Пікетування дало результат: історія з рейдерством у Злинці дійде до Президента (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко пообіцяв обуреним мешканцям Злинки, що доповість Президенту України про їх проблему, а також офіційно звернеться до представників всіх правоохоронних органів, аби ті сприяли законному вирішенню земельного питання у Злинці.

Після півторагодинного пікетування на площі Героїв Майдану мешканці Злинки таки зустрілися з головою ОДА. Сергій Кузменко вийшов до них, і поспілкувався, вислухавши претензії селян.

Нагадаємо, епопея з рейдерским шахрайським захопленням земель у Злинці триває вже понад 8 місяців. Спочатку навесні в Кіровограді було зареєстровано “клон” місцевого господарства – ТОВ “Авангард”. Потім на початку червня з контори злинського товариства зникли документи пайовиків, підготовлені для реєстрації договорів на обробіток землі (мова йде про понад 10 тис. га ріллі!), а згодом частину з цих документів виявили в районному відділі Держкомзему.

Поки дирекція ТОВ “Авангард” сигналізувала про пропажу в міліцію, рейдери встигли зареєструвати частину паїв на себе (там же – в Малій Висці) та оформити засіяні площі під заставу, яку й збиралися “обмолотити”. Тоді мешканцям Злинки вдалося припинити захоплення землі, і відстояти свій врожай.

Людей обурює те, що після махінацій шахраїв з докуметами, їм тепер доводиться через суди розторгати підроблені злодіями договори. Крім того, як заявив голова ініціативної групи мешканців Злинки Олександр Яриш, постраждалих людей постійно вводять в оману і заплутують.

“Спочатку правоохоронці проінформували нас, що постраждалі мають подавати позов на юстицію, а через 10 днів, після того, як було подано 68 позовів, людям повідомили, що треба переписати позови на засновника фірми-клона. Тепер, постраждалим кажуть знову переписати заяви. Тобто людей від самого початку повели по хибному шляху”, – заявив Олександр Яриш.

Олексій Богачов, представник постраждалої літньої жінки, який теж прибув цього дня на пікет, розповів, що за цей період з 500 постраждалих селян жоден не зміг через суд повернути собі власну землю.

“В судах відбувається типове затягування справи. Представники фірми-клона ТОВ СТОВ “Авангард” постійно не з’являються на судові засідання, засипають суд клопотаннями. Приміром, востаннє юрист фірми-клона заявив, що вони не довіряють державній експертизі, яка довела, що документи були сфальстфіковані, і клопотав про проведення повторної експертизи”, – розповів Олексій Богачов.

Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко запевнив селян, що вони зможуть спокійно засіяти і зібрати свій урожай. Проте, пікетувальники без натхнення сприйняли обіцянку Кузьменка, адже ще у жовтні голова ОДА обіцяв їм посприяти у вирішенні проблем громади.

Голова ініціативної групи мешканців Злинки Олександр Яриш передав очільнику області письмове звернення, в якому селяни поставили Кузьменку 5 вимог:

  1. Проявити волю щодо вирішення питання захоплення землі в Злинці;
  2. Довести до відома Президента та новостворених слідчих структур заяву громадян Злинки;
  3. Звернутись до Генерального Прокурора щодо допомоги правоохоронним органам у розслідуванні свавілля у с. Злинка;
  4. Взяти під особистий контроль відкриття кримінального провадження проти Маловисківського відділу Держкомзему;
  5. Як представник Президента гарантувати спокій злинчан під час роботи на власній землі на час розслідування шахрайських захоплень.

Якщо злинчан не почують, вони обіцяють влаштувати масові акції протесту та перекриття магістральних шляхів.

Сергій Кузьменко намагався запевнити селян, що він тримає на контролі їх проблему, і те, що входить у повноваження облдержадміністрації виконується. За його словами, саме за ініціативи ОДА було проведено близько 300 експертиз документів. Відповідні правоохоронні органи наразі розслідують справу про махінації з документами у Злинці, а голова фірми-клона, яка за допомогою фальстфікацій фактично вкрала землю селян, знаходиться у розшуку.

Проте, він констатував факт, що іншого шляху, як через суди розторгати фіктивні договори, не існує, а він, як голова облдержадміністрації не має впливу на суди, оскільки це незалежна гілка влади.

“Я не можу вам по-іншому відповісти. Суд має прийняти рішення, спираючись на закони України. Обласна державна адміністрація не впливає, не впливала, і не може вплинути на рішення судів”, – сказав голова ОДА.

Він гарантував, що доповість Президенту України про ситуацію у Злинці, і звернеться до відповідних правоохоронних органів. На даному етапі селян частково задовольнила така відповідь голови ОДА. Вони домовились, що через 10 днів Кузьменко приїде до Злинки і доповість селянам про стан справ на той момент часу. А селяни поки продовжать захищати себе від рейдерів-шахраїв, несучи чергування на блок-постах, що були створені в селі, та загонах самооборони.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар