Навіки в наших серцях: у Кропивницькому вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

Учора, 18 лютого, на площі Героїв Майдану кропивничани вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні. Рівно три роки тому розпочалося найзапекліше силове протистояння між євромайданівцями та загонами “Беркуту”.

Попри холодну пору року, близько двох сотень містян, не змогли залишатися вдома цього дня і зібрались на площі Героїв Майдану, щоб разом відзначити чергову річницю трагічних подій на Майдані й вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя за незалежність і волю Україну.

Кропивничани, які брали безпосередню участь у подіях Революції Гідності, волонтери, учасники АТО та небайдужі містяни поклали квіти до імпровізованого меморіалу Героям Майдану і запалили лампадки на честь полеглих у тому страшному протистоянні.

DSC_0104

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

Саме цими словами тоді, під час подій на Майдані, Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок. Тих, хто загинув за свою країну, за свій народ. Тоді Україна втратила найкращих. Тих, для кого “справедивість”, “гідність”, “свобода”, “Україна” були не просто словами, а сенсом їх життя.

На Майдані пліч-о-пліч стояли українці і євреї, росіяни та вірмени, грузини й білоруси. Їх об’єднала українська земля та бажання жити у вільній країні. Вони заплатили за свої переконання найвищу ціну – життя. І для нас є святим обов’язком гідно вшанувати Героїв, щоб ми пам’ятали – хто і за що загинув.

“Ми зібрались тут, щоб згадати тих, хто поліг у страшній боротьбі за волю і незалежність. Ми повинні згадати тих, хто йшов у бій без зброї і з дерев’яними щитами. Ті, хто поліг на Майдані назавжди залишаться у наших серцях. На жаль, через кілька років після лютневих подій у народі почали думати – чи був необхідний Майдан. Не нам це вирішувати – треба чи ні. Але якби не було Майдану, не було б добровільних батальонів, які пішли з Киева. Якби не було Майдану, не було б такої мобілізації, під час якої чоловіки йшли на фронт з мотивацією “За свою країну!” й не було б такого волонтерського руху. Варто лише задуматися, де б зараз проходила лінія фронту, якби не Майдан. Коли я був на війні, я не згадував жоден фільм про Майдан, але з голови не виходили ті хлопці, які загинули на Інститутській й на Майдані. Хлопці, які під обстрілами витягали не лише своїх поранених, а й загиблих. Багато хто каже, що вони віддали своє найцінніше – життя. Хочу вам сказати, що для чоловіка життя – це не найголовніше. Були приклади, коли найдорожчим виявлялась честь, гідність і безпека дітей. Коли стояв вибір – честь чи смерть, багато хто обирав смерть”, – розповів присутнім демобілізований боєць 17 мотопіхотного батальйону, представник ГО “Бойове братство” Олег Кокуленко.

DSC_0134

Під час вшанувального Віче Єпископ Голованівський і Кропивницький владика Марк відслужив молебен за загиблими Героями, які так і не повернулися додому.

“Сьогодні ми тут зібрались, щоб пам’янути наших співвітчизників, які не повернулись з того протистояння. Революція Гідності – це протистояння. Протистояння тих, хто йшов за волю України і протистояння тих, хто виконував злочинний наказ. Всі вони мріяли про справедливу державу, а це християнська мрія. Ми всі пов’язані Богом любові і Богом миру, а Бог не сприймає будь-яку неправду чи кривду. Тому коли ми згадуємо сьогодні загиблих, ми не тільки проявляємо любов до них, а ще й солідаризуємося з ними. Ці події змінили наш світогляд, ставлення до життя і до свого ближнього. Ті, хто відійшли у вічність зараз перебувають у божому сяйві, у мирі й злагоді. А не тут, на землі, де панує брехня, йде війна і де ще багато випробувань”, – розповів під час своєї проповіді Єпископ Марк.

DSC_0127

Перед небайдужими кропивничанами виступив друг героя Небесної Сотні Віктора Чміленка, фермер з Бобринеччини, Олексій Цокалов, а також безпосередні учасники Євромайдану в нашому місті Тетяна Бородіна, Микола Гречуха та інші.

Наприкінці Віче усі присутні переглянули уривки з фільму кропивницького журналіста Ігоря Токара про нашого земляка Віктора Чміленка, який загинув від кулі снайпера 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в Києві. А також відеохроніку подій Майдану у Корпивницькому та Києві.

DSC_0137 DSC_0153 DSC_0209 DSC_0210 DSC_0229

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Навіки в наших серцях: у Кропивницькому вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

  1. Небесна сотня

    Не за ідеї вони йшли,
    Політиканів лицемірних,
    Не за зрадливі балачки
    Лиш обіцянок непомірних.

    Встали по совісті і честі
    За волю для всієї України,
    Щоб та провладна нечисть,
    Не ґвалтувала жодної дитини.

    Щоб не жиріли крадії
    На зубожінні кожної людини,
    Щоб були вільними шляхи
    Справжнього розвитку країни.

    Ціною власного життя
    Серцем горіли на майданах.
    І першими пішли у майбуття
    Щоб світ не був в кайданах.
    ___________________________
    Слава Героям! Герої повинні не вмирати, герої повинні жити. І прикро, що ще й досі героізм звичайних українців використовують на свій розсуд ті, хто потім бере не себе повноваження влади, лише дискридитуючи надбання нашого національного патриотизму на користь ворогам. Та часи вже не ті, і ми вже інші, Україна була, є, і буде в віках! Слава Україні.

Коментарі заборонені.