У Кіровограді бійці 42 батальйону з усієї України відзначають другу річницю створення підрозділу

Сьогодні, 17 червня, у Кіровограді, аби відствяткувати другу річницю створення підрозділу, зібрались демобілізовані бійці 42-го окремого мотопіхотного батальйону.

Близько двох сотень бійців батальйону, їх рідні та близкі, а також волонтери, зібралися зранку у Ковалівському парку, звідки строєм рушили до площі Героїв Майдану. Там до військових приєднався оркестр 3-го полку спецпризначення.

Від центральної площі урочиста хода рушила до меморіального комплексу Фортечні Вали, де на військових чекало привітання від обласних та міських чиновників. З нагоди другої річниці створення 42-го окремого мотопіхотного батальйону 13 бійців підрозділу нагородили обласними відзнаками “За мужність та відвагу”.

Хлопці, які брали участь в активих бойових діях під Іловайськом, Дебальцевим та Вуглегірськом, обороняли Савур-Могилу, щиро раділи зустрівши своїх бойових побратимів. У кіровоградському військовому підрозділі воювали разом кіровоградці, олександрійці, полтавчани, та хлопці з інших регіонів України.

Олег з Олександрії, який спеціально приїхав до Кіровограда на святкування другої річниці батальйону, розповів, що дуже радий бачити своїх побратимів. В цивільному житті він працював вчителем фізкультури у Балахівській школі соціальної реабілітації.

DSC_0340

“Я мобілізувався у вересні 2014 року. За рік служби побував у Краматорську, Вуглегірську, Луганську. Для мене сьогодні свято! Я зустрівся зі своїми побратимами, з якими разом воював”, – розповів Олег.

“Я щасливий бачити своїх військових товаришів, обійняти їх”, – розповідає Ігор за позивним “Бєс”.

Менеджер-економіст у цивільному житті, він був у підрозділі від самого початку. У складі штурмової роти Ігор перебував під Іловайськом у найгарячіші дні.

DSC_0328

Євген, який приїхав на святкування річниці батальйону з Лохвиці Полтавської області, говорить, що поряд з позитивними емоціями від зустрічі з побратимами, відчуває і щем в грудях від того, що багатьох товаришів по зброї немає поряд. Перебуваючи у складі штурмової роти під Іловайском, військовий отримав осколкове поранення в ногу.

“Ще до заснування 42-го батальйону я пішов добровольцем у військкомат. Там мене записали і сказали чекати. 4 червня, десь через місяць, мені зателефонували з військкомату, і сказали, що я відправляюсь у Кіровоград”, – розповів Євген.

За його словами, у роті, в якій він проходив службу, загинуло 10 чоловік, також є зниклі безвісти.

42-й окремий мотопіхотний батальйон було створено 17 червня 2014 року в Кіровограді. Підрозділ було сформовано з добровольців як 42-й батальйон територіальної оборони Кіровоградської області «Рух Опору», польова пошта – В4750.

Більшість воякiв були професійними військовими різного віку та мають досвід бойових дій у миротворчих місіях у різних країнах світу. 42-й батальйон брав активну участь в боях, зокрема під Іловайськом, Дебальцевим та Вуглегірськом. З квітня 2016 року особовий склад підрозділу було виведено із зони АТО у Херсонску область для укомплектування та відновлення.

За час участі у бойових діях в зоні АТО, батальйон втратив 30 чоловік. Серед них – комбат капітан I рангу Юрій Олефіренко та заступник комбата майор Володимир Степанок.

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета
Поширити:

Залишити коментар:

коментар