2015 VS. 2016: втрати, здобутки і надії кіровоградців

На порозі нового 2016-го року Перша електронна газета вирішила запитати у людей, безпосередньо причетних до розвитку Кіровоградщини, про їх враження від непростого й неоднозначного 2015-го року і про плани на прийдешній рік.

Валентина Кулачко, співголова штабу допомоги переселенцям з Донецької та Луганської областей при Кіровоградській ОДА:

“Найпримітнішим і найвідповідальнішим моментом року що минає, для мене, беззаперечно, є створення  в області громадської організації «Крок назустріч людям», яка діє в області вже півроку. Взагалі 2015-й був дуже насиченим: кіровоградці нарешті зрозуміли, що ми, переселенці (ред. пані Валентина сама з Лутугиного, що на Луганщині) приїхали не на 1-2-3 дні, а на доволі великий проміжок часу, можливо назавжди. Також,  і волонтери,  і чиновники, нам надавали надзвичайно велику допомогу і підтримку у створенні «Кроку назустріч людям»”.

Щодо планів на 2016-й, пані Валентина сподівається, що нарешті вирішиться ситуація на  рідному їй Сході, а місцеві переселенці матимуть віру і сили поновити своє життя. Побажання-звернення Валентина Кулачко опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці.

Читайте також: Житло для переселенців: проблеми вирішують у міру виникнення

Ганна Сухомлин, головний лікар КЗ «Кіровоградський обласний кардіологічний диспансер»:

“У цьому році ми задумали великий проект: відкриття кардіо-хірургічної операційної. Відкриття цього блоку вже “на виході”. Зважаючи на цю подію, рік видався дуже важким: закупка апаратури, облаштуваня приміщення, великі витрати. Але наш проект надзвичайно важливий, адже ми зможемо надати допомогу людям з усієї області, які цього потребуватимуть.

Що ж до 2016-го року, то сподіваюсь, що наступний рік буде більш “урожайним”. У нас ще багато планів, тому хочеться щоб було більше можливостей для закупівлі необхідного оснащення і можливостей для реалізації проектів, які  допомогли б жителям нашої області”.

Читайте також: На Кіровоградщині невдовзі проводитимуть операції на серці

Федір Згривець, генеральний директор ТОВ “Агрофірма Фортуна”:

“Наприкінці року, що минає, мене найбільше вразив прикрий “новорічний подарунок” від Кабміну: ухвалення закону, що вносить зміни до Податкового кодексу держави. Згідно з внесеними парламентом правок, у новому кодексі закладено недостатньо коштів для відшкодування ПДВ для експортерів аграрної продукції, що фактично стане додатковим стягненням з виробників у розмірі 20 %. Більше того, ставка єдиного податку для малого і середнього бізнесу істотно зросте.

Взагалі, для аграріїв Кіровоградщини та й України вцілому, 2015-й був не дуже вдалий. Я не втомлююсь повторювати, що аграрний сектор – це локомотив розвитку  України, який тягне за собою всю національну економіку. І це відбувається вже дуже давно. Тому дивно, що до цього сектору таке ставлення.

Мої прогнози на 2016-й рік не дуже втішні: у парламенті є люди, які ніби-то займають проаграрну позицію, але на ділі роблять зовсім інше. Тому, поки у Верховній Раді не з’явиться політична сила, яка візьме під свій захист аграріїв – нічого не зміниться. Ціни будуть рости, а рівень життя – зменшуватись”.

Михайло Мицюк, політичний консультант:

“Для мене цей рік був насичений подіями: вибори до місцевих рад у такому форматі, в якому вони відбулися – проводились вперше. Дискусії навколо переменування, що тривають вже майже рік. Також у нас нова місцева влада і новий мер – дуже вдалий господарник, він є неоднозначною персоною, але багатообіцяючим і на нього покладається дуже багато надій.

З того що ми реально могли побачити, то це, однозначно, нова поліція – абсолютні зміни й нові підходи до правоохоронних органів. А от децентралізація у цьому році так і не відбулась, на жаль. Будем сподіватись на її реалізацію у наступному році.

Що ж до моїх прогнозів на 2016-ий рік, то хочу розпочати з перейменування: крапка як не поставлена досі, так і не буде стояти. Хотілося б побачити більше якісної роботи від керівництва міста й області, проведення у них кадрових перевірок й активної діяльності за тими округами, за якими вони пройшли. Але не варто забувати і про наших громадян, більшість з яких – аморфні, тому будо б дуже добре, якби люди й самі звертались до активістів й депутатів з ініціативами.  Що ж до діяльності громадських організацій – було б непогано, якби вони об’єнались і діяли разом задля досягнення спільної мети”.

Читайте також: Кіровоград як на долоні: політичний аналіз нової влади

Юрій Митрофаненко, кандидат історичних наук, викладач Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В. Сухомлинського: 

“Для мене, як історика і патріота рідного краю, цей рік був вдалим  у річищі професійних звершень і пропагандистської діяльності. Так, наш фільм «Холодний Яр. Воля України або смерть» мав значний резонанс і попит: з його презентацією ми об’їздили майже всю Україну.

Також я вперше побачив таку сильну згуртованість у Кіровограді: волонтери, воїни АТО, громадські діячі… усі відстоюють спільну справу заради нашого майбутнього. Сумною подією, але такою, що запам’ятається на усе життя, стало впорядкування частини Рівнянського кладовища, де спочивають наші герої-земляки і відкриття  присвяченого їм меморіалу на валах.

Не можу не відмітити також і цьогорічний ремонт доріг: такої масштабної роботи на моїй пам’яті ще не було.

Хочеться щоб наступний рік  був ще успішнішим, адже ми, попри всі прогнози (казали що не будуть платити  заробітну плату і взагалі країна розвалиться), продовжуємо жити, боротися і сподівтись на краще життя. Тож я бажаю Україні  злагоди і переможного миру!”

Читайте також: Кіровоградці на «Бандерштаті» презентували фільм про «кіборгів початку 20-го століття» (ФОТО)

Білоконь Катерина, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар