Кіровоградці оживили старий цвинтар і забуту історію кохання (ФОТО)

У суботу, 16 квітня, кіровоградська громада організувала прибирання старовинного кладовища на Кущівці. Засукавши рукава, кіровоградці вдихнули життя у колись занедбаний цвинтар, який ховає у собі безліч людських життів та давно забутих історій.

Як розповіла Першій електронній газеті одна з активних учасниць заходу Анна Шкаленко, цвинтар на Кущівці – один з найдавніших цвинтарів міста, де можна побачити уцілілі памятники 19-початку 20 століття, багато з них є витворами скульптурного мистецтва. 

Вражає один з уцілілих памятників із зображенням якоря, зроблений із суцільного каменю. Поставив монумент моряк-удівець своїй коханій дружині Ользі у 1912 році. Певно, він палко кохав дружину, але робота змушувала його залишати сімю надовго. Повернувшись з чергового рейсу, він не застав свою кохану живою.  Як саме вона загинула ніхто вже не памятає подробиць.  Невтішній удівець, не шкодуючи грошей, звів такий памятник, щоб він міг простояти якнайдовше. Якір означає, що його серце навіки кинуло якір тут, на Кущівці, на могилі дружини.  Вже давно не стало того удівця… Вже померли всі, хто знав історію його самотності, вже немає на світі і бабусі, якій він залишив плату, щоб доглядала за могилою, а памятник Величному Коханню височіє, непідвладний ні негоді, ні часові, ні людському вандалізму”, – розповідає пані Анна. – На жаль, до суботи Кущівський цвинтар був занедбаний і забутий, час і недбальство перетворили його на бузковий сад та сміттєзвалище”.

Читайте також: Кіровоградських депутатів і поліцію відправили на кладовище

Віддаючи данину минулому депутат міської ради Сергій Кріпак організував прибирання на одному з найдавніших цвинтарів Кіровограда. Кущівська громада підтримала ініціативу. До участі у суботнику приєдналися не лише жителі Кущівки, а й школярі, вихованці краєзнавчого гуртка та працівники бібліотеки №5.

Читайте також: Кіровоградська міська рада по-новому: депутат-загадка Сергій Кріпак

Поширити:

Залишити коментар:

коментар