини, які вважалися безвісти зниклими (ОНОВЛЕНО)

Група дослідників пошукового загону “Севастополь”, які займаються упізнанням залишків солдат у могилах часів Другої світової війни, оголосила про те, що вони знайшли рештки трьох солдат-українців з Кіровоградської області – Гавриїла Ланецького (1921 р. н.), Кузьми Поліщука (1918 р.н.) та Дмитра Коваленка (1911 р.н.).

Інформацію кореспонденту Першої електронної підтвердив один з членів пошукового загону Андрій Могила.

Перший зі знайдених – Ланецький Гавриїл Данилович 1921 року народження, народився у селі Бежбайраки Ровнянськиго району (нині с. Кропивницьке Новоукраїнського району). Був призваний до лав Червоної армії 30 червня 1941 року. Служив у 79-ій курсантській морській стрілецькій бригаді Чорноморського Флоту. До цих пір вважався зниклим безвісти у ході битви за Севастополь, приблизно 7-8 червня 1942 року.

Останки були виявлені 30 січня 2016 року неподалік від села Камишли, що в Мекензієвих горах, в 18 кварталі місцевого лісництва. Пізнати солдата вдалося завдяки підписаній ложці.

Другий уродженець Кіровоградської області Дмитро Коваленко народився в селі Кальниболота Архангельського району, народився у 1911 році. Був призваний в Приморську Армію, окремий батальйон охорони, і пропав у ході боїв за Севастополь 28 грудня 1941 року.

У травні 2016 року тіло вдалося знайти і впізнати за особистим розпізнавальним знаком. По ньому ж була встановлена родичка – Коваленко Марфа, проте інформація про те, ким вона припадала солдату, стерлася і не піддається читання.

Дослідницькому загону “Севастополь” вже вдалося знайти родичів загиблого солдата – сина, який мешкає у м. Київ.

Також підтвердилася інформація про  те, що знайдені залишки Кузьми Кириловича Поліщука, який народився Підвисоцькому (зараз – Голованівський районний Кіровоградської області, село Лебединка) у 1918 році. Служив механіком-водієм, був приписаний до екіпажу танка КВ-1 №4777.

Вважався зниклим безвісти з грудня 1843 року. Дослідникам вдалося встановити, що насправді Кузьма Поліщук  загинув ще у липні 1941 року під час оборони м. Опочка в Псковській області Росії – він підірвав танк, на броні якого закріпилися німецькі солдати.

Дану подія вдалося відновити практично похвилинно завдяки збереженій фотохроніці. На місці вибуху, у результаті якого загинули не тільки німецькі солдати, а й весь екіпаж, зараз встановлено пам’ятник.

Усі, хто володіє інформацією про місцезнаходження родичів упізнаних солдатів, прохання звернутися до координаторів пошукових груп:

Могила Андрій Іванович mai.35batary@mail.ru +79787486185
Неважін Сергій Олександрович projectnomadru@gmail.com +79780275342

Поширити:

Залишити коментар:

коментар