Чому на мапі України не повинно бути Єлисаветграда (ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Про декомунізацію в дії і чому на мапі України не повинно бути Єлисаветграда розповів голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович – учора під час ефіру на Espreso.TV.

«Не коректно обговорювати питання, чи варто виконувати закон (про декомунізацію – ред.). Може обговорюватись тільки те, яким чином його  виконувати. Очевидно, що якби ми запитали громадян України на будь-якому соціологічному опитуванні, чи хотіли б вони платити податки, то люди сказали б, що вони не хочуть платити податки. Ця відповідь є більш, ніж очевидна, – констатує В’ятрович. – Тому мені здається, що це питання і ця дискусія штучно роздувається. Жодних винятків для Кіровограда не повинно бути. Він, як і інші населенні пункти України, перейменовуватиметься виключно Парламентом.

Очевидно, що Парламент дослухатиметься до думки і пропозицій, наданих місцевою громадою. Хочу нагадати, що Кіровоградська міськрада наприкінці минулого року подала на розгляд Верховної Ради сім назв на вибір. Серед них були Інгульськ і Кропивницький. Комітет ВРУ з питань місцевого самоврядування підтримав назву Інгульск, що спровокувало активну інформаційну кампанію проти цієї назви прихильників Єлисаветграда. – наголошує голова інституту нацпам’яті. –Хочу нагадати, що прихильники Єлисаветграда разом з представниками нинішнього керівництва міста шість разів піднімали питання перейменування в Єлисаветград (під час засідань комітету – ред.) і жодного разу не знайшли підтримки. Розкрутили активну кампанію проти Інгульська. Відповідно, комітет пішов на зустріч місцевій громаді і переглянув своє рішення щодо Інгульська, обравши іншу з семи запропонованих назв – Кропивницький.

І зараз знову ж таки розгортається кампанія і проти цієї назви,  – констатує Володимир В’ятрович і додає, – Очевидно, що є певні політичні сили в цьому місті, які опираються на бізнес і Православну церкву (МП – ред.), які хочуть, щоб це місто називалось виключно Єлисаветградом. Прекрасно розуміючи, що сама назва Єлисаветград є чітким маркером «руского міра» на українській мапі, і розуміючи, які наслідки за собою понесе використання самої цієї назви. Але я сподіваюся, що в народних обранців вистачить розуму підтримати не Єлисаветград, а Кропивницький», – зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Більше дивіться на відео:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар