Знов скорбота запалила свічку. У Кіровограді вшанували пам’ять жертв війни

Сьогодні, 22 червня, на меморіальному комплексі “Фортечні вали” відбулося покладання квітів з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

Участь у заході узяли близько півтисячі містян, серед яких було керівництво міської ради Кіровограда.

22 червня 1941 року, гітлерівські війська вдерлися на територію колишнього СРСР порушивши Договір про не напад. 190 дивізій Німеччини та її союзників розгорнули бойові дії вздовж західного кордону колишнього Радянського Союзу – від Баренцевого до Чорного моря.

О четвертій годині ранку німецька авіація скидала бомби на Київ та інші міста України. Наші війська чинили героїчний опір: мужньо тримали оборону захисники  Києва, Одеси, Чернігова, Кіровограда та інших міст упродовж усієї війни. За чотири роки Україна перетворилась на край згарищ та болю.

Читайте також: 75 років потому. Трагічна річниця на тлі сучасної війни

Кіровоградка Лідія Савченко прийшла вшанувати пам’ять своїх рідних:

“Ця війна забрала у мене батька і старших братів, вони так і не повернулись. Але страшне слово “війна” знову увірвалося в життя усіх людей. Ми, тобто моя сім’я, закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях. І будемо передавати цю шану з покоління в покоління”.

Усі присутні вшанували полеглих героїв хвилиною мовчання, а військові дали залп на честь мужніх українських військових. У кровопролитній війні Україна понесла великі втрати: серед загиблих понад 5,5 млн мирного населення і 2,5 млн солдат.

Довідка

День скорбо́ти і вшанува́ння па́м’яті жертв війни́ — день пам’яті в Україні. Відзначається щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця.

День встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.

Більше фото тут.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар