“Ажіотаж навколо перейменування Кіровограда підігрівається виключно місцевими політиками”, – В’ятрович

Учора, 3 травня, в ефірі “5 каналу” голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович детально розповів про ситуацію з перейменуванням Кіровограда, а також наголосив на тому, що ситуацію у регіоні дестабілізують місцеві політики. 

“Зараз увесь ажіотаж навколо перейменування Кіровограда підігрівається виключно місцевими політиками, які підтримують ту чи іншу назву, які хочуть зробити собі на цьому доволі дешевий політичний капітал. Тому вони є тими, хто найбільше розгойдує ситуацію”, – коментує ситуацію з перейменуванням Кіровограда В’ятрович.

Історик пояснив, яку назву Комітет рекомендує для Кіровограда, чому саме її, а також аргументував неприпустимість повернення імперської назви – Єлисаветград.

“Мені подобається будь-який варіант, крім “Кіровоград”, адже місто треба перейменувати. Крім того мені як історику, який розуміє історію цього краю, дуже не подобається повернення до Єлисаветграда. Я переконаний, що Єлисаветград буде на карті України певним маркером, певним закликом: “Путін, ввєді войска!”, – переконаний Володимир В’ятрович. – Остаточне рішення ухвалює парламент. Місцева громада висловила свою думку через міську раду в кінці минулого року, подавши на розгляд парламенту 7 назв. Серед цих назв були Інгульськ, Кропивницький, Єлисаветград. Комітет з питань місцевого самоврядування спочатку підтримав назву Інгульськ. Очевидно, це одразу спровокувало доволі активну і агресивну інформаційну компанію проти цієї назви, хоча цю назву підтримувало вся інтелектуальна еліта міста, історики. Її вдалося скомпрометувати як таку, яка абсолютно неприйнятна. Через це Комітет вдруге повернувся до розгляду цього питання. Зараз зареєстровано законопроект про перейменування Кіровограда в Кропивницький, на честь Марка Кропивницького, відомого українського театрала, письменника, який пов’язаний з цим краєм. Якихось особливих претензій, я сподіваюся, до цієї фігури не повинно бути.

Що цікаво, на наполягання деяких народних депутатів, зокрема пана Костянтина Яриніча з БПП, перейменування Кіровограда в Єлисаветград ставилось на голосування Комітету разів 6. І жодного разу ця пропозиція не отримала підтримки Комітету. Кожного разу підтримка Комітету обмежувалася однією кандидатурою – голосував виключно Олексій Гончаренко.

Тим не менше чиниться тиск на депутатів, на медіа, що тільки Єлисаветград, нічого іншого крім Єлисаветграду не може бути. Далі відбуваються дуже дивні кроки, коли проходить соціологічне опитування і на соціологічному опитуванні одне з питань, які ставляться громаді: “Чи підтримуєте ви перейменування Кіровограда?”. Відповідно, потім апелюють цифрами, що більшість не підтримує ідею перейменування Кіровограда. Ну давайте завтра на соціологічне опитування поставимо питання: “Чи підтримуєте ви ідею сплату податків?”. Більшість висловиться не сплачувати податки. Чи будемо ми орієнтуватися на такого роду соціологічні опитування? Тобто політики вдаються до такого роду дешевих маніпуляцій, але, на жаль, ці маніпуляції призводять до дестабілізації ситуації в регіоні. Кілька місяців тому ми були свідками того, як на вояків АТО кидалися типової зовнішності бабці, як представники “руского міра”, з криками, що тільки Єлисаветград може бути назвою для їхнього міста”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар