Втомлені війною, ми просимо у Бога миру: різдвяне послання Єпископа Кропивницького і Голованівського Марка

Єпископ Кропивницький і Голованівський Православної Церкви України Марк

Єпископ Кропивницький і Голованівський Української Православної Церкви Київського Патріархату Марк звернувся до мешканців Кіровоградщини і Кропивницького із різдвяним посланням.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією сайту місцевої єпархії УПЦ КП.

Послання Єпископа Кропивницького і Голованівського УПЦ КП Марка читайте у повному обсязі нижче.

Христос рождається!

Улюблені браття і сестри, вітаю усіх з Різдвом Господа нашого Ісуса Христа.

У ці різдвяні дні ми з особливим трепетом вслухаємося в ангельське вітання Новонародженому Христу: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2:14). Ми, що втомлені війною і так спраглі миру, з надією та молінням повторюємо за численним воїнством небесним це славословлення. Ми просимо, ми молимо у Бога миру, ми жадаємо завершення безумної війни та повернення наших рідних, воїнів-захисників, додому щасливими та здоровими. Та інколи, коли всі обставини переконують у безвиході, а навкруг бачиш несправедливість, байдужість та зрадництво, хочеться разом із псалмоспівцем Давидом волати до Бога: «Господи, почуй молитву мою… Бо ворог переслідує душу мою, втоптав у землю життя моє… І впав у мені дух мій, стривожилось у мені серце моє» (Пс. 142:1–4).

Скільки людей за останні чотири роки пережили ці важкі хвилини смутку, спустошення, виснаження, безнадії, безпорадності та розпачу. Скільки сліз, скільки горя, скільки болю. І кінця-краю цьому не видно. Скільки з нас, не маючи сил винести все це, просто відсторонилися від реальності, закрилися у собі, сховалися за байдужістю.

Тому ми так нетерпляче чекали ці Різдвяні свята, з такою дитячою щирістю та невимовною радістю святкуємо народження Спасителя, з особливою надією вслухаємось у різдвяні піснеспіви та очікуємо дива.

Наші погляди звернені у віфлеємську печеру, де більше двох тисяч років тому все творіння вітало народження Немовляти Ісуса. Молитовно ми там, біля ясел, де Творець світу виявив Свою незбагненну любов і, разом з тим, надзвичайну довіру до Свого творіння. Безпорадним Малям віддав Себе людям. «Бо Немовля народилося нам – Син даний нам; владарювання на раменах Його, і наречуть ім’я Йому: Дивний, Радник, Бог кріпкий, Отець вічности, Князь миру» (Іс. 9:6). Бог прийшов у світ Немовлям, зростав поміж нас, терпів з нами і за нас страждав, помер і воскрес, даруючи нам онову і спасіння.

Таким чином Бог не тільки засвідчує Свою безмежну любов до нас, людей, а й розкриває нам і наше людське єство. Так, ми зіпсуті гріхом, інколи безпорадні, коїмо лихі вчинки, одначе Бог нам вірить. Він нас знає досконаліше, аніж ми самі себе. Він нас створив, Він знає, що ми можемо бути кращими, що ми здатні на величні діяння, великі подвиги та жертовну любов. Так, джерелом усіх благ, а серед них і миру, є Бог, проте кожен із нас покликаний втілювати та ширити чесноти у світі, змінюючи його до кращого.

І ми свідки того, як гідно у скрутний час для нашого народу поводяться багато наших співвітчизників. На яку самопожертву здатні наші воїни, які ціною свого життя захищають свій народ, бережуть мир на неокупованих землях України. Як самовіддано служать справі утвердження миру волонтери. На який подвиг ідуть ті, хто у своїй професії чи служінні поводяться чесно і відповідально, хто гідно протистоїть корупції, неправді та несправедливості. Усі ті, хто живе праведно, у співдії з Богом береже цей світ та робить його досконалішим.

Тож кожен із нас, хто називає себе християнином і усвідомлює важливість свого покликання та служіння, натхнений довірою Божою, може і має докластися до ширення добра у світі, утвердження миру та справедливості у суспільстві, любові серед людей. А це неможливо звершити без особистої віри, надії, любові та щоденної клопіткої праці над собою, без боротьби зі своїми слабкостями та тим, що полонить нас.

Тож у ці величні Різдвяні дні зичу кожному особистих звершень у духовному житті, втілення найчистіших мрій та досягнення благих цілей, щирої радості й нелицемірної любові, а всім нам – миру. Бажаю кожному спокою в серці, злагоди та добробуту в українських родинах, порозуміння в нашому суспільстві.

І разом з апостолом Павлом молю: «наставляйте на розум безчинних, втішайте малодушних, підтримуйте немічних, будьте довготерплячі до всіх. Пильнуйте, щоб хто кому не відплачував злом за зло; але завжди дбайте про добро один одному i всім. Завжди радійте. Безперестанно моліться. За все дякуйте… Утримуйтесь від усякого зла. Сам же Бог миру нехай освятить вас у всій повнотi, i ваш дух, i душа, i тіло у всій цілості нехай збережеться непорочно на пришестя Господа нашого Ісуса Христа» (1 Сол. 5:14–23).

Боже, бережи Україну, наше військо і весь наш народ.

Христос рождається! Славімо Його!

Різдво Христове,

2017/18 рр.

м. Кропивницький

МАРК, Єпископ Кропивницький і Голованівський


Нагадаємо, нещодавно Єпископ Кропивницький і Голованівський Марк звернувся до Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з відкритим листом про антиукраїнську діяльність Московського патріархату. Звернення, крім єпархії, підписали ще 20 громадських організацій.

Лист Кропивницька єпархія оприлюднила після того, як митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф взяв участь у засідання Священного Синоду Руської православної церкви, де “великого миротворця” Володимира Путіна вітали з днем народження.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар