У Новгородці завершується будівництво гуртожитку і дитсадочку для переселенців з Донбасу

У смт Новгородка Кіровоградської області завершується будівництво гуртожитку та дитсадочку для переселенців з Донецької та Луганської областей, які змушені були переїхати до нашої області. Проект реалізується за кошти Європейського союзу та Кіровоградської облради.

Послухати про реалізацію проекту будівництва, сьогодні, 27 травня, запросили переселенців Кіровограда. Для них організували семінар «Адаптація внутрішньо переселених осіб в місцевій громаді смт Новгородка».

Як розповів керівник проекту, депутат обласної ради Валерій Кальченко, на реалізацію проекту ЄС виділив 640 тис. євро. Також до фінансування долучилися Кіровоградська облрада, Новгородківська районна та селищна ради. Загалом на будівництво зібрали 711 тис. євро.

Валерій Кальченко продемонстрував переселенцям генеральні плани гуртожитку і дитсадку, а також докладно розповів про інфраструктуру обох об’єктів. За його словами, в Україні реалізуються 18 подібних проектів, проте, всі вони є дрібними, у будівлях лише проводиться косметичний ремонт, і ремонт сантехніки та комунікацій. А будівництво, яке проводиться у Новгородці є масштабнішим.

Гуртожиток, роботи над яким планують завершити у вересні цього року, це п’ятиповерхова будівля утеплена сучасними матеріалами. Всі вікна споруди є енергозберігаючими, також було замінено покрівлю. Кожен поверх гуртожитку розділений на блоки із 8-ми кімнат, а кожен блок оснащений 3-ма вбиральнями і 2-ма душовими. Також гуртожиток буде оснащений кухнями та побутовими кімнатами з пральними машинами, у розрахунку одна кухня і побутова кімната на два блоки. Зараз оголошено конукрс на оснащення гуртожитку меблями.

Валерій Кальченко стверджує, що в обох спорудах, завдяки сучасним утеплювальним технологіям, для обігріву буде споживатись мінімальна кількість палива. Тим більше, опалюватимуться споруди від твердопаливної котельні.

«Стіни гуртожитку і дитсадку утеплені 100 мм полістирольними плитами. Крім того, такими плитами утеплені покрівля і підвальне перекриття», – розповів керівник проекту.

За словами Валерія Кальченка, дитячий садочок “Світлячок” здадуть в експлуатацію раніше – у липні цього року. Він зможе вмістити 70 дітей.

Як задумали автори проекту будівництва, частина переселенців, які житимуть у гуртожитку, вже матимуть можливість працевлаштуватися.

«Вже сьогодні заброньовано 10 місць персоналу дитячого садочка, і заброньовані місця у гуртожитку – охорона, електрик, тощо. Домовлено, що в першу чергу на ці місця будуть працевлаштовані особи, які є переселенцями», – розповів Валерій Кальченко.

Присутніх дуже зацікавив гуртожиток у Новгородці, але у процесі обговорення були виявлені проблеми пов’язані з транспортуванням. Справа в тому, що більшість переселенців працевлаштувалися у Кіровограді, тому жити у Новгородці їм буде не вигідно, враховуючи витрати на проїзд (близько 30 грн в одну сторону). У цьому питанні зійшлися на тому, що треба проводити переговори з перевізниками, аби переселенці, які житимуть в Новгородці, а працюють в Кіровограді, мали пільги на проїзд.

Валерій Кальченко і селищний голова Новгородки Олександр Сириця запевнили, що проблема забезпеченістю роботою буде вирішуватись поступово, і потребує бажання та зусиль обох сторін, тобто, працевлаштування переселенців не має бути клопотом лише представників влади.

За словами Олександра Сириці, у райцентрі є крупний фермер, з яким також будуть вести переговори щодо працевлаштування вимушених переселенців. Загалом, за словами селищного голови, громада Новгородки дружелюбно налаштована до своїх майбутніх сусідів, і всі сприятимуть якнайшвидшій адаптації людей, які через війну втратили свою домівку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар