ІТ- і Еко-фестиваль у Кіровограді: роботизована рука та солом’яні ляльки (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Змагання з комп’ютерних ігор, роботи, раритетні калькулятори та еко-фестиваль – сьогодні, 12 квітня, у Кіровоградській льотній академії НАУ відсвяткували  Міжнародний День авіації і космонавтики.

Щороку до Міжнародного Дня авіації і космонавтики в Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету традиційно проводиться Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених і курсантів. Цього року КЛА НАУ розширює формат конференції. Як розповідають в академії, в певній мірі це обумовлено тим, що в світі триває 4-та промислова революція. Екологічним і IT-технологіям зараз відводиться ключова роль у забезпеченні стратегії сталого розвитку, про яку так багато говорять на всіх рівнях.

ІТ- і Еко-фестиваль розкинувся на двох поверхах льотної академії, де зібрались фахівці із відповідних напрямків, щоб продемонструвати свої доробки та експонати.

Еко: благодійна ярмарка та солом’яні ляльки

Еко частина фестивалю зустріла гостей КЛА НАУ ще при вході: кілька столів із готовими доробками та майстрині, які майорять голкою-ниткою прямо у залі.

Благодійну ярмарку розгорнула Кіровоградська ГО “Щасливий пес”. На столах презентовано як вироби ручної роботи, так і речі, які учасники організації принесли, щоб зібрати грошей для своїх вихованців.

“Усі кошти від продажу йдуть в організацію: стерилізація тварин, лікування, харчування, тощо”, – зазначила представник ГО “Щасливий пес” Аліна.

Окремою експозицією були ляльки із соломи студентки КДПУ Тетяни Босої. Усі експонати виготовлені з натуральних елементів: лоза, сухі трави тощо. За вийнятком каміння на карнавальній масці. Майстриня каже, що найбільше часу йде не на створення самої ляльки, а на збирання та обробку заготівок. Адже Тетяна збирає матеріали для своїх виробів сама.

ІТ: роборука та раритетні калькулятори

ІТ частина фестивалю проходила абсолютно автономно від Еко. Тут розкинулись простори віртуальних ігор, історичних виставок та роботизованих систем.

Кіберспорт турнір з ком’ютерних ігор розрахований на 12 робочих місць, проте чемпінат проводився у кілька етапів.

Комп’ютерна виставка від Музею історії техніки КДПУ представила віртуальну версію раритетних комп’ютерів фірми “Apple” та перших обчислювальних машин.

Загалом музей нараховує більше 100 експонатів. Проте до КЛА НАУ приїхало тільки з десяток.

“Ми представляємо тут не скільки музей фізичний, а як зв’язок реального музею і віртуального. Наші студенти будуть представляти проект розробки віртального музею – 3D моделі експонатів,” – розповідає старший вкладач кафедри інформатики КДПУ Віталій Котяк.

На кафедрі технологій машинобудування КНТУ вивчають виробництво різної продукції. Особлива увага приділяється технологіям, інтегрованим з-за кордону.

“У нас завдання мотивувати студентів до навчання: щоб вони самі хотіли робити це все своїми руками. У нас тут шматки принтерів, заліза. Вони зібрані у такі конструкції, які працюють,” – розповів Першій електронній доцент кафедри технологій машинобудування КНТУ Максим Годунко.

Серед презентованих роботів були: робот, який обслуговує виробниче обладнання; машина, керувати якою можна за допомогою мобільного телефону тощо. А найцікавіший із представлених робіт це робот-рука.

“Зараз багато військових повертаються додому без кінцівок. Роботизована рука діє за допомогою біомеханічного керування – рука повторює рухи перчатки. У новинах уже є дуже багато подібних розробок. Але всі вони потребують значних коштів. Проект КНТУ реалізується за допомогою підручних матеріалів (викладач показує частину шпателя, шматок заліза тощо). Позбирали, умовно кажучи, сміття і зробили. Все працює”, – зазначив Максим Годунко.

Найбільш багатовартісним у цій розробці є плата і механізм, який проводить імпульси.

Більше фото тут

Довідка: 

Минулого року Льотна академія стала засновником спільнот “Еко-Альянс 4.0” і “IT-Альянс 4.0”. У них увійшли установи, підприємства та приватні особи, зацікавлені в поліпшенні екологічної ситуації в регіоні та в розвитку його інтелектуального потенціалу.

Спільноти постійно розширюються. Успішної акцією IT-Альянсу стало приєднання України до найбільшого Міжнародного турніру з розробки комп’ютерних ігор Global Game Jam. У січні 78 розробників з України зібралися у академії і одночасно з 36 000 своїх однодумців з 93 країн світу протягом 48 годин працювали над проектами.

Наступним міжнародним конкурсом стане участь України у NASA Space Apps Challenge 22 – 24 квітня. Тут від учасників вимагається створити програму, пов’язану з космічними технологіями. Знов-таки, академія стане першим українським вузом, на чиїй базі він буде відбуватися.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар