У Кропивницькому екологічні інспектори обстежили цирк і мовчки пішли від журналістів

Сьогодні, 7 вересня, до цирку «Grand Circus Budapest», який нині гастролює у Кропивницькому, завітали екологічні інспектори з активісткою ГО «Інститут політики захисту тварин».

Зоозахисників у Кропивницькому обурило те, що минулого тижня слона з цього цирку возили у кузові вантажівки вулицями міста. На думку голови ГО «Інститут політики захисту тварин» Оксани Лєвінте, цей факт є грубим порушенням всіх санітарних норм і правил.

“Слон міг впасти, сам травмуватися, і створити небезпечну аварійну ситуацію на дорозі”, – розповідає вона.

Саме Оксана Лєвінте звернулась на “гарячу лінію” Державної екологічної інспекції з вимогою ініціювати перевірку цього цирку. Сьогодні представники обласної екологічної інспекції запросили її бути присутньою на перевірці.

Представників ЗМІ, які теж забажали взяти участь у перевірці, не пустили до цирку. Дізнатись про умови, у яких утримують тварин журналісти мали змогу лише зі слів активістки.

Як вона розповіла, загалом, умови утримання тварин є задовільними, кращими, ніж в українських цирках, проте, деякі значні порушення вона таки помітила.

“Слон повинен утримуватися на території площею 150 м², у вольєрі з басейном. Звичайно, що у пересувних цирках не можут забезпечити такі умови”, – розповіла активістка.

Оксана Лєвінте розповіла, що інспектори прийшли на обстеження навіть без рулетки, за допомогою якої зазвичай вимірюють площі місць утримання тварин.

“Я, як голова ГО ініціювала цю перевірку. Я зателефонувала прямо на “гарячу лінію” Державної екологічної інспекції, адже, хотіла скоротити час. Щоб ініціювати перевірку я мала б звернутися до обласної інспекції, обласна інспекція звернулась би у Київ, і тільки там мали б надати дозвіл. Зазвичай, поки приходить дозвіл на перевірку, пересувний цирк від’їжає. Тому я звернулася на “гарячу лінію”, але дозвіл від них теж мабуть не дійшов, бо екологічні інспектори сказали, що прийшли за запрошенням директора цирку. Ми мали би прийти з рулеткою, переміряти усі вольєри, але вони прийшли без рулетки”, – розповіла активістка.

Оксана Лєвінте

Крім того, вона стверджує, що у цирку знали про прихід перевірки, адже все було начисто вимито, прибрано. Оксана Лєвінте наголосила, що за її враженнями, за втаринами тут слідкують справно, звірі доглянуті, нагодовані і спокійні.

“У порівнянні з нашими цирками, тут кращі умови. Але, всеодно вони не можуть відповідати діючому законодавству”, – впевнена зоозахисниця.

За її словами, ніякої юридичної сили візит інспекторів екології не нестиме. Самі ж інспектори обласної екологічної інспекції відмовились спілкуватися з журналістами. Після години перебування на території цирку інспектори вийшли і не дали відповіді на жодне питання журналістів і швидко пішли.

DSC_0784 DSC_0785 DSC_0790

Поширити:

Залишити коментар:

коментар