Три громади Кіровоградщини навчалися громадському активізму

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У Кропивницькому 26 травня відбулася Інтеграційна зустріч для Бобринецької, Маловисківської та Новоукраїнської об’єднаних територіальних громад. Участь у заході взяли 69 представників громад. Зустріч стала майданчиком для презентації ідей, пошуку партнерів, отримання інформації про нові ініціативи та можливості, а також про вже існуючі практики у сфері громадського залучення та активізму.

Тема виступів та кейсів – розвиток громадських організацій та ініціатив, що працюють на місцевому рівні, в українських містах, районах, селах і селищах, а також в об’єднаних громадах.

«Дуже важливо, аби громади мали можливість обмінюватися досвідом. Ми запропонували учасникам різні навчальні активності, а також інтерактивне спілкування у новому для громад форматі вільного простору. Це ті підходи, які учасники можуть запозичити і застосувати у своїх спільнотах. Проект «Голос громади» покликаний підвищувати активність громади та показувати, які інструменти участі має громада для вирішення своїх проблем», – коментує Олександра Целіщева, директорка Спілки «Громадські ініціативи України».

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Юрій Степанець, голова правління Спілки ГІУ та керівник ГО «Наше Поділля» (м. Вінниця)  презентував кейс про те, як  локальний продукт може змінювати життя громади та підвищувати її туристичну впізнаваність. Від Юрія учасники дізналися про європейські підходи у питанні вирішення проблеми сміття у невеликих містах і селах, а також презентацію кейсу «Нашого Поділля» з оптимізації руху громадського транспорту в малих містах.

«Міста і села не бувають самі по собі успішними, популярними чи впізнаваними. Їх успішність формують люди, що в них живуть і наповнюють форму змістом. Чи будуть наші громади привабливими, економічно розвиненими та комфортними для проживання залежить лише від нас», – зауважив Юрій Степанець.

Ірина Ткаченко, директорка Агенції сталого розвитку «Хмарочос» (м.Кропивницький)  запропонувала  дієві підходи щодо того, як локальним громадам бути креативними та фестивальними. На прикладі освітніх таборівок, які організовує «Мережа освітніх кемпів», Ірина проілюструвала приклади синергії ідей та проектів, які є низовими ініціативами.

«Ми – вихідці з села Цибулеве, живемо в Кропивницькому, але повертаємося у своє село з проектами соціальної дії, які за собою приводять неймовірні можливості для місцевої громади. Завдяки тому, що на один з літніх темпів до нас завітали картографи Google, які шукали цікаві локації та історії для проекту Цифрове перетворення Кіровоградщини, було оцифровано село, Чорне озеро та Зелена-садиба-музей «Гайдамацька Січ».

Альона Глазкова розповіла про те, чим живе “Простір ідей” у Кременчуці та як відвідати інші молодіжні “простори” у Європі. Володимир Онищук з Корюківки (Чернігівська область) надихав успішними прикладами міських перетворень завдяки створеному ним та однодумцями Культурному простору у бібліотеці Корюківки. Бліц-презентація практик Спілки «Громадські ініціативи України» від Павла Пущенка відкрила візії для ідей та проектів, якими можна змінювати життя своєї громади.

Крім того, під час зустрічі було оголошено про початок та умови конкурсу міні-грантів у рамках проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» для трьох ОТГ (деталі конкурсу за посиланням).

Представниця Програми «DOBRE» Вікторія Зубкова презентувала додаткові можливості для  громад – Програму національних обмінів. Від Ірини Ткаченко учасники дізналися про інноваційні інструменти Програми  «DOBRE» – «Електронна системи опитувань DOBRE.PYTANNIA», який розробляє організація «Social Boost» для ОТГ.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

У другій частині зустрічі учасники у форматі «вільного простору» спільними зусиллями шукали відповіді на непрості питання «Що ми маємо робити (як працювати), щоб наші ідеї ставали реальністю?»,  «Які зміни потрібні нашим громадам?», «Як бути зміною в громаді?».

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

Світлина від Громадські Ініціативи України.

#ГІУ – хештег для відслідковування новин від Спілки «Громадські ініціативи України»

Зустріч відбулася у межах проекту “Голос громади в місцевому самоврядуванні”, який на Кіровоградщині втілює Громадська спілка “Громадські ініціативи України” в рамках Програми «DOBRE».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар