Кропивницький: завтра суд оголосить рішення у справі судді, якого підозрюють у п’яному кермуванні

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 1 вересня, у Кропивницькому, у Кіровоградському районному суді відбулося вже четверте засідання у справі за трьома адмінпротоколами, які поліцейські склали на суддю  Кіровського райсуду Олексія Галагана. Сьогодні суд заслухав покази чергового лікаря наркодиспансеру, свідків та самого Галагана.

До суду традиційно пришла велика кількість слухачів, серед яких були громадські активісти, представники ЗМІ, мати підозрюваного, і навіть депутат міськради від Опоблоку Анатолій Ларін.

Нагадаємо, попередні засідання відбулись 17, 23 та 26 серпня. На них суд заслухав свідчення поліцейських, переглянув відео з камер патрульних та опитав свідків.

Першим у процесі засідання опитали лікаря нарколога Кіровоградського обласного наркодиспансеру Сергія Борисова, який був тої ночі черговим лікарем, і проводив поверхневий огляд Галагана. Лікар розповів, що в 00.45 26 липня до наркодиспансеру працівники поліції доставили Галагана для проведення обстеження на стан алкогольного сп’яніння. Ним було проведено поверхневий огляд підозрюваного, після фельдшер провела ряд досліджень, в тому числі, перевірку на алкотестері. На тестер було проведено дві перевірки – перша показала 1,36 проміле, а другий, через 20 хвилин, 2,28 проміле. Після цього лікар вніс всі дані у відповідний протокол.

Далі було опитано свідка Юрія Андрюшина. Хлопець того вечора їхав від своєї дівчини, і бачив, як машина УАЗ Патріот на вул. Лелеківській заїжає у двір будинку, а за нею приїхали поліцейські. Крім того, Юрій чув звукові сигнали, які подавали правоохоронці. Свідок Андрюшин розповів, що бачив, як до поліцейських з двору вийшов мужчина, почав розмахувати руками, один з правоохоронців схопив його за руку, і незрозумілим чином вони опинились на підлозі. Після цього Юрій Андрюшин мав змогу перебувати поруч, біля машини, в якій сидів Галаган.

“Я чув сильний сморід алкоголю, намагався вмовити його, щоб він пройшов тест на алкоголь. Але я не міг зрозуміти що він говорить, бо через сп’яніння його мова була незрозумілою”, – розповів Юрій.

Явні ознаки сп’яніння у Олексія Галагана бачив і свідок Олег Дорошенко, який підписував протокол поліцейських вже біля наркодиспансеру. Олексій розповів у суді, що Галаган поводив себе неадекватно, і від нього сильно смерділо алкоголем.

“Він розстібнув сорочку, щось показував руками, говорив щось незрозуміле”, – повідомив свідок.

Розповідь Олексія підтвердив і його брат Євген Дорошенко, який теж був свідком за протоколом. Їх поліцейські зустріли вночі по вул. Академіка Корольова, неподалік наркодиспансеру. Євген також розповів, що на подвір’ї медзакладу Олексій Галаган хитався, щось нерозбірливо буркотів.

“Я чітко бачив, що цей чоловік п’яний. Він не міг нормально на ногах стояти”, – розповів Євген.

Суд долучив до справи всі інструкції та державні акти щодо обстеження осіб на алкогольне сп’яніння, які суду надав головний лікар наркодиспансеру.

Після цього, захисник Галагана Володимир Буряк оголосив у суді заяву Галагана про невизнання висновків наркодиспансеру щодо його сп’яніння, і вимогу закрити провадження. Підставою для цього він вважає невірно заповнений бланк медичного висновку. У висновку захисник підозрюваного нібито знайшов ряд неточностей. Крім того, адвокат наголосив на тому, що порушення є і в процедурі складання протоколів поліцейськими.

Також Володимир Буряк заявив, що лікарі не надали допомогу Галагану, оскільки у нього були явні ознаки гіпертонічного кризу. Захисник апелював до нерозбірливого почерку у медичному висновку, відсутності прізвища лікаря, який його підписав, хоча у документі вище вказано, що огляд проводив черговий лікар Сергій Борисов.

Адвокат наполягав на тому, що всі адмінсправи потрібно закрити у зв’язку з відсутністю подій та адміністративного порушення.

Інший захисник Галагана Альона Білоконь також наполягала на закритті проваджень у зв’язку з недоведеністю та відсутністю складу порушень, які йому інкримінують. Обидва захисники апелювали до ст. 247 ч.1 КУпАП.

Сам Олексій Галаган, який є суддею Кіровського райсуду, заперечив те, що перебував у стані алкогольного сп’яніння, і запевнив, що не чинив непокори поліціянтам. Більш того, він заявив, що його так били, що могли і вбити. Олексій Галаган також заявив, що поліцейські слідкували за домом голови Кіровського райсуду і за ним. На думку підозрюваного, дії поліції були помстою йому за справи проти їх колег, які на той час розглядалися у Кіровському суді.

Представник департаменту поліції подякував громадськості за підтримку і наголосив, що працівники нової поліції ще недосвідчені, і всі погрішності, які вони допустили при документальному засвідченні правопорушень, не вплинуть на рішення суду, і правопорушник буде покараний.

Після цього суддя М. Сарап повідомив, що суд оголосить своє рішення по справі завтра, 2 вересня, о 10:00.

Нагадаємо, 25 липня, близько опівночі, патрульні зупинили автівку через технічну несправність освітлення, а в процесі спілкування, за версією поліції, патрульні виявили у водія явні ознаки алкогольного сп’яніння. Водієм виявився суддя Кіровського райсуду м. Кропивницький Олексій Галаган.

Він заперечує факт свого алкогольного сп’яніння. Крім того, Галаган стверджує, що поліцейські його побили. А патрульні в свою чергу звинувачують його у злісній непокорі, оскільки, за їх версією, Галаган втік від них і чинив супротив.

У результаті, патрульні склали на Олексія Галагана три протоколи – за ч.1 ст.130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння), за ст.122-2 (незупинка транспортного засобу на вимогу поліції) та за ст. 185 КУПАП (злісна непокора). Спочатку матеріали справи передали до Кіровського райсуду, але, оскільки підозрюваний там працює, її було перенаправлено до Апеляційного суду, який передав справу до Кіровоградського районного суду.

Олексій Галаган, у свою чергу, наступного ранку, 26 липня, звернувся до прокуратури із заявою про побиття.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар