У Холодному Яру кропивничани долучилися до святкування 100-річчя Вільного козацтва

29-30 квітня, у Холодному Яру відбулися урочистості з нагоди 100-річчя Вільного Козацтва. Патріоти з різних куточків України з’їхалися, аби віддати шану нашим предкам, які боронили рідну землю від московської навали. Кропивницький та область представила багаточисельна делегація громадських діячів, науковців, студентів, воїнів АТО та всіх небайдужих, які щороку відвідують пам’ятні місця.

Ці два дні були насиченими та цікавими. Всі охочі мали змогу відвідати історичні місця, такі як місце останнього бою легендарного Василя Чучупаки, побувати на майстер класах, взяти участь у козацьких розвагах, побачити реконструкції та виступи відомих виконавців.

Урочистості почалися в урочищі Чорного Ворона поблизу села Розумівка, де відкрили пам’ятник українському військовому діячу і письменнику Юрію Горліс-Горському. На відкриття пам’ятника приїхало близько трьох сотень людей, у тому числі воїни АТО, громадські активісти, представники влади та духовенство.

Вже на Черкащині, у селі Медведівка, сотні гостей фестивалю “Холодний Яр” відвідали пам’ятник Максиму Залізняку, аби вшанувати пам’ять славетного козака.

Медведівка вразила культурним наповненням фестивалю. Тут відбувся книжковий ярмарок, ярмарок виробів народних майстрів, експозиція озброєння та екіпірування полку “Азов”. А на музичній сцені фестивалю відбулися виступи лідера гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка, Василя Лютого та гуртів “Друже музико” і “Вертеп”.

На Батьківщині Максима Залізняка, у селі Івківці, знаходиться Музей народних старожитностей “Zernoland”. Тут гості фестивалю змогли потрапити на майстер-класи ковальського мистецтва, козацького фехтування,  сідлання та верхової їзди на коні. Дітлахи розважалися у старих козацьких забавах: бої на мішках, перетягування палиці та лава на лаву.

Проте чи не найбільшої уваги глядачів дісталося реконструкції сучасного бою з використанням військової техніки під Семидубовою горою. Військові продемонстрували бій української армії з російськими окупантами за захоплення блокпосту. Ефектна стрільба, клуби диму, поранення, атака на БТР і переможне встановлення українського стягу над захопленим сепаратистським блокпостом.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар