На хвилях революції: КОГО ПРИНЕСЛО І КОГО ЗМИЛО ЗАВДЯКИ МАЙДАНУ

Редактор журналу «Foreign Affairs» Гідеон Роуз нещодавно зазначив: «Легко об’єднатися, щоб скинути старий поганий режим і набагато важче встановлювати стабільність в країні, іти на компроміси і рухатися вперед». Американцю, певно, мало що відомо про ті неймовірні зусилля і жертви, яких коштувала українцям зміна злочинного режиму, хоча в решті – він  правий. То хто ж після Майдану рухатиме область вперед?

Повалення режиму Януковича призвело не тільки до переформатування парламенту та зміни Уряду, а й до масових кадрових змін на місцевому рівні. Перетворення ці ще відбуваються, і, треба чесно зізнатися, бажаючих відхопити собі зручне крісло стало значно більше, ніж було охочих віддати життя за ідеали Майдану. На хвилі революції приходять до влади інші люди – і якщо когось нового виносить на гору народний бунт, то дехто зі старої гвардії просто не хоче тонути.

Область «оновили»

Отже, окрім саморозпуску фракції ПР в облраді, хвилями революції змило і двох очільників області – голову ОДА Андрія Ніколаєнка та голову обласної ради Миколу Ковальчука. І якщо перший подав у відставку, відвідавши сепаратистське збіговисько у Харкові, то другий примудрився ще й отримати з бюджету зубожілої області майже сто тисяч гривень за «невикористану відпустку». На зміну їм прийшли «нові» люди: Олександр Чорноіваненко очолив обласну раду, а Олександр Петік – облдержадміністрацію.

Новому голові ОДА крісло дісталося за протекції ВО «Свобода» – до цього Олександр Владиславович був помічником народного депутата від цієї політсили і, водночас, куратора Кіровоградщини Святослава Ханенка. Олександр Петік має три вищі освіти (економіка, правознавство і філософія та державне управління) і вже встиг заробити собі імідж в ЗМІ як «підконтрольний губернатор» – через свою заяву про підзвітність облраді та громаді. Поки що журналісти чекають на перший звіт – 5-го березня на зустрічі з представниками місцевого Євромайдану новопризначений губернатор пообіцяв відзвітувати через 10 днів. Час іде. Олександр Чорноіваненко, на відміну від голови ОДА, у Кіровограді людина місцева і не нова в політиці. На першій же апаратній нараді в ОДА 24-го лютого Олександр Анатолійович, якому облрада делегувала повноваження голови ОДА, відзначився вимогою до усіх голів РДА написати заяви про звільнення. Як політик, Чорноіваненко пов’язаний з нардепом Валерієм Кальченком, чиїм помічником був з вересня 2010 року. Серед останніх подій, пов’язаних з Чорноіваненком-політиком, на думку спадає пікетування обласного управління Державного казначейства України та неодноразові виступи лідера обласної «Батьківщини» на підтримку Євромайдану.

Кіровоград: усе по-старому?

Поки в області нові керівники обживають кабінети, у Кіровограді розгорнулися справжні баталії навколо крісла секретаря міської ради. Обраний громадою на народному віче координатор кіровоградського Євромайдану Сергій Михальонок був чи не єдиним кандидатом на посаду секретаря міськради, після того, як її «залишив» Ігор Волков, проте навіть із двох спроб отримати посаду Сергієві Анатолійовичу не вдалося – його кандидатуру на таємному голосуванні не підтримали депутати. Варто зазначити, що кандидатура Сергія Михальонка, хоча і підтримана Майданом, не така вже й однозначна: у кулуарах міськради ходять чутки про «земельні вподобання» Сергія Анатолійовича, за які, буцімто, його і було виключено з фракції БЮТ у міськраді. З іншого боку, Михальонок міг бути незручним суперником для БЮТу, надто активно «перетягуючи ковдру» на себе. 

Новим секретарем міськради став очільник фракції БЮТ Іван Марковський. 73-річного Марковського в політиці «новою людиною» назвати важко – рядовому кіровоградцю Іван Марковський відомий активним, принаймні словесним, опором екс-правлячій партії – зокрема саме йому належить заява про те, що переформатування виборчих округів на Кіровоградщині проводилося «під конкретних претендентів». Кандидатуру Марковського на посаду секретаря у пресі назвали «змовою нової і «старої» влади», адже саме завдяки поданню Івана Івановича питання про відставку міського голови Олександра Саінсуса було зняте з порядку денного (мотивація – скоро і так будуть вибори). Звісно ж, свою кандидатуру новий секретар міськради з Майданом не узгоджував.
Серед інших новин з міської ради – переформатування регіоналів. У політичному просторі Кіровограда створено депутатську групу «За добробут міста» у складі 38 депутатів, більшість з яких – колишні та нинішні представники Партії регіонів. Нагадаємо, у фракції Партії регіонів, яку було розформовано 22 лютого, було 39 депутатів.

Райони «зачепило»

Народний спротив і повстання проти режиму «зачепило» і очільників районів: 5-го березня рішенням в.о. Президента України Олександра Турчинова звільнено зі своїх посад практично усіх голів райдержадміністрацій. Зберегти свої посади поки що вдалося лише Андрію Маліцькому (голова Кіровоградської РДА «пішов у декретну відпустку» наприкінці лютого), Сергієві Шевченку (призначений головою Новомиргородської РДА 31 грудня 2013 року), Валерію Авксентьєву (очільник Олександрівської РДА керує тут з 2010 року, а до цього в 2003–2005 рр. займав аналогічну посаду в Новомиргородському районі) та Віталію Згамі (Олександрійська РДА), колишньому заступникові гендиректора ТОВ «УкрАгроКом», якого небезпідставно вважають людиною нардепа-регіонала Кузьменка. Чому саме ці люди вберегли свої посади під нещадним пером Турчинова – загадка.

У вівторок, 11-го березня, під час апаратної наради в КОДА Олександр Петік пообіцяв нових керівників усім районам області до кінця тижня. Можливо, декому вдасться зберегти займані посади.
Поки що ситуація в районах дещо дестабілізована – здавати позиції «новим людям» ніхто не поспішає, та й чи зможуть ці «нові люди» нести таку ношу? Місцеві чиновники активно намагаються «перефарбуватися» під віяння часу. Показовим у цьому плані є Маловисківський район – ще 20-го лютого там збиралася громадська рада «аби не допустити протиправних дій на території району, не допустити хаосу і безладу», а вже 24-го лютого було проведено позачергове засідання районної ради, на якому розглянули лише одне питання: «про засудження дій влади Януковича».
Ситуація з кадрами у Малій Висці теж показова. Як повідомив кореспондент «Першої електронної газети», нині адміністрацією керує перший заступник голови РДА Сергій Жанталай. Але це тимчасово, бо свого кандидата на голову РДА вже назвав місцевий Майдан – це 27-річний «свободівець» Роман Тучков, підприємець зі Смоліного, довірена особа кандидата на посаду Президента України Олега Тягнибока в 2010 році. Досвіду практичної адміністративної роботи він не має, але, на думку «майданівців» це не визначальне, аби був «ідейний». Районна рада 5-го березня на своєму позачерговому засіданні підтримала рішення активу району, президії райради, зборів керівників місцевих рад і назвала своїм кандидатом на посаду голови РДА Валерія Палія. Чи чекатиме Тучкова доля Михальонка – покаже час.

Настав час громади?

На хвилях революції у кіровоградський політикум і громадське життя приноситься багато новинок. Зокрема, одразу після повалення режиму в Кіровограді виник іще один «майдан». Цього разу – «народний». 4-го березня відбулась прес-конференція представників громадської спілки «Народний майдан», установчі збори якої, як стверджує один з її керівників Олександр Макієнко, відбулися ще 22-го грудня минулого року. «Народний майдан», маючи багато спільного з ВО «Майдан», відрізняється від ініціативи, яку в області курує Сергій Михальонок. Як виявилося, нова організація – це сукупність громадських організацій, а не окрема структура. Крім того «народні майданівці» не блокують будівель і не виходять на акції протесту, а борються за «забезпечення громадськості ширшими повноваженнями». Що з моменту свого створення вдалося зробити «Народному майдану» – поки загадка. Видно, організація не «піариться» своїми діями. Кіровоградські ж майданівці заявляють про організацію-клон, створену для піару на революції.

Цікаво, що керівництво спілки «Народний майдан» заявило, що не має жодного стосунку до людей, які керують кіровоградським Євромайданом, у той же час, як Олександр Макієнко причетний до створення «Інформаційно-аналітичного центру «Перевесло», нині курованого Сергієм Михальонком, очільником кіровоградського Євромайдану.
Не можна відкидати появи найближчим часом ще низки громадських об’єднань, так чи інакше пов’язаних з Майданом хоча б назвою. Наш народ колись уже «проковтнув» кількох ющенків та блоки на зразок «За Нашу Україну», проковтне і сотні псевдомайданів.

На круги своя…

Хуліо Кортасар писав: «Повертатися завжди означає шукати укриття у знайомих завулках». «Першою ластівкою» у пошуках «укриття» тут став Олександр Шаталов, колишній перший заступник і «права рука» голови ОДА Сергія Ларіна, колишній «куратор Кіровограда» в облраді, колишній голова Управління з соціально-політичних питань адміністрації Президента України і колишній кандидат у народні депутати по 99 виборчому округу (програв Андрію Табалову). Один із тих, кого на майдані називали «Хунтою». 22-го лютого він з’явився в блогосфері Кіровограда із заявою: «Ніхто бігти та бігати не буде», де закликав депутатів облради скласти повноваження. Депутати Шаталова не послухали. Пізніше, 26-го лютого, Олександр Сергійович критично відгукнувся на дії нової влади, однак конкретного негативу, окрім повалення пам’ятників Кірову та Леніну (від чого тодішня опозиція, до речі, давно відхрестилася), назвати не зміг. У цій же замітці Шаталов назвав Олександра Чорноіваненка «чучелом» і закликав усіх іти на вибори, які все й вирішать. Решту часу екс-працівник апарату президента присвятив питанню повернення демонтованого пам’ятника Кірову на своє місце та призначенню нового голови ОДА.
Саме завдяки заяві О. Шаталова на сайті видання «Україна-Центр» областю поширилися чутки про функціонування так званої «тіньової облдержадміністрації», у керівники якої записують екс-губернатора та екс-заступника глави Адміністрації Президента Сергія Ларіна, його протеже Олександра Шаталова та деяких інших екс-регіоналів, що намагаються зберегти вплив у регіоні. Дослівно заява Шаталова звучала так: «Найближчим часом ми плануємо приїхати в Кіровоград і почати роботу всієї нашої команди в опозиції. Ми не будемо огульно критикувати, як це робила «Батьківщина», – ми будемо пропонувати конкретні рішення. Можливо, створимо щось на зразок «тіньової ОДА». «Тіньова ОДА», на думку Шаталова, буде працювати системно і публічно.
У принципі, якщо «тіньова ОДА» буде з власної кишені окрім звичайних платити пенсіонерам та бюджетникам іще й «тіньові» пенсії та зарплати, нічого поганого в цьому немає. Жарти жартами, але «сила супротиву», якщо цей спротив буде законним, необхідна хоча б для того, щоб тримати нову владу в тонусі. Триматимуть її в тонусі і журналісти – по закінченню наради нового голови ОДА з представниками Майдану один із присутніх журналістів промовив: «Тільки спробуйте хоча б одну нараду без журналістів. Тільки спробуйте». Олександр Петік це почув.

У силовиків – такі собі ротації

Генерал-майор Костянтин Пожидаєв, якому в знак протесту більшість кіровоградських журналістів повернули «подяки», отримані від Управління МВС, який двічі проігнорував вимоги журналістів, а під час мирної акції протесту ще в листопаді 2013 року перекрив підступи до обласного УМВС «беркутівцями», також після революції позбувся своєї посади головного міліціонера області. І отримав нову – 5-го березня його призначено начальником ГУМВС в Донецькій області. Коментарі, як кажуть, зайві.

Після майдану не змінилося керівництво СБУ в області, незважаючи на інформацію про те, що саме СБУшники з Кіровограда могли бути задіяні в кривавому розгоні протестуючи на майдані. Наскільки нам відомо, заяву на звільнення очільник УСБУ Олександр Седельников написав, але лишається виконувати свої обов’язки.
Не залишив свою посаду і начальник Управління ДСНС Віктор Федорчак.

А чи є у вас план, панове?

Питання, яке неодноразово ставили новому Уряду після перемоги Майдану актуальне і для влади в регіоні. Поки що Олександр Петік входить в курс справ і якогось більш-менш правдоподібного плану подальших дій не озвучував. Очільник ОДА поки що наобіцяв, що чиновники, які працювали добре, зможуть зберегти свої посади та зазначив, що такі ініціативи представників колишнього режиму як «Купуй кіровоградське!» та «Гаряча лінія» будуть збережені. Серед основних тез нового керманича області – забезпечення стабільності в регіоні, і «розвитку на територіях». Про люстрацію новий губернатор також відгукнувся двозначно: мовляв, якщо і буде створено в країні «люстраційний комітет», то органом він буде, перш за все, консультаційно-дорадчим.

Можливо, саме відсутність чіткого плану дій (який би він озвучив перед депутатами міської ради) на посаді секретаря міськради і завадила Сергію Михальонку зайняти пост секретаря міськради. Утім, відсутність якоїсь там програми не завадила зайняти цю посаду Івану Івановичу Марковському. Іван Іванович, до речі, уже встиг відзначитися одіозними заявами стосовно громади та її участі в житті міста і стати першим кандидатом на люстрацію в області від майдану.

Вимоги і висновки

Як писав колись польський сатирик Веслав Брудзиньский, блискучим планам щастить на проектувальників, кепським планам щастить на виконавців. Саме гарних виконавців зараз не вистачає місту та області.
Вимога Майдану №2 після відставки Януковича – люстрація. Майдан очікує на неї, однак чіткого уявлення як це має відбуватися поки не має. Не знають в області і що робити з посадами, за яким принципом розподіляти крісла: враховуючи професійні заслуги чи ідейність, досвід роботи чи партійну приналежність. Один із активістів місцевого Євромайдану Олександр Ратушняк закликав «дати дорогу молодим» – призначати у органи влади випускників вузів, які не знайомі з системою. Єдиний огріх тут – відсутність досвіду і професіоналізму цих кадрів (за 2 тижні навчання на чиновника навряд чи можна заглибитися в тонкощі цієї роботи ). З іншого боку, безсумнівно, професіоналізм для керівника – усе, але, водночас, «професійні заслуги» – це робота в гнилій корупційній системі, яка роками роз’їдала країну і регіон зсередини. Це робота в системі відкатів і відмивання кошти. Майдан якраз і є тим фактором, який покликаний зламати систему.
Але в місті та області вона поки гнеться, а не ламається. Місцеві еліти, які непогано пристосовуються до змін владних вітрів, уже почали адаптацію до нового клімату.
Ми і далі уважно спостерігатимемо за «рухом» в обласному політикумі.

Володимир КОНДРАШОВ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар