У Кіровограді перевірять 1270 заявників на встановлення “автономок”

Ілюстрація

Сьогодні, 11 липня, комісія міської ради з питань від’днання від мереж централізованого опалення задовольнила заяви 34-ох кіровоградців, а понад 1200 заявників чекатимуть рішення комісії і далі, адже їх заяви розглядатимуть індивідуально і докладно.

З 15 членів комісії на засідання прийшло 10, тобто, кворум для прийняття рішень був дотриманий. Завітав на засідання і міський голова Андрій Райкович. Загалом, було розглянуто два питання.

Першим питанням члени комісії надали дозволи на встановлення автономного опалення 34-ом мешканцям. Всі ці заявники мали відповідні погодження, передбачені Порядком відключення від мереж централізованого опалення, і 8 з 10 членів комісії підтримали рішення про надання їм дозволу.

А от друге питання викликало бурхливе обговорення. Комісія розглянула питання надання дозволів на відключення від централізованого опалення за 1270 заявами. У підсумку, члени комісії прийняли рішення про те, що кожна заява буде розглянута окремо, по кожній окремій квартирі буде вивчено ситуацію. Для того, щоб прийняте спілне виважене рішення, буде дано доручення всім ЖЕО, теплогенеруючим підприємствам, підприємствам, які надають послуги по забезпеченню газом та електроенергією, вивчити питання по кожній квартирі. Крім того, за зауваженням членів комісії, було вирішено не розглядати заяви тих, хто самовільно, без жодних дозволів чи погоджень від’єднався від мережі централізованого опалення. 7 з 10 членів комісії підтримали таке рішення.

Відповідно, пропозицію члена комісії, представника ініціативної групи кіровоградців, які вимагають від’єднання від мереж централізованого опалення Валерія Кравченка не розглядали. Він пропонував надати дозволи всім заявникам, поки не буде чіткої схеми та розрахунків, які б регулювали перехід з централізованого на індивідуальне опалення. Валерій Кравченко стверджує, що керуючись законодавчими актами, згідно яких від’єднатись від ЦО можливо лише всим будинком, міська влада позбавляє людей права вибору, і заганяє у боргову яму.

“Кожен розуміє, що не всі люди мають можливість одночасно, всим будинком, від’єднатись від ЦО. Я пропоную відійти від цього адміністративного регулювання даного питання. Я згоден з міським головою, згоден з паном Мосіним, що потрібно розробляти чітку стратегію теплозабезпечення, але, поки її немає, цими заборонами, і враховуючи нові ціни на опалення, ми заганяємо людей у борги”, – заявив Валерій Кравченко.

Начальник управління ЖКГ Олександр Хачатурян відкинув звинувачення у тому, що людям не залишають вибору. На законності дій комісії також наголосила очільниця юрвідділу Марина Смаглюк та міський голова Андрій Райкович.

“Є Порядок, встановлений законодавством. Зрозуміло, що він проблемний, адже, якби він був встановлений із самого початку реформування теплогенеруючої системи, таких проблем би зараз не було. Зараз мова йде про понад 1200 квартир! Це 15 повноцінних 80-квартирних будинків. Як можна в один момент відключити від централізованого опалення таку кількість квартир? Щоб ефективно опалювати ті квартири, які залишились на централізованому опаленні, теплогенеруючому підприємству треба буде зменшувати радіус труб при постачанні тепла, тобто, треба буде рити траншеї, порушувати повністю ізоляцію, викинути стару сталеву трубу, і поставити нову”, – наголосив Андрій Райкович.

На його думку, підхід, коли кожну заяву розглядатимуть індивідуально, є єдино правильним. Як наголосив міський голова, комісія навіть відходить від норм закону, йдучи на зустріч людям, і надаючи дозвіл на від’єднання не цілим будинком, а лише стояком споруди.

Крім того, коли комісія вивчить ситуацію індивідуально по квартирам, Андрій Райкович розпорядився дізнатися які підприємства дозволяли собі проводити від’єднання квартир від централізованого опалення без жодних дозволів. З ними міський голова матиме розмову.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

3 коментаря до У Кіровограді перевірять 1270 заявників на встановлення “автономок”

  1. Те, кто поставил автономки, экономят за счет своих соседей, пользующихся услугами теплоцентрали. Установят котел на фитиль – экономно, а тепло идет за счет труб стояка, проходящих через квартиру, и при этом еще субсидии получают. Надо таких с автономками лишать субсидий, есть деньги на автономку – плати со своего кармана, экономь как хочешь. У бедных денег на автономку нет, они еще вынуждены платить за теплоцентраль. Так что правильно, нечего давать разрешения. В больших городах такого нет. Только наш город глупостью отличается – разбалансировали, а теперь задумались.

  2. Мимоза,
    “Те, кто поставил автономки, экономят за счет своих соседей, пользующихся услугами теплоцентрали. Установят котел на фитиль – экономно, а тепло идет за счет труб стояка, проходящих через квартиру, и при этом еще субсидии получают” – На каком основании такие смешные заявления? )))
    У меня в квартире автономное электроотопление, зимой в квартире терморегулятор на 22 минимум. Я отапливаю свою квартиру и, видимо, еще и парочку соседей на центральном отоплении, у которых температура не поднимается больше 16 градусов )))). Решаю, так сказать, проблему отопления соседей вместо властей города.

    Автономку устанавливают не только для комфорта, а еще и при отсутствии возможности платить по 40 грн за квадратный метр за центральное отопление. Не считайте чужие деньги, вы не знаете кто как их на эту автономку зарабатывает. Разумно ли людям с автономкой отказывать в супсидии? Не думаю.

    “Так что правильно, нечего давать разрешения. В больших городах такого нет. Только наш город глупостью отличается – разбалансировали, а теперь задумались” – Вы, видимо, не имеете ни элементарного технического, ни юридического образования, раз позволяете себе такие безосновательные заявления.

  3. Смешно читать. Это как-же Вы Kateryna своим автономным отоплением соседей обогреваете, разве что если в гости к Вам зайдут погреться. Технически Вы тоже видать не подкованы. Да и работаете видимо на хорошей должности в городе с большим процентом безработицы, на мою минималку автономку не поставить. Не просите у государства, оставьте тем, кто оказался заложником ситуации.

Коментарі заборонені.