Голова Голованівської РДА: Ми всі працюємо заради однієї мети – жити в людських умовах

На порозі новий період у житті як всієї держави, так і нашої Кіровоградщини зокрема. Час підбити підсумки, проаналізувати зроблене і зробити висновки. Про будівництво сучасного дитячого садочку, створення інноваційної школи третього тисячоліття, відродження районної медицини і підтримку молодих лікарів, капітальний ремонт проблемних доріг та інші успіхи й перспективи Голованівського району розповів голова районної державної адміністрації Олег Голімбієвський.

– Олеже Дмитровичу, чого вдалося досягти за 4 роки головування?

–Після призначення на посаду в мене було чимало ідей про те, що можна зробити. Однак, для будь-якої ідеї завжди потрібні гроші. Я вже неодноразово повторював і ще раз наголошую, що моя діяльність на займаній посаді розпочалася з аналізу бюджетних можливостей району. Тому найбільшим досягненням роботи нашої команди вважаю правильний розподіл фінансових ресурсів. Саме завдяки цьому ми ремонтуємо районну лікарню, будуємо дитячий садочок, реконструюємо Побузьку школу, відновлюємо дороги. Завдяки правильному розподілу фінансового ресурсу – ми маємо сьогодні ті зміни, які ви бачите.

–Ваша команда змогла розпочати такий масштабний проект – будівництво нового дитсадочку. Як Вам це вдалося?

–Всі чудово знають про велику проблему з влаштуванням діток до дитячих садочків – немає місць. «Малятко» зараз відвідує 208 дітей, хоча розрахований він лише на 115. У ясельній групі (відповідно до норм) мало б бути 15 малюків, а фактично відвідує – 39; у садових групах замість 20 перебуває 35-40 діток. А в списку бажаючих на нову групу вже є 65 осіб (при нормі 20).

Тож це питання виникло дуже давно. Побудувати новий заклад треба було ще років 15 тому. У 2017 році ми почали підготовку масштабного будівництва. Й одразу наштовхнулися на купу бруду, негативу, наклепів: то місце не те обрали, то грошей не вистачить, то духу забракне побудувати його. Багато людей говорили: а чому не в Побузькому, не в якомусь іншому населеному пункті, а саме в Голованівську? Тому, що сьогодні в Голованівську виникла така ситуація, коли існуючі садочки приймають дошкільнят понад норму.

Звичайно, ми вважаємо це проблемою, яку потрібно вирішити. Дітям потрібні комфортні умови і якісний догляд. І дякувати Богу, що в нас є для кого цей дошкільний заклад будувати – у нас є майбутнє!

Нам пропонували відремонтувати якесь старе приміщення, переобладнати його під дитячий садочок, аби дешевше вийшло. Економія ж яка! Та якщо говоримо про дітей, їх здоров’я, виховання, навчання, їх становлення як особистостей, то про яке «старе» може йти мова! Наші діти варті найкращого, особливо в такому чутливому віці.

Шукаючи місце розташування майбутнього садочку, ми цікавилися думками громади. За більшістю голосів обрали занедбаний парк біля районного будинку культури. Замовили проект і вже навесні 2018 року будівництво розпочалося.

Наголошую, це перший об’єкт в області за роки незалежності України, який будується «з нуля».

3bb80adcd1f2d6188a563036a54675c4.jpg

– Як відбувається фінансування даного об’єкту? Вистачає коштів?

–Первинна вартість, згідно з проектно-кошторисною документацією, становила 28 мільйонів гривень. Але, враховуючи зміни в державно-будівельних нормах, Управління капітального будівництва провело коригування проекту і сьогодні його вартість вже 47 мільйонів 400 тисяч гривень.

Було очевидним те, що своїми силами ми не потягнемо настільки масштабний проект, бо у нас немає таких фінансових ресурсів. Тому ми звернулися до голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка за допомогою. Отримали відповідь: «Ви починайте, а ми допоможемо».

«Дали 8,5 мільйонів, побудували фундамент, стіни, зробили резонанс на всю область, підняли собі рейтинги цим будівництвом та й на цьому крапка. А далі, будь що буде». Саме так думали частина районного населення, а інша частина взагалі мало вірила в те, що будівництво розпочнеться.

Правильно сказала пані Чушкіна: «Що то за господар, який розпочинає будівництво, не маючи грошей в кишені?!». Та з самого початку я був твердо впевнений – гроші будуть.

d1a134110e7035c5022479b59bf9b1c2.jpg

І сьогодні з Державного фонду регіонального розвитку на будівництво дитячого садочку «Веселка» вже виділено 21 мільйон гривень. Ще 17 мільйонів 900 тисяч мають надійти в серпні 2019 року. Активні роботи на будівельному майданчику розпочнуться з середини травня поточного року. Логістика робіт розроблена так, що над об’єктом одночасно працюватимуть одразу кілька будівельних бригад (понад 70 чоловік). Електромережі, котельня, каналізація, внутрішні роботи, покрівля все робитиметься по максимуму під контролем висококваліфікованих спеціалістів з Кропивницького, Києва, Одеси, аби у листопаді 2019 року здати в експлуатацію готовий дитячий садок.

Щоб ви розуміли, це буде найсучасніший дошкільний заклад освіти в області на 6 груп, 120 місць, з найновішими технологіями: сучасне обладнання, яскраві дизайни, високий рівень безпеки, 3-D технології, щоб в епоху інформаційної ери діти могли йти в ногу з часом.

cfc40e8defd42c60f36eb8075959f55a.jpg

– Наскільки нам відомо, Побузький ліцей також реконструюють – створюють «новий освітній простір». Чому саме ця школа?

– Це ще один об’єкт, яким згодом пишатиметься не тільки Побузьке, а й вся Кіровоградська область. Тому що таких шкіл по всій Україні є лише 3.

4 роки тому, коли я зайшов в Побузьку школу, мене охопив жах. Я був вражений тим, що половина приміщення пустує і розвалюється на очах. Великий спортивний зал, їдальня, актова зала – все сипалося, руйнувалося, занепадало. Чому школярі мають тіснитися в переповнених класах, якщо в них під боком такі простори? Там відкривалися такі можливості для учнів Побузького! Натомість, за багато років лише кілька десятків вікон поміняли і на цьому все.

Читайте також: На Кіровоградщині відкрили ще один інноваційний тренінговий клас

– На якій стадії реконструкція? Що з фінансуванням?

– Ми зробили проектно-кошторисну документацію, яка вартувала 18 мільйонів гривень на той час. Нині ж проект на стадії коригування. За попередніми даними, враховуючи зміни ДБН, він коштуватиме нам близько 39 мільйонів.

У 2018 році освоєно 6,5 мільйонів гривень, за які замінено вікна, змонтовано систему опалення, оздоблено фасад та цоколь. У 2019 році з Державного фонду регіонального розвитку вже виділено 11 мільйонів 556 тисяч 144 гривні, за які невдовзі почнеться реконструкція. Останній фінансовий транш чекаємо в 2020-му. І вже до 1 вересня 2020 року плануємо завершити роботу, щоб побузькі школярі прийшли на навчання в оновлений, сучасний, високотехнологічний освітній заклад.

c67ee6fce0e4e19014a0e808ed3f2946.jpg – Якою буде одна з найкращих шкіл України?

– Можете вже починати заздрити побужанам, тому що у них буде не просто відремонтована школа, а новітній освітній комплекс з художнім оформленням фасаду та інтер’єру, з комфортним та динамічним меблюванням і обладнанням усіх приміщень, з найсучаснішим та найрізноманітнішим шкільним приладдям, зручними одномісними партами, тематичними зонами та місцями для відпочинку, 3-D підлогами у класних кімнатах, ліфтами для дітей з особливими потребами. Буде реконструйовано не тільки частину приміщення, яка не використовується сьогодні, а повністю всю школу. Вона стане кращою в Кіровоградській області і не тільки!

– А чим сьогодні Голованівщина може пишатися найбільше?

– Безсумнівно, це наша Голованівська центральна районна лікарня. За останні чотири роки вона просто відродилася з попелу. Всі ми разом – і адміністрація, і районна рада, підприємці, аграрії, сільські і селищні ради, всі жителі району – дали нове життя нашій лікарні. Не просто дали, а й надалі плануємо розвивати та удосконалювати її, адже здоров’я, як відомо, це найбільша цінність.

– Невже стан районної лікарні чотири роки тому був настільки катастрофічним?

–Так дав мені Господь Бог, що не доводилося потрапляти до Голованівської лікарні протягом останніх 15 років. Тому з її станом я ознайомився тільки коли прийшов на посаду голови райдержадміністрації. Найперше, що кидалося в очі – сині старі гнилі вхідні двері. Далі – збита з фанери аптека, маленькі скляні віконця, побита підлога, старезні напіврозвалені стільці в коридорах… І цей перелік радянського пережитку можна продовжувати вічно. Чого тільки вартувала операційна, де сипалися стіни з усіх сторін та відвалювалася плитка. Це ж місце, де хірург робить оперативне втручання! Воно має бути абсолютно стерильним! А складалося враження, що у доброго господаря в ковбасному цеху чистіше, ніж у нашій операційній. Ситуація була просто жахлива. І навіть ніякий косметичний ремонт у даному випадку не допоміг би. Без великих капіталовкладень було не обійтися.

114ef0e77ad11c5cc86d8cb350d3a51f.jpg

9fdfe7e885bba5687f556493ab4e39d4.jpg

– З чого почали? Де брали кошти?

– А почали ми з того, що обласна державна адміністрація за перше місце в показниках соціально-економічного розвитку в 2016-му році виділила нам 3 мільйони гривень. Всі ці гроші і пішли на ремонт лікарні. Так, крок за кроком до кінця 2018 року в Голованівську ЦРЛ інвестовано вже близько 20 мільйонів гривень. Сподіваюся, що жителі району оцінять вкладені туди зусилля, якість і ефективність робіт.

c49757827292c62b1dd31b95bb264d47.jpg

– А як на сьогодні склалася ситуація з медичними кадрами? Ви і далі залучаєте в район молодих спеціалістів?

–Я розумію, якою б надсучасною не була наша районна лікарня, з яким би вона не була б супер європейським обладнанням – без хороших спеціалістів це нічого не варте. Тому разом з ремонтом Голованівської ЦРЛ ми розпочали пошук лікарів. І в цьому плані зробили великий крок вперед. У 2018 році в районну лікарню прийшло три молодих спеціаліста: хірург, отоларинголог та педіатр. Для того, щоб вони залишилися працювати у нашому районі ми створили їм всі умови: комфортне житло; високий рівень заробітної плати ну і звичайно ж ідеальне робоче місце з усім необхідним приладдям, яке, наголошую, вони самі собі обирали.
Європейське приміщення, сучасне обладнання та хороші, розумні, талановиті спеціалісти – це ті складові, які працюють в єдності, і тільки так дадуть хороший результат.

ec0f27e3e73bc15609afd012e49e21ad.jpg

На жаль, сьогодні в Голованівську є група людей, яким наша лікарня, як кістка в горлі. На їх думку, всі ці ремонти – це постійний розсадник корупції. Що б ми не відремонтували, що б не купили – щось та вкрали. Прикро! Прикро не за себе, а за тих молодих лікарів, які з самого початку своєї професійної кар’єри зіштовхнулися з цим негативом та брудом: їх уже цькують за те, що дороге обладнання купили. Якщо ж ми хочемо, щоб ці лікарі залишилися в нас працювати, а ми цього дуже хочемо, бо відгуки людей про них тільки позитивні, ми повинні підтримати їх.

976c88f76aab42793c3e07dbec90d1a3.jpg

З самого початку я особисто, можна сказати, опікуюся ними. І, знаєте, спостерігати за тим, як їх хвалять люди – надзвичайно приємно. Я пишаюся ними, як своїми дітьми! Та і не тільки ними, всі молоді спеціалісти нашого району, які стараються, наполегливо працюють, твердо йдуть до своєї мети, варті того, щоб ними гордилися.

Районна влада разом із головним лікарем районної лікарні й далі не зупиняється у пошуках молодих лікарів. Всім, хто виявить хоч найменше бажання працювати у нашому районі, ми будемо тільки раді.

– Яка доля Голованівської ЦРЛ далі? Що чекає її в майбутньому?

–У 2019 році плануємо повністю завершити капітальний ремонт. 7,5 мільйонів гривень, які виділено з різних джерел фінансування, будуть освоєні у поточному році. За ці кошти вже відремонтовано дитячу консультацію, наразі кипить робота в дитячому відділенні. Також будівельники працюють над терапевтичним відділення, де проводиться заміна покрівлі, укріплення фундаменту і стін. На черзі приймальне відділення та центральний вхід.

167d9436c5846248085ffe4c0e23db89.jpg

Незважаючи на реформування Голованівської ЦРЛ, адже вона нині перетворюється в комунальне некомерційне підприємство, плани для її подальшого становлення в нас великі. Я особисто дуже хочу аби наші люди мали потужний сучасний діагностичний центр з МРТ та КТ обладнанням. Щоб вони не витрачали величезні кошти на дорогу до Умані чи Первомайська та на дороговартісну процедуру (від 2500 тис. грн – ред.), а тут, на місці, могли зробити повну діагностику свого здоров’я. А для цього нам потрібні не лише ремонти і обладнання, а й сучасні нові автомобілі, реанімомобіль, запровадження телемедицини. Це не захмарні мрії чи пусті обіцянки – це все реально. Тому можете не сумніватися: Голованівську ЦРЛ чекає велике майбутнє, вона стане в ряд з потужними міськими закладами охорони здоров’я та приватними клініками.

a93a84bf6090372087db098b268a405b.jpg

– А що чекає первинну медичну ланку?

– Є в нас і в цьому напрямку вагомі досягнення. Нещодавно відкрили новозбудовану амбулаторію в селі Новосілка, згідно з реформою сільської медицини. В амбітних планах будівництво ще однієї такої ж. Найближчим часом хочемо для кожної амбулаторії в районі придбати по одному автомобілю. Це значно полегшить роботу лікарів та в екстрених ситуаціях допоможе зекономити такі важливі хвилини для порятунку життя і здоров’я пацієнта.

470667bfdccb2ce637918d32d2b4b9c6.jpg

Трішки невтішна є сьогодні ситуація з заключенням декларацій з лікарями. Протягом останнього року ми звичайно ж проводили активну політику з даного питання, закликали громадян, організовували різні наради, надавали роз’яснення. Станом на квітень 2019 року 65 % районного населення заключили декларацію. Хочу нагадати тим, що ще не пройшли цю процедуру – шановні, у вас є час, давайте бути відповідальнішими, адже це дозволить не тільки розвантажити районний бюджет, а й позбавить вас ряду проблем, які можуть виникнути в процесі лікування чи профілактики здоров’я.

fe83484f5f24c2a740702851ebb4c1b1.jpg

be557dfb9f797c55bca302d8bcdc6f92.jpg

– Що скажете про стан доріг в районі? Плануються ремонти найближчим часом?

– Сьогодні це одне з найболючіших питань для нашого району. Але є розуміння того, що при консолідації влади, громади, сільських та селищних рад ми зможемо потихеньку вибиратися з тієї дорожньої прірви, в яку ми потрапили. Пріоритетом для нас є дороги, якими пролягають маршрути шкільних автобусів. Адже безпека дітей – перш за все. Хто б там що не говорив про нагальну потребу ремонту тієї чи іншої дороги – шляхи, якими їдуть учні, відновлюватимуться в першу чергу.

У 2019 році вже виділено 1 мільйон 269 тисяч на ремонт дороги Табанове – Лещівка (через річку Ятрань); 1,5 мільйона на дорогу Молдовка – Люшнювате (в районі села Надеждівка, де асфальту взагалі ніколи не було). Ще 2 мільйони гривень підуть на ремонт дороги Троянка – Журавлинка, оскільки тут найближчим часом їздитиме новий шкільний автобус, який ми плануємо придбати для підвозу дітей із Журавлинки в Троянську філію.

– Багато нині говорять про напрямок Ємилівка – Люшнювате. Одні за будівництво дороги, інші – проти. Внесете ясність?

–На цей напрямок вже розроблена проектно-кошторисна документація. Планується будівництво нової бетонної дороги з асфальтним покриттям. До речі, в області такий проект втілюватиметься вперше.

Ця дорога, протяжністю 5 кілометрів, дасть можливість відкрити шляхи п’ятьом населеним пунктам: Новосілка, Маринопіль, Розкішне, селище Ємилівка та станція Ємилівка. Це перша причина, чому ми обрали саме «Ємилівка-Люшнювате». Другим фактором є те, що тут пролягають два шкільних маршрути. Ще в цьому районі знаходиться елеватор, звідки часто їдуть вантажівки, і з жахом можна спостерігати за тим, як вони розминаються із шкільними автобусами та іншими автівками по такому бездоріжжю.

Думаю, причин достатньо для того, аби відкинути всілякі сумніви щодо будівництва саме цієї дороги. 26 мільйонів гривень вже виділено з Державного дорожнього фонду. Тому в цьому році будівництво розпочнеться, а завершити плануємо до 1 вересня 2020 року. Будівельні роботи буде проводити та організація, яка виграє міжнародний тендер.

– А що ж буде з напрямком на Перегонівку?

– Тут є одна проблема. Справа в тому, що траса Благовіщенськ-Нерубайка, куди і входить наш відрізок Межирічка – Перегонівка є дорогою держаного значення. Відповідно, і фінансується вона з державного бюджету. Зараз держбюджет першочергово спрямовується на напрямки Кропивницький-Умань та Кропивницький-Миколаїв.

Цього року я особисто звернувся до голови обласної державної адміністрації, аби він посприяв у виділенні коштів і для відновлення нашої дороги. І з державного бюджету загалом буде виділено 4 мільйони гривень. 650 тисяч гривень уже освоєно в районі села Межирічка. Далі ремонтні роботи відбуватимуться у міру надходження коштів. Розумію, що за таку суму дорогу до ідеального стану не відремонтують, але зробити ямковий ремонт цих грошей вистачить.

4f3f1e9d187599603839a10d19403cf3.jpg

Користуючись нагодою, хочу подякувати працівникам дорожньої будівельної служби за те, що вони при такій нестабільні фінансовій ситуації, при реформуванні активно працюють та роблять все можливе для того, аби хоча б трішки покращити нам з вами дороги. Також висловлюю свою повагу та вдячність активістам з Перегонівки за мужність, принциповість та ідею зберегти те, що маємо сьогодні.

– Як вам вдалося за 4 роки втілити в життя стільки важливих проектів: лікарня, садочок, школи..?

– Якщо Ви думаєте, що робота голови райдержадміністрації полягає в тому, щоб сидіти в зручному кріслі і роздавати накази, то дуже помиляєтеся. Кожен із згаданих проектів я сотні разів обдумував, перераховував, радився, прислухався, проглядав варіанти та можливості. Кожну ідею виношував в голові та в душі. Адже мені потім відповідати перед громадою. Крім того, мені надзвичайно поталанило з людьми, з якими я працюю. Це розумні, досвідчені талановиті спеціалісти, в яких на меті високі цілі.
Райдержадміністрація, районна рада, сільські та селищні ради, підприємці і аграрії, громада – ми всі працюємо заради однієї мети: жити в людських умовах. Саме ці фактори дають натхнення для втілення в життя амбітних планів.

– А яку Ви бачите перспективу для району? Що потрібно для того, аби ще інтенсивніше рухатися вперед?

–Ми аграрний край, ми працьовитий край, ми талановитий край. Простір для розвитку – безмежний. У нас живуть чудові люди. Їм потрібно всього лише створити відповідний мікроклімат і тоді вони повірять у себе. Віри у власні сили і щирої праці достатньо, щоб розвиватися і рухатися вперед.

Тому я всім бажаю оптимізму та віри. Тільки своїми руками ми будуємо фундамент майбутнього для наших дітей і найперше, що ми в нього повинні закласти, це дух, силу та відповідальність.

Читайте також: У Голованівській ЦРЛ капітально ремонтують дитяче відділення

Марина Ткаченко. Фото надані автором.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар