Трагічна річниця: три роки тому у збитому окупантами літаку загинули 49 українських військових

У ніч з 13 на 14 червня 2014 року терористи ЛНР обстріляли літак Іл-76 на борту якого перебували 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули. Серед загиблих десантників був і 20-річний військовий з Кіровоградщини Віталій Бабан.

У катастрофі Іл-76 звинувачується екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ та керівника АТО, генерал Віктор Назаров. У березні 2017 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив генерал-майора Віктора Назарова до 7 років позбавлення волі.

Також суд присудив моральну компенсацію в розмірі по 500 тисяч гривень для родичів загиблих, гроші має виплатити Міністерство оборони України, пише LB.ua.

В обвинувальному акті сказано, що Назаров як керівник штабу АТО був зобов’язаний здійснювати управління військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати можливі дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак, заступаючи на посаду, недбало поставився до виконання своїх службових обов’язків.

Генерал точно знав про розміщення на аеродромі Луганська груп бойовиків, озброєних ПЗРК, тобто “усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром буде здійснюватися на територію противника” і був проінформований про “терористичну загрозу”.

13 червня 2014 року в штаб АТО з СБУ надійшла інформація про те, що дві групи бойовиків, озброєні ПЗРК, вирушили на аеродром Луганська і мають намір збивати літаки. Але Назаров не організував протидії групам бойовиків і не гарантував безпеку українських військовослужбовців, відправлених до Луганська, що призвело до вчинення теракту і загибелі 49 військовослужбовців.

Назаров своєї провини не визнав. Зокрема, він зазначив, що під час досудового слідства було допущено “маніпулювання інформацією”, а в показаннях свідків у суді були “припущення” й “інформація, інтерпретована на свій розсуд”.

У квітні він оскаржив рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровський області, яким його засудили до 7 років позбавлення волі.

Нагадаємо, серед вбитих десантників був 20-річний головний сержант-командир відділення 25-ї окремої повітряно-десантної бригади Віталій Бабан з с. Олексіївка, Добровеличківського району, Кіровоградської області.

Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 р., “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар