Не діагностується і швидко вражає – у 12-річної кіровоградки виявлено менінгококцемію

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Кілька днів тому 12-річну кіровоградку у тяжкому стані привезли до одної з лікарень міста. Лікарі зафіксували менінгококцемію – один із проявів менінгококової інфекції. Це хвороба, яку неможливо попередити, виявивши завчасно. Вона вражає тільки дітей до 12 років і діє на організм дуже швидко.

Перша електронна поспілкувалась із лікарем, який діагностував  менінгококцемію, та санепідемслужбою, щоб дізнатись про перебіг хвороби та способи профілактики інфекції.

Вчасно звернулись до лікарні – це дало дитині шанс на життя

26 березня карета швидкої медичної допомоги привезла 12-річну дівчинку у важкому стані до Центральної міської лікарні Кіровограда.

“Стан дитини погіршувався при надходженні, тому вона була госпіталізована в інфекційне відділення інтенсивної терапії. Дівчинку привезли із симптомами: сильна лихоманка, температура до 40, слабкість, головний біль, геморагічний висип на шкірі. Дитині дуже пощастило, що розгар клінічної картини почався уже в стаціонарі. Інакше була б важка боротьба за життя”, – каже завідуючий інфекційним віділенням інтенсивної терапії Центральної міської лікарні Олександр Власенко, який зараз займається лікуванням дівчинки.

За словами лікаря, наразі стан дитини залишається важким, але не критичним. У динаміці – помітні поліпшення.

Інфекція може проявитись уже через кілька годин

meningococcus-300x211Інкубаційний період з моменту зараження менінгококовою інфекцією до її прояви – від кількох годин до двох-трьох днів. Максимальний термін – 10-12 днів.

Час лікування залежить від багатьох факторів: “По-перше, наявність чи відсутність менінгіту. По-друге, стан імунної системи: наскільки швидко організм дитини зможе відновитись після початку захворювання. Вцілому це не менше 20 днів стаціонару”, – зазначив заввідділенням.

Проте мова йде про лікування наслідків ураження організму інфекцією. Сама ж бактерія дуже нестійка до різних препаратів: “Тобто безпосередньо інфекція, після першого введення антибіотика чи іншого протимікробного засобу, фактично перестає існувати в організмі. Тож дитина лікується не від менінгококу, а від його наслідків та ускладнень перебування інфекції в організмі”, – роз’яснює Олександр Власенко.

Попередити хворобу – неможливо

Менінгококова інфекція вражає організм дитини раптово, тому неможливо попередити розвиток хвороби, діагностувавши її завчасно. Батьки навіть можуть вказати точну годину і хвилину, коли почалася хвороба.

“Тому, щоб уберегтися від менінгококової інфекції, треба слідувати загальним правилам профілактики захворювання на ГРВІ, грип. Уникати контакту з хворими дітьми, які мають прояви распіраторних інфекцій. Коли кількість таких хворих збільшується до рівня епідемії грипу, значно збільшується ризик захворювання на менінгококову інфекцію. Але якщо грип та ГРВІ – це просто повітряно-крапельна інфекція, то менінгококцемія відразу дає специфічний прояви. Проте їх виявити можна тільки якщо вже є клінічна картина з геморагічним висипом на шкірі. Або при профілактичному посіві”, – каже Олександр Власенко.

Лікар каже, що у них не було випадків, щоб пацієнта не можна було врятувати, якщо батьки встигають вчасно виявити симптоми і звернутись до лікарні.

“Проте важливо не тільки вчасно, а і кваліфіковано надати первинну допомогу. Інколи буває таке, що хапають дитину і просто везуть до лікувальних закладів вищого рівня. За період транспортування пацієнта без надання допомоги втрачається час, тому інколи діти помирають від такого захворювання”, – зауважив Олександр Власенко.

За рік у Кіровоградській центральній лікарні фіксується в середньому 6-8 випадків. Хворі віком від року до 12-ти. Дорослі вкрай рідко вражається такою недугою. Проте лікарня фіксує тільки ті випадки, коли батьки звертаються до медзакладу і пацієнту встигають надати допомогу.

скачанные файлыУ СЕС називають випадок летального випадку, коли симптоми не були вчасно помічені. Минулого року дитина дошкільного віку також заразилась менінгококовою інфекцією. Її не встигли відвезти до лікарні, тому інфекція вразила наднирникові залози.

“Коли інфекція вражає наднирники – медицина безсильна”, – зазначила заступник начальника  епідеміологічного відділу Кіровоградського міськміжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у Кіровоградській області Галина Сабадаш.

СЕС перевіряє всіх контактних осіб хворої

Менінгококцемія – це висококонтагіозна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Тож для локалізації випадку захворювання у Кіровограді працює СЕС.

Заступник начальника  епідеміологічного відділу Кіровоградського міськміжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у Кіровоградській області Галина Сабадаш розповіла Першій електронній: “За даним випадком проводиться санепідеміологічне розслідування за місцем проживання та в організованих колективах, де дівчинка перебувала, зокрема, в школі. Перебіг цього захворювання має декілька форм. У когось може виявитись просто насійство – буде присутня бактерія в носоглотці і крім того не буде жодних проявів. Щоб виявити запальні процеси, які свідчитимуть про захворювання, беруться мазки з носоглотки, лор проводить обстеження. У разі потреби будуть призначені сонації для загальної профілактики”.

Наразі клінічно (за симптомами) хворих на менінгококцемію не виявлено, а заключний бактеріологічний аналіз проводитиметься 5-7 днів. Поки готуватимуться ці результати, усі контактні особи уже пройдуть профілактичні заходи і будуть виключені із зони ризику. Адже, як уже зазначалось, бактерія не стійка. Ця профілактика проводиться також для того, щоб визначити наявність серед них носіїв інфекції.

***

Вакцинація від менінгококової інфекції в Україні проводиться тільки за умови від’їзду дитини за кордон, де ця вакцина є обов’язковою. Наприклад, до США. В Україні ж вона відноситься до списку рекомендованих, тож у вільному доступі та аптечних мережах її немає. За потреби можна зробити щеплення на замовлення. Тож уберегтись від інфекції можна лише обережністю та уважністю до своєї дитини. Нагадаємо, важливо не просто вчасно звернути увагу на симптоми, а й не вдаватись до самолікування. Треба відразу викликати “швидку”, щоб не втрачати жодної хвилини. Адже мова йде про життя дитини.

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар