У День народження Кобзаря кіровоградців закликали не піддаватися проросійським силам (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 9 березня,  у день народження видатного українського поета, художника, мислителя Тараса Шевченка, у Кіровограді відбувся урочистий мітинг, під час якого громадськість вкотре підняла питання боротьби проти імперського мислення за українську назву для Кіровограда.

Близько двохсот кіровоградців (студенти, військові, місцева інтелігенція, громадські активісти, голова ОДА Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, міський голова Андрій Райкович і секретар міськради Володимир Смірнов, представники державних установ та організацій) прийшли до пам’ятника Шевченку, щоб вшанувати духовного батька нації, пророка, який закликав наш народ до повстання заради вільного життя і фактично передбачив боротьбу українців проти царизму й імперіалізму.

Люди клали квіти до підніжжя пам’ятника Кобзаря, згадували ключові моменти його життєвого шляху, декламували безсмертні поезії, що закликали боротися за свій народ і шанувати його історію.

Звертаючись до учасників мітингу, голова ОДА Сергій Кузьменко відмітив, що мало який народ може похвалитися таким видатним предком, як Тарас Шевченко, життя і творчість якого були наскрізь просякнуті духом українськості.  Згадав очільник області і про взірцевий приклад патріотизму сучасних українських героїв в особі незламної духом Надії Савченко: “Сьогодні увесь світ говорить про нашу героїню – Надію Савченко. У стінах російської в’язниці вона самовіддано бореться за Україну, а весь український народ бореться за неї».

Саме сьогодні, у день народження Тараса Шевченка, інша українка, яка стала символом боротьби сучасної України з російським імперіалізмом –льотчиця Надію Савченко – мала б почути вирок від ростовського суду. Жінка ще в липні 2014 року стала заручницею ФСБ і політичною полонянкою. Вона була безпідставно звинувачена у вбивстві російських журналістів.  Саме 9 березня  о 10 годині  за Київським часом,  коли по всій Україні почалися мітинги у пам’ять про Шевченка, почалось і засідання суду над героїчною українкою. Ростовський суд оголосив, що винесе остаточний вирок 21 березня 2016 року. А доти українка пообіцяла продовжувати «сухе» голодування, яке розпочала 3 березня в знак протесту проти заангажованої судової системи Росії.

Кіровоградці ж, щоб підтримати Надію, прийшли на мітинг з плакатами «Звільніть Надію Савченко», «Free Savcenko» та «Волю політв’язням».

Іншим болючим для кіровоградців питанням, яке озвучувалося під час мітингу, було перейменування Кіровограда. Представники місцевої інтелігенції та громадські активісти вкотре звернулися до місцевої і обласної влади з проханням не піддаватися впливу проросійських сил і не підтримувати імперську назву Єлисаветград.

Читайте також: Кіровоградці зірвали незаконне “перейменування” міста в Єлисаветград (ФОТО)

«Ми вшановуємо батька нації, кладем квіти, в ноги йому кланяємось, завжди звіряємось Шевченку у найголовнішому. А найголовніше сьогодні – зберегти хребет: не зламатися під навалою тієї несосвітенної облуди, якою нам напихають голови прихильники так званого «історіческого названія». Вони під парасолею міського голови організовують громадські слухання, аби вчергове вимостити нам дорогу в рабство чужою московською вірою, заявами  так званих почесних громадян міста, недовчених  істориків-пристосуванців з педагогічного університету! – обурюється  Василь Бондар, член Спілки письменників України у Кіровоградській області, звертаючись до присутніх. – Та повернення Єлисаветграда, Єлисавета, Лісапєта не буде, бо сьогодні не 18 і не 19 століття – інші вітри дмуть над Україною. І ми не допустимо повернення царизму і наруги. А Єлисаветград – це наруга. Ми звертаємось до керівників області і міста: ви чого принишкли у кущах, потакаєте національному безпам’ятству?!»,  – зазначив Василь Бондар.

Читайте також: СБУ обіцяє знайти провокаторів, які незаконно повішали в Кіровограді банер “Єлисавети”

Голова Кіровоградського Товариства “Просвіта ім. Т.Шевченка”  Олександр Ратушняк передав міському голові Андрію Райковичу лист-звернення від  54-ох громадських організацій міста та області з вимогою скасувати розпорядження про проведення фейкових громадських слухань щодо перейменування Кіровограда. Нагадаємо, очільник міста призначив повторні слухання порушуючи вимоги законодавства, зокрема терміни проведення.

«Нашій владі пора позбуватися постколоніального мислення. Шевченко найбільший антиколоніальний поет у світі, який відбувся у той час, коли ще не було Української держави. Але, на жаль, наша сьогоднішня влада ніяк не позбудеться цього колоніального мислення, з яким боровся Шевченко, і продовжує нав’язувати нам імперську назву»,  – сказав Ратушняк.

Читайте також: Громадські активісти закликали ігнорувати незаконні слухання щодо перейменування Кіровограда (ДОКУМЕНТ)

Також Олександр Ратушняк закликав підписантів звернення і громадськість прийти о 16 год до міського голови з вимогою скасувати незаконні громадські слухання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар