Співпраця громадськості Кіровоградщини і МВС. Питань безліч, відповідей бракує

Сьогодні, 11 листопада, у Кропивницький завітав радник Міністра внутрішніх справ, голова Громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко.

У приміщенні Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області він провів прес-конференцію для журналістів, а потім зустрівся з громадськістю міста. Разом з радником Міністра до Кропивницького також приїхав директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

DSC_0420

“Ми приїхали у Кіровоградську область для того, щоб зустрітися з громадськістю, щоб знайти відповіді на всі ті болючі питання відносно роботи структурних підрозділів МВС. У результаті сьогоднішньої зустрічі ми плануємо створити робочу групу по співпраці громадськості з органами, які координуються Міністром внутрішніх справ”, – обнадійливо розпочав свою прес-конференцію Володимир Мартиненко.

Радник Міністра Авакова довго розповідав про свої поїздки Україною, спілкування з активістами в регіонах і майбутні плани МВС по співпраці з громадськістю. Але теорія і плани мало цікавили журналістів. А на конкретні питання, які стосуються конкретних осіб, радник Міністра чомусь відповіді не міг дати.

DSC_0417

Зокрема, журналістів цікавило, чому в області не залучають громадських активістів до процедури відбору посадових осіб ГУ Нацполіції, а лише ставлять перед фактом про саме призначення.

“Я хочу сказати, що думка громадськості враховується, але в рамках закону”, – наголосив Мартиненко.

DSC_0394

Голова громадської ради при МВС знову довго розповідав про процедуру проходження поліцейської комісії і про двох членів від громадськості у цій комісії. На його переконання, при процедурі призначень все ж громадськість чують. Але пояснити як на посаду заступника начальника ГУ НП Кіровоградської області потрапив Володимир Куценко, який очолював кіровоградський міськвідділ у часи Євромайдану, коли міліція фабрикувала справи проти активістів і закривала їх у СІЗО, ні Мартиненко, ні Шевченко так і не змогли.

Не змогли вони пояснити і випадок з колишнім очільником Олександрійського міськвідділу Олександром Кодаком, який не пройшов атестацію і комісія порадила звільнити його з лав МВС, але той виграв судову справу, поновився на роботі і наразі готується очолити Олександрійський райвідділок.

Директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко порадив звертатися з цими питаннями безпосередньо до керівника ГУ НП області – Сергія Кондрашенка.

DSC_0398

Крім того, Володимир Мартиненко наголосив, що проходження переатестації не є фінальним етапом очищення. Воно триватиме у органах внутрішніх справ і далі.

“Дуже багато тих, хто мав працювати, були звільнені. І дуже багато тих, хто мав піти, залишились працювати”, – констатував факт радник Міністра ВС.

За його словами, зараз у поліції бракує кваліфікованих кадрів. Є такі райвідділки, де замість 15 слідчих працює 2. При цьому, навантаження на слідчого складає від 200 до 600 справ. За словами гостей з центрального апарату МВС, така нестача кадрів в МВС сталася через масові звільнення та втечу з органів поліції після Євромайдану.

“У той час було не до тривалих вивчень кандидатур, атестацій чи перевірок. Тоді були прийняті швидкі рішення, коли існує великий ризик неправильних рішень”, – розповів Артем Шевченко.

DSC_0410

За словами директора Департаменту комунікацій МВС, довелося балансувати у дуже тяжкій ситуації.

Володимир Мартиненко та Артем Шевченко, як не намагались, не могли задовольнити бажання представників ЗМІ отримати конкретні відповіді на конкретні питання. Натомість радник Міністра декілька разів закликав пресу і громадськість надавати компроментуючі матеріали про конкретних осіб, якщо такі є, і разом очищати лави МВС. Проте стовідсоткових гарантій того, що громадськість зможе суттєво впливати на кадрові призначення і подальше очищення органів поліції, голова громадської ради при МВС так і не дав.

Незрозумілою залишилась і процедура співпраці. Засобом впливу нібито має стати та робоча група по співпраці громадськості та органів, які координуються Міністром внутрішніх справ, яку саме планують створити.

DSC_0405

Зі спілкування також виявилось, що у апараті МВС недостатньо проінформовані про проблеми Кіровоградщини.

“Частина тих прізвищ, які ви називаєте, для мене звучать вперше. По цим фактам треба далі реагувати, знаходити відповідь на них і приймати рішення”, – не дуже обнадійливо сказав Володимир Мартиненко.

Після прес-конференції вся делегація відправилась до сусідньої зали, де на них вже 45 хвилин чекали громадські активісти та представники органів, які координуються Міністром внутрішніх справ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар