Частину радіоактивних відходів, які виявили неподалік Кропивницького, можуть вивезти у Чорнобильську зону

фото з Фейсбук-сторінки Андрія Максюти

Міську владу Кропивницького зобов’язали до 1 серпня встановити власників радіоактивних відходів у глиняному кар’єрі, які минулого тижня почали викопувати невідомі особи. Також міські чиновники повинні у цей термін віднайти кошти для забезпечення усіх заходів, замовити нові контейнери і перезахоронити усі відходи. При чому, відповідно до рішення, яке сьогодні, 19 липня, ухвалили члени Обласної комісії з питань техногенно-екологічної та надзвичайних ситуацій, ті відходи, які мають значно перевищений радіаційний фон, будуть вивезені з території області у відповідні місця захоронення (наприклад – Чорнобильська зона).

Засідання Обласної комісії з питань техногенно-екологічної та надзвичайних ситуацій проходило під головуванням заступника голови ОДА Сергія Коваленка, а від міської влади на ному був присутній заступник міського голови Олександр Мосін.

Зокрема, члени комісії протокольно ухвалили рішення, яким зобов’язали міську владу Кропивницького до завтра, 20 липня, організувати огородження і встановити попереджувальні знаки про небезпеку, а також поінформувати громадськість про місце захоронення небезпечних відходів і заборону відвідування та проведення будь-яких робіт на тому місці.

До 1 серпня міська влада повинна встановити власників небезпечних відходів в глиняному кар’єрі “Веселівське родовище”, знайти і замовити у сертифікованої організації проектну документацію для спорудження нових захисних контейнерів, виготовити їх і перезахоронити відходи.

Відповідно, кропивницькій владі доведеться виділяти кошти на всі ці заходи. Як зазначив заступник голови ОДА Сергій Коваленко, за потреби, допомогу надасть обласний бюджет.

За інформацією, яку озвучив під час засідання комісії Олександр Мосін, у глиняному кар’єрі “Веселівське родовище”, що неподалік Кропивницького, 30 років тому захоронили 224 контейнери з радіоактивними відходами. Там на той час навіть постійно діяв пост міліції, а територія була огороджена.

Під час розгляду цього питання Сергій Коваленко також зазначив, що частина відходів, які будуть найзабрудненішими, мають бути вивезені з території області.

“Усе, що має фон, який недопустимий на території Кіровоградської області буде відвезене з нашої території у спеціально відведені місця. Зокрема таке спеціально відведене місце для радіоактивних відходів є у Чорнобильській зоні. На території Кіровоградської області жодного такого могильника немає”, – уточнив на прохання журналістів заступник голови ОДА.

Вивозитись з території міста та області будуть ті відходи, на які вкажуть фахівці, які сьогодні прибули з Дніпра. За словами Олександра Мосіна, вони зараз із працівниками кропивницького лабораторного центру проводять усі необхідні заміри та аналізи.

Тобто, ті контейнери, які за висновками фахівців випромінюватимуть критично високу радіацію, вивезуть з території області.

Нагадаємо, минулого тижня невідомі почали розкопувати звалище радіоактивних відходів неподалік Кропивницького. Контейнери із забрудненою Цезієм-137 землею та металом 30 років пролежали в ґрунті. Частина з них випромінює понад 300 мкР/год при допустимій нормі радіації – 25-30 мкР/год.

Міська влада у свою чергу заявила, що цей радіоактивний металобрухт, не є небезпечним для містян.

фото зі сторінки Андрія Максюти у соцмережі Фейсбук
фото зі сторінки Андрія Максюти у соцмережі Фейсбук
Поширити:

Залишити коментар:

коментар