У Кіровограді обговорили перші результати децентралізації

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Чотири години у Кіровограді тривала дискусія на тему «Децентралізація у дії. Перші результати, можливості і ризики».  Більше 100 учасників – міські голови Кіровоградщини, голови районних та сільських рад, депутати, представники обласних та районних ЗМІ, а також громадські активісти і просто громадяни, які цікавляться цією темою, – жваво та емоційно обговорювали плюси та мінуси реформи децентралізації.

Модератором заходу була відома українська журналістка і телеведуча Анна Безулик. Головним експертом національного рівня виступив Юрій Ганущак.

Питання, які порушувалися під час дискусії, були вкрай актуальними для мешканців Кіровоградщини: розвиток сільської місцевості, бюджетні процеси, передача майна об’єднаним територіальним громадам, ремонт доріг, налагодження інфраструктури, організація системи охорони здоров’я на місцях, система освіти у громадах та інше. Також представники районів Кіровоградської області висловили незадоволення щодо темпів удосконалення законодавства, яке стосується децентралізації та розподілу землі поза межами населених пунктів. Дехто бачив недоліки в тому, що до громад ставляться занадто жорсткі вимоги стосовно надання адміністративних послуг, взаємодії з територіальними органами центральної виконавчої влади – таких, як міліція, податкова та інші. Про брак якісних кадрів у громадах також було згадано.

 За час дискусії усі учасники мали змогу поставити свої запитання та отримати відповідь.

_129_08-06-16

Об’єднані територіальні громади Кіровоградщини, яких зараз є вже три, представляли Юрій Гульдас, голова Маловисківської об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ) і Тамара Дорошенко заступник голови Новоукраїнської ОТГ. «Піонери» об’єднання Кіровоградщини охоче ділилися досвідом, напрацюваннями та думками зі своїми, ще «необ’єднаними» колегами. Юрій Ганущак говорив про перспективи розвитку об’єднаних територіальних громад, наводячи приклади не тільки інших українських ОТГ, а й долучаючи до аргументації міжнародні приклади (Грузія, Польща, Франція).

Голова Маловисківський об’єднаної територіальної громади Юрій Гульдас зазначив:

«Однією з ознак громади сьогодні є наявність «вожака», який поведе за собою людей у правильному напрямку. Але при цьому мешканці громади чітко контролюють дії людини, за якою йдуть. І без цього ніяк. В моєму випадку за 6 років голова району мінявся шість разів. В таких умовах порядку не буде, тому, треба брати ініціативу в свої руки. Тим більше потрібно це робити зараз, коли держава підтримує цю ініціативу фінансово і не тільки. А головне те, що тільки зараз у нас є реальна можливість змінити застарілу систему врядування, і почати активний розвиток. Цим треба скористатись».

_175_08-06-16

Щодо земельного питання Юрій Ганущак прокоментував так:

«Зрозуміло, що одним з найбільш гарячих питань об’єднаних територіальних громад є надання повноважень на управління земельними ресурсами. Але для того, щоб якісно користуватись цією землею, необхідно добре підготуватись та опрацювати це питання. Як мінімум, створити всю необхідну містобудівну документацію, де буде вказане цільове призначення усіх земель. І це дасть чіткі правила гри для всіх: для мешканців, для бізнесу, для інвесторів. Яскравий приклад Хмельниччини: закордонний інвестор з декількох регіонів України вибрав саме Хмельницьку область для розміщення соєпереробного заводу саме тому, що там була розроблена саме ця необхідна документація. Разом з цим планом інвестор отримав гарантію захищеності свого бізнесу і зробив правильний вибір. І за таких інвесторів громади будуть боротися, тому той, хто зробить правильні кроки зараз, буде мати позитивний результат у майбутньому. Такі кроки зараз – задача голів громад. Бо вже пішов рух. А люди, коли бачать рух, вони починають підхоплювати його і долучатись до процесів. І це дуже важливо.»

Ю Ганущак

_201_08-06-16

Перша електронна поцікавилася в учасників дискусії, наскільки сьогодні важливо проводити заходи з питань децентралізації. І почула наступні відповіді.

Сергій Бойко, секретар Кіровоградської міської ради:

– Процес децентралізації дуже важливий та необхідний. Час доводить, що територіально-адміністративний устрій потрібно змінювати. Це – веління часу і реформ, які зараз проводяться в країні. Подібні панельні дискусії дуже потрібні, бо коли вже створені громади озвучуються проблеми, з якими  вони стикаються, експерти можуть оперативно впливати на ці процеси. І якщо не вносити зміни в закони, то акцентувати увагу при впровадженні реформ. І наше місто теж чекає об’єднання у територіальну громаду. Тому вивчати цей досвід та долучатися до нього необхідно. Так чи інакше у нас теж виникнуть питання, можливо, і специфічні – пов’язані саме з містом.

Бойко

Ніна Семашко, заступник Помічнянського міського голови:

– Враження надзвичайно позитивні, але, на превеликий жаль, ми побачили дуже багато противників та скептиків децентралізації серед представників районних та сільських рад. Не всім хочеться прощатися зі своїми повноваженнями, посадами, владою. Багато хто не готовий до нових змін. У Помічній громада готова до об’єднання. Під час панельної дискусії ми отримали підтвердження того, що на правильному шляху. Ми ще раз переконалися, що у громади є майбутнє. Експерт з децентралізації Юрій Ганущак дещо різкий та категоричний, але, можливо, коли мова йде про непопулярну реформу, яка викликає негатив, спосіб «гладити по голівці» зовсім не підходящий. Дуже корисно було почути досвід Малої Виски. Для нас приклад Малої Виски та Новоукраїнки той локомотив, за яким ми йдемо. Звичайно, дякуємо ГО «Спільній дії», DESPRO за такі зустрічі. Потрібно, щоб вони проводилися і надалі. Очікувати інформації від районних рад та райдержадміністрацій не варто. Ми ще раз переконалися, що вони найбільше гальмують процес децентралізації. Саме подібні громадські проекти мотивують до реформи організації влади.

Олександр Маслюков, Компаніївський селищний голова:

– Сьогодні було більше запитань ніж відповідей. Сама структура децентралізації є, але практичні кроки щодо об’єднання громади, не зовсім пропрацьовано. Можливо, через те, що законодавча база не допрацьована. Основний закон щодо децентралізації ухвалено, але є ще багато чого не врегульовано. У процесі реалізації нової системи влади потрібно вносити зміни до законодавчої бази.

Маслюков

Олег Баклажов, консультант з питань комунікації Швейцарсько-українського проекту DESPRO:

– Враження позитивні від самого заходу, тому що аудиторія дуже активна і люди зацікавлені у тих питаннях, які виносяться на обговорення. Ми залучаємо експертів національного рівня, які можуть спілкуватися з представниками територій, селищних, міських та сільських рад, вже об’єднаних громад, які можуть надати якусь пораду та рекомендації. Мета цих дискусій – отримати інформацію про проблеми, з якими стикаються на місцях, виявити найбільш актуальні питання з децентралізації. Експерти, які виступають від DESPRO, є учасниками робочих груп, які працюють над законопроектами. Тому думка людей, результати таких обговорень будуть враховані при розробці законопроектів. У будь-якому випадку це дуже корисно обом сторонам. Люди, які приходять на такі дискусії, отримують відповіді на свої питання, експерти отримуються інформацію з перших вуст. Наші партнери у Кіровограді «Спільна дія» впоралися дуже добре з організацією заходу, зібрана аудиторія відповідала нашим вимогам. Люди приїхали без застосування адмінресурсу, як це часто робиться. Тому дискусія виявилася дуже емоційною та живою. Були саме ті люди, яких хвилює питання децентралізації  і вони надзвичайно зацікавлені у цих процесах. У Кіровоградській області ми почали працювати з Новоукраїнською об’єднаною громадою в рамках проекту щодо стратегічного планування.

_094_08-06-16

Громадська дискусія  проводиться за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та за підтримки Швейцарсько-українського проекту міжнародної технічної допомоги національних реформ «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Партнером у підготовці заходу в Кіровограді виступила ГО «Спільна дія».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар