У Компаніївці в день 25-річчя незалежності України відкриють сучасний монумент захисникам Вітчизни

Близько двох місяців залишилось до історичної події не лише нашого краю, а й всієї України: 24 серпня в день 25-ої річниці проголошення незалежності України у Компаніївці відкриють чи не перший у державі справді народний монумент захисникам Вітчизни споруджений за кошти жителів не лише Компаніївського району, а й Кіровоградщини та, практично, всієї України.

Ініціатором створення цього монумента стали члени міжрайонної благодійної волонтерської організації «Перемога», співзасновником якого є компаніївський підприємець Олександр Вороний. Разом з місцевими активістами вони багато разів були в зоні АТО, доправляли в найгарячіші точки засоби індивідуального військового захисту, продукти харчування тощо. Саме за ініціативи Олександра Вороного вперше в Україні на передовій декілька разів побували місцеві аматори художньої самодіяльності із районного Будинку культури, Губівського сільського закладу культури, кіровоградські професійні митці і виконавці. «Перша електронна газета» оперативно висвітлювала ці події на своїх сторінках.

Ідея спорудження монумента захисникам Вітчизни прийшлась до душі багатьом мешканцям Компаніївщини, патріотам України, адже близько трьохсот мешканців району пройшли через горнило АТО. Шестеро з них пішли у вічність на полях бойових дій…

За сприяння органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в Компаніївці пройшли районні громадські слухання, де розглянули місце розташування монумента, його скульптурно-архітектурні складові, визначили порядок фінансування. Найхарактерніша особливість проекту – він створений виключно за добровільні пожертвування: чи то 100 гривень від 85-річного ветерана педагогічної праці, чи то 20, а то і 50 тисяч гривень від підприємців чи землекористувачів району. Десятки, якщо не сотні людей безкоштовно працювали над реалізацією проекту – чи надаючи свої фізичні послуги з розчищення території, різки і укладки бетонних стовпів, чи безкоштовно надаючи паливо – мастильні матеріали, транспорт. Принагідно відзначимо, що вартість такої послуги, як один підйом стріли автокрана, кіровоградськими бізнесменами встановлена в межах  5 – 7 тисяч гривень, компаніївські ж підприємці всі роботи виконали безоплатно.

Першочергово вартість проекту оцінювалась близько двох мільйонів гривень, та, враховуючи ситуацію, від попереднього виконавця робіт відмовились, справедливо заплативши йому кошти за виготовлення проекту та аплікацію із розміщення монумента. Натомість новий підрядник, враховуючи патріотичний зміст проекту, за майже символічну плату погодився продовжити роботи.

вороний 3 вороний 1

Відбулись окремі зміни в проекті, що здешевило його, але покращило конструкцію і розташування скульптур. Наразі вже виготовлено три скульптури: козака – захисника краю (Компаніївку заснували козаки – «компанійці»), волонтерки та воїна – атовця. Їх скульптури будуть розташовані з трьох сторін монумента, з четвертої на мармуровій плиті чорного кольору будуть викарбувані слова великого Кобзаря: «Борітеся – поборете: вам Бог помагає…».

Хто уважно придивиться до облич скульптур, може впізнати своїх земляків, наприклад Віктора Чміленка із Бобринця, що загинув на Майдані, чи розвідника В. Куца із Компаніївки, що перебував у найгарячіших точках Донеччини. Редакція «Першої електронноїгазети» має в своєму розпорядженні ексклюзивні фото всіх скульптур, але вони з метою збереження інтриги будуть розсекречені лише напередодні відкриття монумента.

В основу фундамента монумента закладена капсула із зверненням сучасників до прийдешніх поколінь, в якій висловлена впевненість, що вони житимуть у цивілізованій, заможній державі. Капсулу із зверненням передбачено відкрити на 50 – річчя проголошення незалежності України, а затим закласти нову капсулу – звернення до майбутніх поколінь, яку передбачено відкрити на 100-річчя проголошення незалежності Української держави.

Коли фундамент монумента був виготовлений, його освятили та провели молебень священослужителі Кіровоградщини. Нині всі складові майбутньої скульптурної споруди вже виконані – облаштована територія, висаджено близько сотні паркових дерев. Справа за малим – встановлення скульптур і мармурової дошки із зверненням Тараса Шевченка. Наразі також іде підготовка сценарію відкриття монумента, підбір виконавців окремих ролей та виготовлення запрошень і подячних листів мешканцям – помічникам із – за меж Компаніївського району.

DIGITAL CAMERA

Слідкуйте за інформацією! Повідомлення про відкриття монумента буде широко анонсоване в засобах масової інформації, отже і ви можете стати учасником відкриття першого в Україні монумента захисникам Вітчизни.

Петро Романенко для Першої електронної газети
Поширити:

Залишити коментар:

коментар