Унікальний помічнянський музей-паровоз гостинно відчиняє двері своїм відвідувачам (ВІДЕО, ФОТО)

Місто Помічна Добровеличківського від самого початку свого заснування є “містом залізничників”. Тут, майже два століття тому, проклали один з перших потужних залізничних вузлів тодішньої Російської імперії.

1 серпня 1868 року почала діяти залізнична колія, яка йшла через сучасне місто Помічна. 3 цього часу і веде відлік історія міста Помічна.

Окрасою міста є приміщення залізничного вокзалу. Помічнянці дбають про свою історію і пишаються нею. У 2008 році в місті створено музей. Розміщений він на території вокзалу в приміщенні вагону 1917 року випуску. Батьком музею вважають колишнього начальника Помічнянської дистанції колії, а нині міського голову Миколу Антошика, людину духовну і патріотично спрямовану. Дізнавшися про те, що у Знам’янській дирекції є старовинний вагон, який давно віджив свій термін експлуатації і його збираються списати на металобрухт, він умовив керівництво дирекції передати вагон на баланс Помічнянської дистанції колії, щоб створити в ньому музей.

У музеї відвіду­вачам надаються особливі умови: дозволяють абсолютно все (в межах допустимого, звичайно). Наприклад присісти на стільцях у стилі ретро, або на диванчику в купе і відчути себе залізничниками минулої епохи, потримати в руках рідкісні експонати.

Тут зібрані майже всі портрети керівників, які творили Одеську залізницю. А історія залізничного вузла, краю та в цілому України представлена такою, якою вона була і є насправді. Тут зустрінеш постаті поважні й одіозні, дозволені й заборонені. Тут можна погортати «Господні зерна» лауреата Шевченківської премії, уродженця Помічної, письменника Григорія Гусейнова, подивитися у вічі Нестору Махну та його дружині Галині, що відтворені на старовинних знімках. Потримати в руках сувеніри від матері талановитого артиста, сценариста, режисера Миколи Гейка, який також народився в місті Помічна і прославив Україну знаменитими фільмами «Черчілль», «Херувим», «Міни в фарватері», «Від любові до кохання».

Тут відвідувачі почують зворушливу історію про Петра Чорного, працівника технічного відділу вагонного депо, який мислив, виходячи з інтересів держави, і передбачив падіння радянської імперії. Він написав декларацію про незалежність України й закликав провести референдум про вихід України з Радянського Союзу. За свої свавільні погляди заплатив шістьма роками ув’язнення. Та вдячні потомки встановили йому меморіальну дошку, яку можна побачити біля музею-паровоза.

Про Петра Чорного, Нестора Махна та Миколу Гейка, і їх зв’язки з містом залізничників журналісту сайту Перша електронна газета розповіла заступник міського голови Помічнянської міськради Ніна Семашко. Вона влаштувала невелику екскурсію музеєм-паровозом.

за матеріалами Всеукраїнської транспортної газети “Магістраль
Поширити:

Залишити коментар:

коментар