У Кропивницькому вшанували пам’ять євреїв – жертв Голокосту

Сьогодні, 30 вересня, у Кропивницькому вшанували пам’ять євреїв – жертв нацизму. Пам’ятний захід був приурочений до 75 роковин масових розстрілів євреїв у Бабиному яру біля Києва.

На розі вулиць Євгена Тельнова та Волкова, де у 1941 році було розстріляно і закопано у протитанковому рові близько 4,5 тис. євреїв, вшанувати пам’ять невинно убієнних прийшли представники єврейської громади міста, історики, міські та обласні чиновники.

DSC_0167

“Це дуже значуща подія для всіх євреїв. Подія, яку треба пам’ятати. В тому і велич кожного народу, щоби пам’ятати всі сторінки своєї історії, і робити з них правильні висновки, пам’ятати про тих людей, які безвинно загинули, і старатися зробити так, щоб така трагедія більше не повторювалась”, – розповів головний равин Кропивницького Дан Закута.

DSC_0129

Відомий історик Юрій Митрофаненко у своєму виступі наоголосив, що головною причиною того, чому ми всі маємо пам’ятати про Голокост, є недопущення подібного у майбутньому.

“Голокост – це так само, трагедія і нашого українського народу, адже для нас чужого горя не буває. Без історії євреїв, ромів, кримських татар, які жили на нашій землі, ми наврядчи можемо знати правду про історію України. Пам’ять про Голокост – це відповідальність перед самим собою, яка єднає весь світ, і є чудовими ліками від байдужості”, – зазначив історик.

Юрій Митрофаненко розповів присутнім про українців, які не будучи іудеями, рятували у той жахливий час євреїв. Їх назиивають “праведниками світу”. За словами науковця, в Україні є понад дві тисячі “праведників світу”, що є четвертим показником у світі. Митрофаненко також сконцентрував увагу присутніх на тому, що ця жахлива трагедія, це масове знищення людей за національною ознакою стало можливими лише в умовах тоталітарного режиму. Історик закликав всіх пам’ятати про це, щоб ніколи білше не допустити таких режимів в Україні.

 “Цей злочин ніколи не може бути забутим, адже це потрібно нам, живим. На цій пам’яті гартується наша свідомість”, – сказав у своєму виступі міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Очільник міста також подякував всим науковцям та краєзнавцям, які прикладають всих зусиль, аби ми більше правди знали про ті трагічні події.

Перед присутніми також виступили голова ОДА Сергій Кузьменко та голова єврейської громади міста Єфим Мармер, а равин Дан Закута прочитав поминальну єврейську молитву.

Наприкінці мітингу-реквієму всі присутні поклали до пам’ятника “Євреям – жертвам нацизму” квіти, і камінці – іудейский символ вшанування пам’яті.

У ці дні в Україні вшановують пам’ять жертв Голокосту – переслідування і масового знищення євреїв у часи Другої світової війни. У ширшому розумінні, голокост — систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих. Під час Другої світової війни ці злочини здійснювали нацисти, фашисти, більшовики та їх посібники.

Від Голокосту постраждало понад 6 млн людей, білшіст серед яких євреї. В Україні відомо про понад 1 млн 200 тис. євреїв – жертв нацистів. На Кіровоградщині істориками знайдено понад 248 місць масових розстрілів іудеїв у часи Другої світової війни.

75 років тому 29 та 30 вересня 1941 року в урочищі Бабин яр, що під Києвом, було розстріляно понад 34 тис. євреїв.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар