“Світло, камера, мотор!”: як у Кропивницькому імітували руйнування будинку та порятунок людей з-під завалів

“Світло, камера, мотор!” – події розгортаються наче у американському блокбастері. Усюди дим, полум’я, крики потерпілих з-під завалів, рятувальники евакуюють поранених і тут же медики надають їм першу допомогу. Ні, це не кадри з чергового фільму Стівена Спілберга чи Джеймса Кемерона – так у Кропивницькому під час командно-штабних навчань ліквідовували наслідки руйнування будинку від вибуху газу.

За легендою, через вибух побутового газу у дев’ятиповерхівці сталася пожежа і в небезпеці опинилися 375 мешканців. Когось заблокував вогонь, хтось опинився під завалами, деякі загинули. В цей час небайдужі містяни викликають екстрені служби і починають рятувати людей.

Першими реагують на виклик рятувальники – приїжджають на місце події уже за декілька хвилин. За ними – карети швидкої допомоги, бригади для відключення газо-, електро-, водопостачання, територію оточуюють підрозділи Нацполіції.

Вогнеборці мужньо і злагоджено гасять пожежу, а медики допомагають потерпілим. Як тільки небезпека минає, до роботи залучаються експерти з пошуково-рятувальних робіт із натренованими собаками, які обстежують кожен квадратний метр зруйнованої будівлі, аби знайти і витягнути людей з-під бетонних завалів. Далі постраждалих чекатимуть лікарі і психологи.

“Гасіння пожежі пройшло на “відмінно” – всі підрозділи впоралися зі своїми завданнями і продемонстрували чітку та злагоджену роботу. Служби взаємодії надали практичну допомогу в розборі завалів, евакуації та допомоги постраждалим, відключення газо-, електро-, водопостачання”, – розповів Першій електронній заступник начальника з питань ЦЗ оперативного реагування Володимир Проценко.

Такі масштабні комплексні навчання проходять раз на 5 років і, не дивлячись на велику кількість задіяних служб (18 одиниць спецтехніки та 80 осіб особового складу), операція з порятунку триває 7-10 хвилин. Після ліквідації наслідків вибуху, слідчі з’ясовують причини аварії, комунальники оцінюють стан будинку, влада шукає шляхи допомоги громадянам та можливості відшкодування збитків.

“Найбільша складність у цей час – паніка серед людей. Багато хто просто прибігає з телефонами і починає знімати замість того, щоб допомогти. Таким чином вони ще більше роздувають паніку”, – підсумував Володимир Проценко.

Як у Кропивницькому вчилися ліквідовувати наслідки вибуху газу у багатоповерхівці дивіться у фоторепортажі Першої електронної.

Володимир Дедей, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар