У Кіровограді відкрили меморіальну дошку Герою України Юрію Коваленку (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 6 травня, у Кіровограді відкрили меморіальну дошку загиблому в АТО Герою України підполковнику Юрію Коваленку.  Вшанувати пам’ять воїна біля Коледжу статистики, який знаходиться на вулиці імені Юрія Коваленка (колишня Маршала Конєва), зібралися рідні, друзі та військові побратими Героя, учні і педагоги навчального закладу.

“Юрій був справжнім Героєм. Він ніколи не полишав побратимів у біді. Він назавжди залишився у наших серцях. Слава Герою!”, – сказав військовий побратим Юрія, заступник командира 2-го загону з повітрянодесантної підготовки майор Дмитро Кошкін.

Батько Героя Віктор Коваленко подякував всім присутнім за те, що не забувають подвиг його сина. “Це пам’ять на покоління. Щоб ми пам’ятали, що в нас є такі Герої, які віддали своє життя за наше мирне життя”, – сказав батько загиблого.


Відкрив меморіальну дошку легендарний командир 3-го окремого полку спецпризначення полковник Олександр Трепак.

Юрій Коваленко народився 16 липня 1977 року в місті Бершаді у сім’ї військового. Закінчив Одеський військовий інститут Сухопутних військ, служив у Дніпропетровську та Кіровограді. Брав участь у Війні на сході України від початку її проведення. Його загін охороняв військові об’єкти, супроводжував вантажі і брав участь в розвідувальних операціях і боях.

У червні 2014 забезпечив прохід через брід у села Кожевня військових колон вздовж кордону для блокування ліній постачання ворога.Юрій Коваленко першим перейшов річку Міус. І далі його загін йшов в авангарді, щоб вивести підрозділи Збройних сил до Довжанського і Червонопартизанська, ця операція була проведена без втрат.

Група 3-го полку спеціального призначення під командуванням Юрія Коваленка тричі штурмувала пропускний пункт «Ізварине», вибивала російські війська, але армії давали наказ відійти, і потім пропускний пункт знову захопив противник.

Загинув Юрій Коваленко 15 липня 2014 поблизу села Провалля, внаслідок обстрілу пункту прикордонного контролю Ізварине з мінометів. Похований 24 липня 2014 року на кладовищі села Флорине, що на Вінничині.

У Юрія Коваленка залишилася дружина Тетяна та двоє дітей — Олена (2000-го р.н.) та Руслана (2010-го р.н.).

31 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко нагородив Юрія Коваленка за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі, званням Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка», посмертно.

19 лютого 2016 року вулицю Маршала Конєва у Кіровограді було названо на честь підполковника 3-го окремого полку спецпризначення Юрія Коваленка.

Читайте також: Вулиці некомуністичного Кіровограда. Вулиця Юрія Коваленка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар