У Кропивницькому запустили відреконструйовану дамбу на Інгулі, на яку витратили понад 4 млн грн

У Кропивницькому сьогодні, 31 жовтня, запустили відремонтовану дамбу на річці Інгул, поряд з Михайлівським мостом.

Урочистий запуск надважливого для міста гідротехнічного об’єкта здійснили міський голова Кропивницького Андрій Райкович та секретар міськради Андрій Табалов.

DSC_0227

Міський голова запевнив, що він задоволений якістю та сроками виконання робіт, адже, саме на кінець жовтня планувалося їх завершення.

“Це вкрай необхідний захід у місті, в центрі якого протікає річка. Вона має бути повноводною, красивою, чистою. Але надзвичайно важливо, щоб гідроспоруда на цій річці була безпечною для людей”, – розповів Андрій Райкович.

За словами міського голови, на реконструкцію дамби по вул. Михайлівській витратили з міського бюджету 4 млн 372 тис. грн. Андрій Райкович впевнений, що після цього ремонту проблем з дамбою не буде протягом 20-25 років.

Головний інженер підприємства ТОВ «Кронос-Лідер», яке виконувало ремонтні роботи, Сергій Білокінь наголосив на тому, що згідно договору гарантія на об’єкт складає 3 роки. На його переконання, ця дамба має велике значення для мешканців міста.

“Важливість цього об’єкта полягає у тому, що тепер є можливість безпечно регулювати рівень води у центральній частині міста. Особливо важливо це для тих мешканців, які проживають у центрі міста, для художнього музею, всіх споруд, де є підвали, і залежність від рівня води”, – запевнив Сергій Білокінь.

DSC_0236

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій міськради Сергій Коваленко розповів, що гідроспоруда була визнана аварійною з другої половини 2015 року, і конче потребувала реконструкції.

“Ця гідротехнічна споруда експлуатувалася з 1989 року, і числилася, як незавершений об’єкт будівництва. Її тоді зробили поспіхом, як тимчасову споруду, і її запуск присвятили черговій річниці так званої “Великої жовтневої соціалістичної революції”. Потім настали роки незалежності, і її в такому виді експлуатували й далі. І от, у 2015 році ця дамба повністю втратила свою захисну властивість. Вона не тримала воду, і ми почали бити на сполох”, – розповів Сергій Коваленко.

DSC_0238

За його словами, керівництво міста відреагувало на тривожну інформацію, і з початку 2016 року було проведено ряд експертиз, здійснено проектування і виділено відповідні кошти.

“Було декілька варіантів – повністю розібрати дамбу, і будувати по новій, або реконструювати наявну. Ми пішли шляхом економії, і вирішили виконати реконструкцію”, – поділився начальник управління з питань надзвичайних ситуацій.

Як запевнив Сергій Коваленко, на сьогодні, в Інгулі ми спостерігаємо безпечний середній номінальний рівень води для цієї пори року, а на літо, рівень води трохи піднімуть.

Незабаром, на місці реконструкції будівельний майданчик буде згорнутий, але біля дамби залишать пост охорони. Адже у нашому місті є дуже багато несвідомих громадян, ласих на металеві конструкції, яких у дамбі дуже багато.

Нагадаємо, 22 червня Управління капітального будівництва кіровоградської міськради акцептувало пропозицію ТОВ «Кронос-Лідер» щодо реконструкції дамби по вул. Михайлівській вартістю 4,37 млн грн. У липні у Кропивницькому розпочалася її масштабна реконструкція. У міськраді навіть заявляли про ризик обвалу дамби, який існував на той час.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар