Такий різний гумор: як кропивничани підкорювали одеський стендап

27-28 серпня в Одесі проходив фестиваль стендап-комедії. Це вже вдруге тут зібралися коміки з усієї України та близького зарубіжжя.

Були на фестивалі і представники міста Кропивницький – Олександра Крикун, Олександра Гонтар та Ярослав Ярошевський.

Останнім часом стендап-рух в Україні набирає обертів, про що свідчить проведення подібних заходів. Приємно, коли можна, як то кажуть, «і другіх посмотрєть, і сєбя показать». Це чудова нагода для того, аби побачити свій рівень і запитати себе: «А чи не дарма я цим займаюсь?». Хоча навіть якщо і дарма – то можна хоч посміятися з тих, у кого це ледь не покликання – висміювати себе та все, що нас оточує.

2

День перший

У перший день фестивалю проходив такий собі відбірковий тур до гала-концерту (який був запланований на другий день), де гості читали свої смішні (або не дуже) тексти. Загалом на фестиваль цього року завітали трохи більше 50 учасників.

На фестивалі стендап-комедії працювало 3 сцени: біла, чорна та імпровізаційна.

Так от, перший день почався з білої сцени, де коміки читали свої “літературні стендапи” – без нецензурної лексики та заборонених тем. І, забігаючи наперед, можна сказати, що все це геть не пішло в мінус – біла сцена була сильнішою за чорну (де, частіше за все, невмотивовано до всього додавали те, що на три букви і подібне).

Немає нічого гіршого, аніж виступати перед своїми колегами і водночас конкурентами. Коміки – це такі люди, які не сміються з жартів, а просто в своїй голові прокручують слово «смішно». І так, ще кивають, дивлячись загадково в далечінь. «Мммм, смішно». Потім аналізують структуру жарту, те, як він написаний. Звичайний глядач у цей час просто сміється.

Відвертий сміх викликало лише те, що виходило за межі розуміння, дивувало. Наприклад, виступ стендап коміка з Мінська – Павла Залуцького, який розповідав про те, що він нетрадиційної орієнтації та все, що з цим пов’язано. Його відверта гумористична сповідь затягнула навіть на перемогу у номінації «Кращий чоловічий стендап». Хоча, це навіть трохи парадоксально. Ще одним із фаворитів був Сергій Дєтков. У нього немає половини руки. Як не дивно, він про це жартує і виходить досить-таки смішно!

Вже ввечері були чорна та імпровізаційна сцени, після чого оголосили 12 коміків, які пройшли у гала-концерт. Серед них і одна з наших, кропивницьких, Олександра Крикун.

3

День другий. Завершальний

Другий день був майже вільний – можна було погуляти Одесою, скупатись у морі. І завершити його не менш прекрасно – переглядом кращих коміків, які були на фестивалі. Це – Шатайло Єгор (Київ), Владислав Парій (Донецьк/Одеса), Денис Голишев (Суми), Сергій Дєтков (Київ), Яўген Буракевіч (Гомель), Санька Крикун (Кропивницький), Фелікс Рєдька (Суми), Євген Бабков (Київ), Саша Григоренко (Феодосія/Харків) та Павло Залуцький (Мінськ). Зараз ці імена, скоріш за все, нічого не говорять, але за кілька десятків років можливо скажуть, що вони стояли біля витоків української стендап-комедії.

Хочеться вірити, що стендап-рух розвиватиметься, стане чимось глобальним у нас в країні, а не кане у небуття як щось мейнстрімне і несуттєве. І будемо сподіватися, що він розвиватиметься також і у Кропивницькому, що колись прийде той час, коли подібні фестивалі будуть проводитися і в нас, збираючи кращих з усієї країни на одній сцені.

4

Текст – Олександра Гонтар

Фото: соцмережі

Поширити:

Залишити коментар:

коментар