Легендарний 3-й полк спецпризначення із Кропивницького відзначив 54-ту річницю створення

Сьогодні, 4 жотня, легендарний 3-й окремий полк спеціального призначення з Кропивницького відзначає 54-ту річницю свого створення. До річниці війскового формування у частині відбулося урочисте шикування.

Урочисте шикування почали з вшанування пам’яті 3 побратимів, військових 3-го полку Івана Литвинова, Вадима Шешені та Олександра Хруля, які загинули 3 жовтня 2014 року при обороні старого терміналу Донецького аеропорту.

Привітати легендарних “кіборгів” з 54-ою річницею створення частини прийшли міський голова Кропивницького Андрій Райкович та секретар міськради Андрій Табалов.

“Ми, пересічні громадяни, вдячні вам за те, що ви робите надзвичайно важливу справу на користь нашої держави, задля того, щоб вона була вільною незалежною, і люди мали майбутнє”, – сказав у вітальному слові Андрій Райкович.

Командир 3-го полку спецпризначення Герой України полковник Олександр Трепак повідомив всім присутнім на урочистому шикуванні, що військову частину з її річницею привітали їх бойові побратими з 8-го окремого полку спецпризначення, 73-го та 140-го центрів спецпризначення та представники оперативного командування Сил спеціальних операцій.

“Сьогодні для нас не скільки свято, як ще один привід ще раз вшанувати пам’ять наших загиблих побратимів, які віддали своє життя за суверенітет нашої держави”, – зазначив заступник командира 3-го полку полковник Коліушко.

DSC_0388

Після привітань війсковослужбовці пройшлися урочистим маршем, і відправились у клуб, де для них організували концерт.

3-й окремий полк спеціального призначення (3 оп СпП, в/ч А0680) — полк спеціального призначення Збройних сил України. Сформований на базі 10-ї окремої бригади спеціального призначення. Дислокується у Кропивницькому, входить до складу Сил спеціальних операцій.

10-а обр СпП з місцем дислокації у місті Старий Крим (смт Первомайське) була сформована на підставі Директиви ГШ ЗС СРСР від 3 липня 1962 року. Формування частини тривало з 22 вересня по 4 жовтня 1962 року. Заходи очолював полковник Кочетков М. Я., який потім став начальником штабу, а згодом, у 1965 році — командиром бригади.

Першим командиром частини (1963—1965) став полковник Попов Олександр Михайлович. 24 квітня 1964 року командувач військами Одеського військового округу генерал-полковник Бабажанян А. Х. вручив бригаді Бойовий Прапор.

Бригада готувалася до ведення бойових дій проти Туреччини. Військовослужбовці частини вивчали турецьку мову. На початковому етапі до складу бригади входили два загони спеціального призначення, що складалися з двох рот по 42 розвідники і взводу ПТУРС та загін спецрадіоз’вязку. У 1970 році була розгорнута рота підривників. Наприкінці 1986 — авторота.

У 1967 році наказом командувача військами Одеського округу 1-му загону СпП і загону спецрадіоз’вязку були присвоєні почесні звання «Імені 50-річчя Жовтневої революції». З 1979 року по 1987 рік бригада не раз нагороджувалася Перехідним Червоним Прапором Військової Ради ОдВО, її заносили в Книгу пошани Військової Ради округу і нагороджували грамотами. У 1987 році група спеціального призначення бригади була визнана найкращою в ЗС СРСР зі снайперської стрільби, а у 1990 році група СпП 10-ї бригади посіла 1 місце на змаганнях груп спеціального призначення на першість ЗС СРСР.

За час існування частини військовослужбовці бригади здійснили понад 250 000 стрибків з парашутом. У 1972 році в частині були проведені стрибки з парашутом з висоти 400 м, а в 1999 році — з висоти 150 метрів.

У 1985 році при комплектуванні 186-го окремого загону СпП, який формувався на базі 8-ї обр СпП (місто Ізяслав Хмельницької області) і після вводу в Афганістан діяв в населеному пункті Шахджой, він був частково укомплектований особовим складом 10-ї обр СпП: до складу загону увійшли близько 30 військовослужбовців бригади на чолі зі старшим лейтенантом Ковтуном В. П. У 1987 році розвідувальна група під командуванням старшого лейтенанта Ковтуна першою захопила зразок американського ПЗРК «Стінгер». Крім 186-го оз СпП, розвідники бригади відзначились у кращий бік практично в усіх восьми радянських загонах спеціального призначення, що діяли у ДРА.
З набуттям Україною незалежності, 11 жовтня 1991 року бригада була перепідпорядкована Міністру оборони України, а особовий склад військової частини склав присягу на вірність Українському народові.

Директивою Міністра оборони України від 3 червня 1998 року 10-а обр СпП була переформована у 1-й окремий полк спеціального призначення (1 оп СпП 32 АК). За підсумками 1999—2000 років 1-й оп СпП відзначався командувачем військ Південного ОК Сухопутних військ ЗС України як одна із найкращих частин Південного оперативного командування.

До осені 1997 року бригада перебувала в оперативному підпорядкуванні 32-го армійського корпусу.
7 вересня 2000 року 1-й окремий полк спеціального призначення був перейменований на 3-й окремий полк спеціального призначення і в липні 2003 року був передислокований зі Старого Криму до Кіровограда.

За роки незалежності розвідники 3-го оп СпП неодноразово брали участь у міжнародних навчаннях та миротворчих операціях. Зокрема, представники полку два роки поспіль представляли Збройні Сили України на міжнародних змаганнях розвідувальних груп, які проводилися у Словаччині, де здобули призові місця серед команд з-понад десяти країн-учасниць.

Вірні славним традиціям розвідники 3-го окремого полку спеціального призначення ЗС України і сьогодні гідно виконують покладені на них завдання в зоні АТО.

3-й окремий полк спеціального призначення бере активну участь в захисті України від збройної навали з боку Російської Федерації та виконує численні завдання. Зокрема, бійці кропивницького полку вдало захистили базу зберігання бронетанкового озброєння в Бахмуті (Артемівську) в червні 2014 року, брали участь в боях на українсько-російському кордоні в 2014 році, захищали до останнього Донецький аеропорт, де, за свої вдалі військові дії, отримали від російсько-терористичних загарбників прізвисько “кіборги”.

У російсько-українській війні полк з Кропивницького втратив понад 40 бійців.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар