Смерть немовляти у кропивницькому пологовому будинку: батько звинувачує медиків, а ті заперечують

Як уже повідомляла Перша електронна, сьогодні, 13 січня, стало відомо, що у кропивницькому пологовому будинку №2 нещодавно померла новонароджена дитина учасника АТО.

Як вдалося з’ясувати, дитина померла ще 2 січня.

«2 січня сюди поступила жінка з кровотечею. За допомогою кесаревого розтину дитина народилася на світ, але прожила лише 6 годин. Зараз ми з’ясовуємо причини, які привели до таких трагічних наслідків. Батько дитини звернувся зі скаргою до міського голови і ми ініціювали розслідування. Крім скарги про втрату дитини, учасник АТО висловив невдоволення організацією роботи у цьому закладі. Незважаючи на дію міської галузевої програми фінансового забезпечення медичного обслуговування учасників АТО, батьку надали списки для придбання матеріалів для пологів і лікарських засобів», – розповіла начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук.

макарук

Поки представники преси спілкувалися з чиновницею, у пологовому будинку почала засідати комісія, яка з’ясовує обставини трагічної події. Члени комісії і головний лікар медзакладу спочатку відмовлялися спілкуватися з журналістами, але після наполягань Оксани Макарук Володимир Капко таки розповів про деталі трагедії.

Він повідомив, що у породілі була одна з найскладніших акушерських патологій – маткова кровотеча, яка була викликана центральним передлежанням плаценти. За словами Володимира Капка, такі жінки мають отримувати медичну допомогу в умовах стаціонарного перебування у медзакладі. Крім того, вагітні жінки з центральним передлежанням плаценти мають обслуговуватись у перинатальному центрі, адже щохвилини існує ризик виникнення кровотеч.

«Жінка натякала, що між нею і чоловіком була близькість і після цього почалася кровотеча. Вони з чоловіком, навіть не викликаючи швидкої допомоги, приїхали сюди власним транспортом. Лікарі її оглянули, переконались, що є ще одиничне серцебиття плоду і направили породіллю в операційну. Жінка ще вдома втратила багато крові. Крім того, під час огляду із піхви також вилилось багато крові», – розповів Володимир Капко.

Медик запевнив, що лікарі надали увесь спектр медичних послуг, але констатував факт, що у більшості подібних випадків дитина помирає.

капко

«Дитину дістали з одиничним серцебиттям. У подальшому лікарі вживали увесь спектр реанімаційних заходів, але вони виявилися неефективними», – констатував факт головлікар пологового будинку №2.

За словами Капка, жінка теж могла не вижити після таких ускладнень, але завдяки лікарям її вдалося врятувати. Крім того лікар запевнив, що медики врятували жінці дітородний орган.

За попередніми висновками медиків, дитина загинула через значну кровотечу:

«Ми приблизно порахували: жінка втратила десь 1,5 літра крові. Це дуже багато».

Володимир Капко запевнив, що майбутню маму направляли до перинатального центру, адже ще на 19 тижні вагітності було виявлено центральне передлежання плаценти.

Головний лікар пологового будинку ім. Святої Анни запевнив, що ніяких благодійних внесків з чоловіка породіллі не вимагали.

«Ми розбираємо зараз зовсім інше питання. Ніяких благодійних внесків у нього ніхто не просив», – запевнив медик.

Натомість батько померлої дитини Андрій стверджує, що відразу після пологів, йому дали роздрукований список з назвами ліків, які той мав придбати. І це не дивлячись на те, що чоловік повідомив медикам, що він учасник бойових дій.

«Відразу я придбав ліків на 1700 грн, потім ще на 700 грн. Усі ліки зі списків, які вони мені давали, я купляв і привозив сюди», – розповів Андрій.

Крім того, чоловік стверджує, що ні він, ні його дружина не знали про те, що у жінки діагностували центральне передлежання плаценти. Не знали вони і про необхідність перебування жінки на стаціонарі через складну патологію. За словами Андрія, 25 грудня 2016 року дружина крайній раз відвідувала консультацію у пологовому. Тоді вона була на прийомі в іншого лікаря, адже той, у якого вона оглядалася раніше, був у відпустці. Ніяких вимог переходити на спостереження на стаціонар не було.

«Ми не знали про це до останнього моменту. Коли у дружини вдома відкрилася кровотеча, ми приїхали сюди. Мені сказали, що дружині робитимуть кесарів розтин і відразу вручили список ліків, які я маю придбати. Потім лікарі повідомили, що чекають допомоги з обласної лікарні, оскільки дитина потребує реанімаційних заходів. Я спитав, що для цього треба, на що у відповідь почув: «Везіть медикаменти, ми будемо лікувати вашу дружину та дитину», – розповів АТОвець про події того дня.

За його словами, про смерть дитини лікарі повідомили знайомим, які приїхали привітати подругу з народженням немовляти.

Андрій говорить, що коли медики йому давали у руки один зі списків з назвами ліків, йому сказали: «Краще б ви сказали раднику нашого міського голови, щоб наш пологовий не закривали».

Через шість годин після пологів, коли дитина вже померла, Андрій запитував у лікарів, чому так сталося. Йому відповіли, що краще було викликати “швидку”, щойно вдома почалася кровотеча. Чоловік не погоджується з цим, адже стверджує, що привіз дружину у пологовий за 15 хвилин після початку кровотечі.

Після розмови з журналістами учасник АТО разом з Оксаною Макарук пішли на засідання комісії.

Як би там не було, питань залишається багато, адже розповіді головного лікаря і батька померлої дитини розбігаються у багатьох моментах. Володимир Капко стверджував, що дружину АТОвця направляли у перинатальний центр, оскільки ще на 19 тижні вагітності було виявлено центральне передлежання плаценти. А чоловік запевняє, що ні він, ні його жінка про це не знали. Головний лікар також заперечував той факт, що учаснику АТО давали списки з назвами ліків, які той має придбати.

Відповіді на ці питання дасть спеціальна комісія створена управлінням охорони здоров’я міськради.

DSC_0645

Поширити:

Залишити коментар:

коментар